De eerste keer backpacken is een spannende onderneming. Je weet namelijk totaal niet wat je kunt verwachten. Wij hebben ondertussen al heel wat keer onze backpack ingepakt en genoten van een mooie reis! Ga jij binnenkort voor de eerste keer backpacken? Hieronder delen wij 10 handige tips.

#1 Kies een goede backpack

Als je gaat backpacken stop je bijna je hele hebben en houwen in deze backpack. Zorg er daarom voor dat je een fijne backpack hebt. Ga naar een winkel en pas verschillende varianten backpacks. Hoeveel liter is voor jou genoeg en welk model vind je fijn? Ga je voor een lange smalle (vaak mannenmodel) of vind je een korte brede (vaak vrouwenmodel) fijner. Stop wat gewicht in je backpack en loop eens een rondje door de winkel. Op deze manier kom je erachter welke backpack voor jou geschikt is.

#2 Neem niet te veel mee

Ondanks dat voor je gevoel je hele leven in de backpack zit probeer niet te veel mee te nemen. Alle kilo’s die je inpakt moet je namelijk zelf tillen en dat kan vooral in warmere landen behoorlijk zwaar zijn. Neem alleen het hoog nodige mee en eenmaal op je bestemming zijn ook genoeg spullen te kopen.

#3 Boek niet alles van tevoren

Een grote valkuil voor de eerste keer backpacken is dat je alle accommodaties van te voren vastlegt. Doe dit niet. Op deze manier verlies je je vrijheid wat het backpacken juist zo leuk maakt. Zorg ervoor dat je eerste bestemming is geboekt en daarna boek je gewoon waar je op dat moment zin aan hebt.

#4 Blogs lezen

Laat je inspireren door Pinterest, Instagram en blogs. Op internet zijn genoeg leuke blogs te vinden die je veel handige tips over je bestemming kunnen geven. Van de leukste eettentjes tot de fijnste route alles is tegenwoordig online te vinden.

#5 Maak een kopie van je belangrijkste documenten en scan ze in

Een ongeluk zit op reis in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je al je belangrijke documenten hebt geprint en online hebt opgeslagen. Op deze manier weet je overal ter wereld je polisnummer en kun je met een kopie paspoort makkelijker een noodpaspoort in het buitenland aanvragen.

#6 Laat je goed informeren over vaccinaties

Als je naar een verre bestemming reist is er een grote kans dat je een aantal vaccinaties nodig hebt. Laat je goed infomeren over welke vaccinaties voor jou bestemming noodzakelijk zijn. Op deze manier ga je goed voorbereid op reis.

#7 Loop niet te koop met te dure spullen

Een dure armband of een mooi horloge kun je beter niet meenemen tijdens je backpack trip. Laat ze liever thuis! Het zelfde geld voor een dure camera. Loop er niet continue mee te koop en berg het op in je rugzak als je eventjes niet aan het fotograferen bent.

#8 Kleed je gepast

In elk land gelden er andere normen en waarden. Je bent te gast en zorg er daarom voor dat je je aanpast aan de normen en waarden van dat land.

#9 Neem wat reservegeld mee

Pinnen op reis kan soms nogal een uitdaging zijn. Niet altijd wordt je pinpas gepakt of er is er tijdelijke geen werkende pinautomaat te vinden. Het is daarom fijn om wat dollars (of euro’s) als reservegeld bij je te hebben, waarmee je in geval van nood kunt betalen.

# 10 Eet streetfood

Streetfood heeft een onveilig imago, maar is vaak zelfs het veiligst om te eten. Kijk waar de locals graag voor in de rij staan en waar de omloopsnelheid daardoor hoog is.

#11 Bonustip

Vergeet vooral niet heel erg te genieten van je aller eerste keer backpacken!