Laatst kwam ik erachter dat er veel beroemde films in Nederland zijn opgenomen. Als een echte filmfan geeft dit nieuwe inspiratie om nieuwe plekken in Nederland te bezoeken. Je kunt natuurlijk altijd een weekendje naar een vakantiepark gaan maar is het niet veel leuker om deze beroemde plekken in Nederland te bezoeken die door miljoenen mensen op het grote scherm zijn bekeken? Lees hier meer over de leukste filmlocaties in Nederland!

Zomerhitte

Altijd al eens naar Texel gewild? Mooi! Dan kun je het combineren met een bezoek naar de prachtige filmlocatie van de film Zomerhitte. Ondertussen al wel tien jaar geleden opgenomen, maar het strand is er niet minder mooi op geworden!

De leukste en meest herkenbare plek vind ik zelf het huisje op het strand van Bob (gespeeld door Waldemar). Dit huisje is niet moeilijk te vinden! Loop eerst de Muyweg in De Cocksdorp helemaal uit, loop vervolgens door naar de Zanddijk ter hoogte van de Duinenrij. Hier moet je nog een stukje linksaf wandelen en je bent er. Leuk om te weten: op de Muyweg worden ook een aantal bungalows verhuurd, dus je kunt hier ook overnachten.

Wil je het grote witte huis van Kathleen (gespeeld door Sophie) ook bezoeken? Haar ‘adres’ is Langwaal 2, De Waal. Het huis is ook herkenbaar uit de film, maar vooral de binnenkant van het huis kwam in beeld. Ben jij net zo’n fan van fotografie als Bob? Dan heb ik deze gouden tip voor je: een bezoekje tussen paal 27 en paal 25 is echt de moeite waard! Vooral tijdens zonsopgang wanneer het goudgele zandstrand en de blauwe lucht een perfecte is het een perfect plaatje. In de film Zomerhitte werd hier de buit in de duinpan begraven, dus wie weet vind jij nog iets?

Bron afbeelding: Alletop10lijstjes https://www.alletop10lijstjes.nl/wp-content/uploads/zomerhitte.jpg

The Fault in Our Stars

Wist je dat deze Amerikaanse romantische dramafilm uit 2014 grotendeels in Amsterdam is opgenomen? Daarbij past deze film mooi in het rijtje van andere films die hier zijn opgenomen, zoals: Diamonds are forever, The Hitman’s Bodyguard en Ocean’s Twelve. Wanneer je de film gezien hebt, herinner je je vast nog wel ‘het bankje’.

Bron afbeelding: Glamour, (5 december 2014).  https://www.glamour.com/story/pop-culture-baby-name-trends-2015

Toen het bankje een tijdje geleden plots was verdwenen raakten veel fans in paniek. Gelukkig bleek dat hij tijdelijk was weggehaald ter renovatie. Momenteel kun je hem weer vinden op de oorspronkelijke plek: op de plek waar de Leidsegracht de Herengracht snijdt. Eén ding is zeker. Je zult zeker niet de enige zijn bij het bankje want het is een toeristische trekpleister geworden.

Als het te druk is bij het bankje, kun je altijd nog het Amsterdams hotel ‘de Filosoof’ opzoeken waar Hazel logeerde met haar moeder en Gus. Deze is gevestigd op Vondelstraat 6, eveneens in Amsterdam. Een leuk weetje is dat John Green, de schrijver van het verhaal, zelf ook in dit hotel heeft overnacht. Hij heeft het verhaal zelfs geschreven in Nederland!

