Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka en was tot 1815 de hoofdstad van het land. Kandy is een veel bezochte stad, omdat het een fijne uitvalbasis is om de rest van Sri Lanka te bezoeken. De stad ligt centraal en is met de trein vanuit zowel de hoofdstad Colombo als andere steden goed bereikbaar. In dit artikel hebben we 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Kandy op een rijtje gezet.

Botanische tuinen

De botanische tuinen in Kandy is een enorm park welke ontzettend mooi is aangelegd. Je vindt hier honderden soorten planten met de meest exotische namen. De botanische tuinen is een echt rustpunt midden in de hectische stad Kandy. Wij vonden de Botanische tuinen leuk om te bezoeken, maar mocht je in Kandy weinig tijd hebben dan zou ik dit als eerste overslaan als je geen enorme plantenliefhebber bent.

Kadugannawa theefabriek

Sri Lanka is een land waar super veel thee wordt verbouwd. De thee wordt geplukt vanaf de theeplantages en verwerkt tot thee. In de Kadugannawa theefabriek doorloop je het gehele productieproces van de thee. De entree is gratis en je krijgt een leuke rondleiding. Aan het einde van de rondleiding krijg je een lekker kopje thee in de winkel. De bedoeling is natuurlijk dat je daar ook iets van thee koopt, zodat deze fabriek kan blijven bestaan en de rondleidingen gegeven blijven worden. Je bezoekt de Kadugannawa theefabriek het beste met een tuktuk.

Bahiravokanda Vihara Buddhu Statue

Dit beeld van Boeddha zie je bijna vanaf heel Kandy. Het Bahiravokanda Vihara Buddhu Statue is een enorm wit beeld van Boeddha en een belangrijk monument in Sri Lanka. Het beeld is zo’n 27 meter hoog en staat op een heuvel, waardoor je ook nog eens een fantastisch uitzicht hebt over Kandy! De entree is omgerekend nog geen €2,-

Kandy Lake

Het meer van Kandy is een hotspot voor de lokale bevolking. Veel mensen maken hier ’s avonds een fijne wandelingen of spreken af met vrienden. Het meer is aangelegd in 1807 door de laatste koning van Sri Lanka. Leuk om hier zelf ook een wandeling te maken.

Tempel van de Tand

Dichtbij het meer van Kandy vind je de Tempel van de Tand. De Tempel van de Tand is een beroemde Boeddhistische tempel, omdat in deze tempel één van de tanden (linker bovenste hoektand) van Boeddha bewaard wordt. Elke dag komen er daarom honderden boeddhisten naar deze tempel, maar ook onder toeristen is deze tempel populair. De Tempel van de Tand bevindt zich op een complex met een aantal andere tempels en musua. De tand is niet te zien, omdat deze wordt beschermd door 7 stoepa’s.

Treinreis van Kandy naar Ella

Er wordt gezegd dat de treinreis van Kandy naar Ella één van de mooiste treinreizen ter wereld is! De treinreis duurt ongeveer zeven uur en onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten! Je rijdt door dorpjes, rijstvelden en bergen. Voor ons was deze treinreis één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka.

Wil je meer lezen over de treinreis van Kandy naar Ella? In het artikel: Bucketlist| Eén van de mooiste treinreizen ter wereld vertellen we over ons treinavontuur en welke kaartjes we hiervoor hadden gekocht.

Lokale markt

In elke stad op reis bezoeken we vaak wel een lokale markt, zo ook in Kandy. De lokale markt in Kandy staat er iedere dag en de geur die hier hangt blijft je nog lang bij! Je kunt hier onder andere terecht om fruit, groente of kleding te kopen. Wij kochten een riem voor Jelmer en hebben enorm gelachen met de verkoopman. De lokale markt is voor ons een plek om in contact te komen met de lokale bevolking en het kopen van goedkoop en lekker vers fruit.

Kandy City Viewpoint

Vanaf dit viewpoint heb je uitzicht over de stad Kandy en het meer. Wij sliepen hier in de buurt, waardoor we hier iedere dag langs kwamen. Vooral rond zonsondergang is het hier prachtig! Alle lichtjes gaan dan aan en je kijkt dan heerlijk weg over de stad. Het is mogelijk om naar dit viewpoint te wandelen al is dit wel een klim. Met de tuktuk is het nog geen 10 minuten vanuit het centrum van Kandy.

Dosa eten

Als je lekker lokaal wilt eten moet je bij Balaji Dosai zijn. Het eten is simpel, goed en betaalbaar. Alles wordt hier vers bereid en je eet met je handen tussen de lokale bevolking. Wij hebben er super van genoten al heb ik wel even mijn reizigers bestekje erbij gepakt, omdat ik met mijn handen eten toch soms een beetje onhygiënisch vind (na het bezoeken van de lokale markt). Een dosa is een soort pannenkoek, welke wordt geserveerd met diverse curry’s.

Kandy General Post Office

Wij hadden in Sri Lanka zoveel souvenirtjes gekocht dat we het tijd vonden om een pakketje naar huis te sturen. We belanden daarom bij het postkantoor in Kandy. Als eerste is dit een super mooi gebouw en wat hebben we weer gelachen om het pakketje uiteindelijk verstuurd te krijgen. Het gaat hier natuurlijk totaal anders als in Nederland, maar het was een unieke ervaring. Wil je dus iets naar Nederland sturen en een leuke ervaring hebben ga dan zeker naar het Post Office in Kandy.