Vanuit Nederland vlieg je in een kleine 5 uur naar Amman de hoofdstad van Jordanië. Amman is meteen een fijne plek om je reis door Jordanië te beginnen. Hoewel Jordanië geen groot land is zijn er veel bijzondere bezienswaardigheden te vinden en is daarmee een perfecte bestemming voor een rondreis van 1 à 2 weken. Laat je betoveren door de magische cultuur, geweldige natuur en vriendelijke bevolking. Reizen naar Jordanië is op dit moment gelukkig veilig, maar houdt natuurlijk wel rekening met de normen en waarden van het land. Daarom vandaag online de tien leukste activiteiten in Jordanië, welke je zeker niet mag missen tijdens je rondreis door Jordanië.

Citadel van Amman

De citadel vindt je midden in het centrum van Amman. Je vindt hier overgebleven ruïnes van het oude centrum van Amman. De citadel staat hoge boven de stad, waardoor je vanuit hier een bijzonder uitzicht over Amman hebt. De ruïnes zijn prachtig om te bezichtigen, maar het uitzicht vond ik nog vele malen mooier!

10x doen in Jordanië, Amman, Romantheater

10x doen in Jordanië, Amman, Citadel, Tempel van Hercules

Breng een bezoekje aan de koning Abdullah moskee  

De gehele bevolking in Jordanië is bijna Islamitisch, waardoor een bezoek aan de grootste moskee van Amman niet kan ontbreken. De koning Abdullah moskee is zowel van binnen als van buiten een prachtige moskee om te zien en is eenvoudig te bezoeken. De moskee valt op door zijn reusachtige blauwe koepel. De moskee is gebouwd tussen 1982 en 1989 door koning Hussein ter nagedachtenis aan zijn vermoorde grootvader koning Abdullah. Als vrouw krijg je een lange zwarte jurk te leen en de moskee betreed je natuurlijk met je blote voeten.

10x doen in Jordanië, Koning abdullah moskee, Blauwe moskee

Romeinse stad Jerash

De Romeinse stad Jerash is één van de beter bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld. De stad is rijkelijk gevuld met verschillende archeologische plekken. Zo is er een hypodroom (Romeinse renbaan), verschillende tempels, een Romeinse theater en de Cardo Maximus (de hoofdstraat) waar de karresporen op de weg nog steeds zichtbaar zijn! Wanneer je hier tussen de zuilen door loopt waan je jezelf even terug naar het begin van de jaartelling!

10x doen in Jordanië, Jerash, romeinse stad.

10x doen in Jordanië, Jerash, romeinse stad, Cardo maximus

Kings highway de mooiste weg van Jordanië

De Kings Highway is een oude handelsroute en veruit de mooiste route van Jordanië. De highway is een weg die je langs allerlei bekende bezienswaardigheden van Jordanië rijdt. Naast de bekendere bezienswaardigheden als Petra, Wadi Rum en Mount Nebo neemt deze snelweg je ook mee langs kleine dorpjes en de mooiste uitzichten. Het mooiste uitzicht is het uitzicht over de fantastische Wadi Majib.

10x doen in Jordanië, king Highway, koningsweg

Bezoek het stadje Madaba

Madaba is een klein stadje in Centraal Jordanië, welke vooral bekend staat om de Madaba kaart. De Madama kaart is een soort topografische kaart uit de zesde eeuw welke bestaat uit allerlei mozaïekensteentjes. Deze kaart is te vinden in de St. George Kerk in Madaba. Naast deze toch wel toeristische trekpleister is Madaba zelf ook een leuke stad. Struin een beetje door de kleine straatjes en eet een heerlijk broodje falafel op de hoek van de straat.

10x doen in Jordanië,

Een fijn voorproefje Klein Petra

Breng voordat je Petra bezoekt eerst eens een bezoekje aan Klein Petra. Wij waren hier rond zonsondergang en de kleuren op de rotsen waren bijna magisch. Klein Petra was vroeger het voorstadje van Petra en ligt op zo’n 8 kilometer van de bekendste stad van Jordanië. Vroeger kwamen hier de handelaren met hun kamelen om uit te rusten, omdat ze Petra niet in mochten. Er zijn nog monumenten, tempels en helemaal achterin vind je soort trap omhoog. Het is even klauteren, maar aan het einde van deze trap bevindt zich een mooi uitzichtpunt.

10x doen in Jordanië, Little Petra, Petra, Handelspost.

Wereldwonder Petra

Vele mensen komen naar Jordanië voor Petra en ik snap wel waarom. Petra was vroeger de hoofdstad van de Nabateeërs en was in deze tijd een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig vind je er nog indrukwekkende graftomben en tempels welke in het rode zachte zandsteen zijn uitgehakt. De meeste toeristen komen niet verder dan de Treasury, maar als je verder de stad Petra in loopt is er zoveel meer te zien! Wil je meer over Petra lezen? We schreven eerder een uitgebreider artikel over Petra.

10x doen in Jordanië, Al El-khubta trail, Treasury, schatkamer, Petra

10x doen in Jordanië, Petra, Koningsgraven

Overnachten en rijden door de Wadi Rum woestijn

Voor velen is de Wadi Rum woestijn één van de hoogtepunten van de reis door Jordanië. Ga met een jeep de woestijn in en laat je verassen door de enorme rode rotsformaties. De zonsondergang in de woestijn is adembenemend en wanneer je blijft slapen middenin de woestijn, in een bedoeïen tentenkamp, kun je de mooiste sterrenhemel ooit verwachten!

10x doen in Jordanië, Wadi Rum, Sunset.

Snorkelen en/of duiken in Aqaba

Aqaba is een kustplaatsje in het zuiden van Jordanië en ligt aan de Rode Zee. Aqaba is een typisch Jordaanse stad en kijkt uit op de landen Israël, Saoedi-Arabië en Palestina. Hoewel je in Aqaba heerlijk kunt struinen door de kleine straatjes, staat Aqaba vooral bekend om de bijzondere onderwaterwereld. Vertrek vanuit de kust met een boot naar de Rode Zee en ga heerlijk snorkelen of duiken en geniet van de meest kleurrijke vissen!

10x doen in Jordanië, Aqaba, Red Sea, Rode zee, Saudi Arabië

10x doen in Jordanië, Aqaba, Winkels, Streetlive, Straatfotografie.

Drijven in de dode zee

Dit is zo’n bucketlist dingetje en ik kan je vertellen het is fantastisch! We waren maar liefst twee dagen bij de dode zee en hebben er heerlijk van genoten. Loop tot je knieën in het water, ga zitten / laat je vallen en je blijft GEWOON drijven! Het is zo’n raar gevoel. Zorg er wel voor dat je niet met je handen in je ogen gaat wrijven en na 10 minuten is het eigenlijk wel weer mooi geweest. Je voelt elk wondje, puistje of plekje branden door het hoge zoutgehalte. Smeer je vervolgens in met de modder en je krijgt een zijdezachte huid.

10x doen in Jordanië, Deadsea, Dode zee.

Meer lezen over Jordanië?
– Hiking in Petra | Al-Kubtha trail
– Bucketlist Petra
– In een kokosnoot| Jordanië
– Video: Jordanië