New Kids Turbo

God non de jus! Waarschijnlijk heb je weleens van deze Guilty Pleasure-film gehoord. New Kids Turbo is een Nederlandse actie komedie uit 2010. Het speelt zich af in het kleine dorpje ‘Maaskantje’. Je hoeft hier niet ver te zoeken naar filmlocaties, het is namelijk echt een heel klein dorpje, je bent in twee minuten van de ene naar de andere kant van het dorp. Als je een foto wil maken bij het bordje ‘Maaskantje’ dan heb je waarschijnlijk pech. Afgelopen jaren is het bordje namelijk een aantal keer gestolen, waardoor de gemeente maar bezig bleef met vervangen. Ze besloten dan ook geen plaatsnaambord meer neer te zetten voor Maaskantje. Als je dan toch in Maaskantje bent, zul je wel frituur moeten eten. En dan is er natuurlijk maar één plek: het beroemde snackbar ‘t pleintje!

Bron: Flickr https://www.flickr.com/photos/10107255@N03/5606118670

Maar tot mijn verrassing bevindt zich cafetaria ‘t pleintje helemaal niet in Maaskantje! “Waar dan?”, hoor ik je al afvragen. In het dorp naast Maaskantje: Den Dungen. De snackbar is sinds juli 2017 in handen van een nieuwe eigenaar.

Who am I

Who am I is een Hongkongse film uit 1998. Je zou denken dat die op z’n minst in China is opgenomen, maar nee! De filmmakers kozen voor Rotterdam. Er zijn onder andere shots bij de Erasmusbrug, bij de Coolsingel, de Koopgoot, op de Maasboulevard, de Kubuswoningen, de omgeving van Blaak, de Kop van Zuid en natuurlijk het witte kantoorgebouw van NedLloyd.

Op het dak van NedLloyd vindt de vechtscene plaats waar Chan langs de diagonale helling naar beneden glijdt.

De regisseur Jackie Chan heeft na het maken van deze film een hoop regisseurs geïnspireerd om naar Rotterdam te gaan. Het aantal producenten steeg van 3 in 1996, naar 125 in 2008! Zo zijn bijvoorbeeld de Franse Wehkampgids en een Toyota reclame uit de VS opgenomen in Rotterdam. Maar de grootste film die in Rotterdam is opgenomen blijft toch Who am I.

Michiel de Ruyter

Nog een Nederlandse blockbuster dan. Als je deze film niet hebt gezien, heb je waarschijnlijk wel eens van de man gehoord tijdens een geschiedenisles. De film Michiel de Ruyters is voor een groot deel opgenomen in Bergen op Zoom! Om specifiek te zijn: het Markiezenhof.

Het Markiezenhof fungeert in de film als het zeventiende-eeuwse Londen. Dacht je tijdens het kijken van de film dat de haven waarin de schepen bevoorraad werden voor de strijd tegen de Engelse en Franse vloot, zich in Amsterdam afspeelt? Dan ben jij er ook ingetrapt. Want deze locatie is namelijk de Oude Haven in Zierikzee! En laat dat nou in de buurt van Bergen op Zoom liggen. Leuk om ook nog even mee te pakken wanneer je tijd over hebt (Bergen op Zoom is geen grote stad). Naast de Oude Haven zijn in Zierikzee ook de Stadspoorten en het Kerkplein uit de film te zien. En vergeet niet zelf even de modder op de vloer erbij te bedenken, het blijft tenslotte toch de 17e eeuw!

Bron afbeelding: WereldRegio, (15 maart 2015). http://www.wereldregio.nl/2015/01/15/protest-aangekondigd-bij-premiere-michiel-de-ruijter/

Dunkirk

De grootste oorlogs blockbuster van 2016 werd deels opgenomen in Flevoland. Om precies te zijn in het IJsselmeer ter hoogte van Urk. Je weet wel, dat vissersdorpje dat vroeger een eiland was voordat de Zuiderzee voor een deel werd drooggelegd.

Voor wie precies wilt weten waar de opnames hebben plaatsgevonden moet de veerdienst “De Zuiderzee” nemen. Met de pond kom je langs de plek van opname. Nadeel: je zit midden op het Ijsselmeer en er is niet bijzonder veel te zien.

Gastartikel| Dit artikel is geschreven door Koen van Voordeeluitjes. Op zoek naar een leuk weekendje weg? Neem dan eens een kijkje op de website van Voordeeluitjes