Stopover in IJsland! Wat te doen?

Tijdens onze citytrip naar New York hadden we een stopover van 11 uur in IJsland. Nu kun je natuurlijk een beetje gaan winkelen op het vliegveld, een hapje gaan eten en een rustig plekje zoeken om een dutje te doen, maar hoe leuk is het om in 11 uur een klein beetje IJsland te ontdekken? We besloten daarom om een auto te huren en vanaf het vliegveld IJsland in te gaan. De route is geïnspireerd op de bekende Golden Circle route, welke bekend staat om de prachtige natuur! Laat je niet afschrikken als je stopover midden in de nacht is, want in IJsland wordt het in de zomermaanden vrijwel niet donker. Een groot voordeel van ’s nachts deze route rijden is dat je vrijwel overal de enige bezoeker bent! De route is goed bereisbaar voor een overstap van 10 tot 12 uur.

Kerið
Vanaf het vliegveld rijdt je in een kleine 1,5 uur naar Kerið. Kerið is een kratermeer met felblauw water welke zo’n 3000 jaar geleden is ontstaan door een vulkanische explosie. Het kratermeer is 170 bij 270 meter groot en is door de gunstige ligging langs de weg makkelijk te bereiken. De rode wand en het felblauwe water steken prachtig tegen elkaar af, waardoor het een stop meer dan waard is!

Faxi
Vanuit Kerið bereik je na een klein stukje rijden de Faxi waterval. Deze waterval is minder bekend dan de nog komende Gullfoss waterval, maar ook zeker een bezoekje waard. De waterval heeft een enorme breedte en heeft aan de linkerkant een zalm-ladder. Je kunt al wandelend naar beneden waardoor je vanaf rivier niveau naar het neerstortende water kunt kijken.

Gullfoss
De Gullfoss waterval is een van de hoogtepunten van de golden circle route en is makkelijk bereikbaar. Het is zelfs een van de populairste watervallen van heel IJsland! Het water stort hier trapsgewijs zo’n 32 meter naar beneden. Langs de Gullfoss waterval zijn diverse wandelpaden aangelegd, waardoor je het water op indrukwekkende wijze naar beneden ziet storten. Doordat wij er in de nacht waren hebben wij helaas geen regenbogen gezien, maar wanneer de zon schijnt kun je door het stuifwater prachtige regenbogen zien! Gullfoss betekent niet voor niets Gouden Waterval!

Geysir
Vanuit de Gullfoss waterval rijdt je dezelfde weg terug richting Geysir. Na zo’n 10 minuutjes rijden kom je aan in het bekendste geisergebied van IJsland. Het gebied is vernoemd naar de geiser Geysir, welke helaas op dit moment niet meer actief is. Wel ligt er in dit gebied de Strokkur geiser, deze geiser heeft elke 4 tot 8 minuten een eruptie! De geiser is maar liefst 23 meter diep en het water heeft een temperatuur van 120°C . Op foto’s zie je vaak veel mensen om en rond de geiser staan, maar omdat wij ’s nachts deze geiser bezochten waren wij op dat moment de enige bezoekers, wat het nog indrukwekkende maakt!

Overige bezienswaardigheden
Natuurlijk liggen er op deze route nog meer bezienswaardigheden welke zeker een stop waard zijn. Als je meer tijd hebt (en overdag reist) zou je er nog voor kunnen kiezen om een stop te maken in de hoofdstad Reykjavik of bij een het Thingvellir National Park. Mocht je helemaal nog flexibel zijn kun je er zelfs voor kiezen om je stopover in IJsland te verlengen met 1 of 2 nachten waardoor je nog meer van het prachtige IJsland kan ontdekken!

4 gedachten over “Stopover in IJsland! Wat te doen?

 • 8 juli 2017 om 16:43
  Permalink

  Je hebt echt veel leuks kunnen zien in die 11 uur! Wat leuk! En je hebt mooie kleuren in de lucht vanwege de nacht. Leuk, zo’n stopover! Maar heb je erna goed kunnen slapen in het vliegtuig?

  Beantwoorden
  • 10 juli 2017 om 09:29
   Permalink

   Jaa, het was echt fantastisch deze 11 uur! en als ik zelfs nog een keertje terug zou gaan zou ik zeker weer een rondje in de nacht doen. De kleuren zijn fantastisch en het is overal lekker rustig! Slapen ging daarna wel redelijk we waren zo moe dus zo vertrokken ;)!

   Beantwoorden
  • 19 augustus 2017 om 18:31
   Permalink

   Hi Manouk! Ja, je kunt onwijs veel zien! Ik vond het zeker een toevoeging aan mijn tripje naar NY!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: