Het sparen voor een wereldreis kan een behoorlijke uitdaging zijn. Een wereldreis is waarschijnlijk de duurste reis die je ooit zult maken. Je moet rekening houden dat je een tijdje geen inkomen hebt, maar ook genoeg geld overhoud om leuke dingen op reis te kunnen doen. Het sparen voor een wereldreis is niet altijd makkelijk, maar met deze 10 tips om te sparen voor een wereldreis wordt het wel een stukje leuker.

Stel je spaardoel vast 

Het sparen begint met het vast stellen van je spaardoel. Wanneer je je spaardoel voor ogen hebt weet je precies wat je maandelijks voor een bedrag moet sparen om je doel te bereiken. Mocht je het even moeilijk krijgen met sparen denk dan aan je spaardoel. Wat voor ons ook heel erg hielp was om te denken wat we voor hetzelfde bedrag in Azië hiervan konden doen. Een jurkje van € 40,-? Hiervan kunnen we zeker 2 nachten in Azië slapen.

Spullen verkopen

Kijk of je nog spullen in huis hebt die je niet meer gebruikt. Deze spullen zijn vaak nog best iets waard en iemand anders is er weer super blij mee. Spullen verkopen is daarnaast niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu! Een win-win situatie dus. Je kunt spullen verkopen via marktplaats, facebook of op een rommelmarkt. Kleding verkoop je gemakkelijk via United Wardrobe of via Vinted.

Peru, Marked

Ga een uitdagingen aan

Om geld te sparen kun je soms een uitdaging aan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een week leven van maximaal € 20,- , je hele voorraadkast leeg eten of twee maanden geen nieuwe kleding kopen. Het geld wat je normaal hieraan zou uitgeven stop je vervolgens in een spaarpot! Leuk om te doen en het kan behoorlijk oplopen!

Word Smartspotter

Als je dit leest denk je waarschijnlijk wat moet ik worden? Mijn vriendinnen lachen me altijd uit dat ik dit doe, maar inmiddels heb ik er bijna € 1000,- mee verdiend! Smartspotter is een app, waarmee je in winkels gaat mysterieshoppen. In de app staan opdrachten welke je kunt accepteren met een bijbehorende beloning. Vervolgens voer je de opdracht in de betreffende winkel uit, door foto’s te maken van acties en vragen te beantwoorden. De beloningen zijn niet hoog, maar alle kleine beetjes helpen. Al het geld wat ik van Smartspotter ontving heb ik opzij gezet, zodat ik precies weet wat het me heeft opgeleverd.

Let op: de inkomsten van Smartspotter worden door belastingdienst gezien als loon. Vergeet dus niet om deze inkomsten aan te geven bij je inkomstenbelasting.

Minder kopen

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar minder kopen is eigenlijk stap één als je wilt sparen. Eerlijk vind ik deze tip zelf ook meteen de lastigste! Ik vind het heerlijk om te shoppen. Een nieuw jurkje, een paar nieuwe schoenen of een luxe geurkaars het geld werd bij ons altijd makkelijk uitgegeven. Dit jaar ben ik echt bewust minder geld gaan uitgeven en ondanks dat het jaar al bijna om is heb ik er nog steeds moeite mee! Ik heb een enorme shopdrang, maar ik heb het doel voor ogen gehouden!

Koop geen A-merken

Ik hou van shoppen, maar ik hou nog meer van koopjes. Ik koop bijvoorbeeld bijna geen A-merken meer (op een paar producten na) en waarom een dure Rituals douchegel van € 9,- kopen als er ook douchegel voor € 1,- te koop is. Des te leuker als je af en toe een luxere product cadeau krijgt.

Peru Inca Cola

Zet iedere maand een vast bedrag opzij

Als je weet wat je inkomen, vaste lasten en variabele lasten zijn dan houdt je onder aan de streep een bedrag over. Dit bedrag (of een deel hiervan) kun je maandelijks automatisch door je bank op de spaarrekening laten storten. Op deze manier wordt sparen een soort van vaste maandlast. Probeer ook niet meer om aan dit bedrag te komen. Blijf je doel voor ogen houden.

Pak vaker de fiets 

Jelmer en ik wonen nu ruim 7 jaar samen en hebben pas sinds een jaar een auto. Daarvoor deden we alles me de fiets of met het openbaar vervoer. Het hebben van geen auto scheelt je al snel een honderd euro per maand! Af en toe kan het wat onhandig zijn, maar eigenlijk hebben we ons altijd prima gered.

Bangkok Ko van Kessel

Kijk kritisch naar je vaste lasten 

Je vaste lasten zijn voor je gevoel vaak een soort van uitgaven welke er gewoon zijn. Toch kun je hier ook flink op besparen. Er zijn heel veel sites waar je goede vergelijkingen kunt maken voor bijvoorbeeld je reisverzekering of zorgverzekering. Ga er eens een avondje voor zitten en kijk welke alternatieven er zijn. Wij betalen bijvoorbeeld onze zorgverzekering in januari in één bedrag voor het gehele jaar. Dit scheelt ons € 50,-, maar dat zijn wel weer 3 overnachting in Azië.

Wij hebben ook ons eigen risico naar € 885,- opgehoogd. Dit scheelt ons per persoon € 20,- in de maand (jaarbasis € 240,-). Mochten we toch ons eigen risico in een jaar volledig gebruiken lopen we slechts een risico van  € 885 – € 385 (verplicht eigen risico) – € 240 (besparing op verzekering) = € 260.

Zeg abonnementen stop

Een telefoonabonnement hier, een sportschool abonnement daar en wacht dat je van netflix, videoland en spotify. Allemaal abonnementen welke gezamenlijk behoorlijk kunnen aantikken. Heb je echt dat telefoonabonnement nodig met 10gb? Of kun je ook prima alles op de wifi doen? Hetzelfde geldt voor de televisie. Wij kijken bijna geen real-life televisie meer en kijken alles via videoland of uitzending gemist terug. Dat televisie abonnement is dus ook overbodig geworden.

Dit waren onze 10 tips om te sparen voor een wereldreis. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en is het sparen afhankelijk van je eigen situatie. Nog meer tips nodig? Op de website van Wereld Reizigers.nl vind je extra tips om te sparen voor een wereldreis.