In totaal zijn we nu twee keer in Boedapest geweest en hebben daardoor best wat van de stad gezien. Hoewel ik zeker 25 leuke bezienswaardigheden in Boedapest kan opnoemen. Deel ik in dit artikel alleen mijn top 10 met wat je zeker in Boedapest gezien en gedaan moet hebben. De bezienswaardigheden bevinden zich zowel aan de Boeda als aan de Pest kant van Boedapest.

Schoenenmonument aan de Donau

Niet meteen het leukste om mee te beginnen, maar wat mij betreft kun je dit niet overslaan als je in Boedapest bent. Ondertussen heb ik al veel stedentrips gemaakt en maar twee keer heeft een monument mij meer geraakt als anders. Dit is het Famine Sculptures monument in Dublin en het Schoenenmonument aan de Donau in Boedapest. Het verhaal van dit monument is voor mij zo schrijnend en verdrietig. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de Joden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand van de kade te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten, waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

Karaván

Ik had dit super leuke foodtruck marktje al genoemd in de beste food hotspots van Boedapest, maar ik ben zo enthousiast over deze plek dat ik het ook in dit rijtje vind thuis horen. Op dit foodtruck marktje staan allemaal stalletjes met eten en je kunt er echt van alles krijgen. Van traditioneel Hongaars tot een overheerlijke burger. Zeker met een groter gezelschap kun je hier heerlijk zitten onder de sfeer makende lampionnetjes.

Dansende muziek fontein

Als ik in Boedapest woonde zou ik hier elke avond naar toe kunnen gaan. Ik vind dit zo leuk om naar te kijken. De fontein danst op verschillende liedjes en veranderd daarbij steeds van kleur. In de zomermaanden is er in elk geval om 20:00 en om 21:00 een show. Ik zou zelf de show van 21:00 aanraden, omdat het dan goed donker is. Ga lekker zitten op een van de vele stoeltjes om de fontein en geniet!

Vissersbastion

Dit enorme bastion aan de Boeda zijde van Boedapest is enorm groot en prachtig om te zien. Het bastion werd in 1905 gebouwd alleen voor decoratieve redenen. Vanaf het vissersbastion heb je een prachtig uitzicht over het stadsdeel Pest en dan natuurlijk vooral over het Parlementsgebouw. Het bastion bestaat uit zeven torens, die elk een van de zeven Magyaarse stammen vertegenwoordigd. De Matthiaskerk (welke achter het bastion ligt) is door de zelfde architect ontworpen als het Vissersbastion.

Kettingbrug

De Kettingbrug is in 1849 gebouwd en was de eerste brug die de steden Boeda en Pest met elkaar verbond. De brug heet eigenlijk de Széchenyi Lánchíd. Deze naam heeft de brug te danken aan de graaf Széchenyi wie opdracht gaf om de brug te bouwen, omdat hij eerder niet naar de overkant kon komen door het slechte weer. De brug wordt bewaakt door leeuwen aan weerszijde van de brug.

Het Parlement

Dit is wel het kenmerkende gebouw van Boedapest of zelfs van heel Hongarije en daarom ook niet te missen in dit rijtje. Vooral vanaf de Boeda kant van de stad heb je bijna continue uitzicht op dit enorme gebouw. De lengte van het Parlement is maar liefst 268 meter en de grootste breedte is 118 meter. Je kunt je laten rondleiden door het Parlement, maar van buiten is het veel mooier om te bekijken.

Széchenyi Bath en Spa

Wij zijn nu twee keer in dit badhuis geweest en het is hier telkens mega druk. De badhuizen zijn eigenlijk tegenwoordig meer een toeristische attractie geworden. Toch vind ik ook dat je dit niet mag missen. De baden zijn onderdeel van de Hongaarse cultuur en traditie. In Boedapest zijn meerdere baden te vinden, maar Széchenyi Bath en Spa in het stadspark is de populairste en de grootste.

Tramlijn 2 

Tramlijn 2 rijdt langs de Donau in Boedapest en wordt beschouwd als één van de mooiste tramlijnen van de wereld. Deze tramlijn is onderdeel van het openbaarvervoersnetwerk, dus wanneer je een weekendkaartje hebt gekocht kun je hier zo gratis instapen. Stap in bij de Bálna en rij vervolgens helemaal door tot aan het parlement. Geniet onderweg van het fantastische uitzicht over de Donau en de bezienswaardigheden van Boedapest, zoals het Vissersbastion, Boedapaleis, de bruggen en het Parlement.

Grote Markthal

De eerste keer in Boedapest vond ik dit super leuk om te zien! Ondertussen hebben we overal ter wereld al mooie markthallen gezien en is dit nog steeds één van mijn favorieten. Beneden kun je overal verse producten kopen, zoals vers vlees, fruit en groente. Op de bovenste verdieping vind je de souvenirskraampjes en een paar leuke eetstalletjes waar je lekker Hongaars kunt eten.

Sint-Stefaansbasiliek 

Dit is de grootste kerk van Boedapest en is vernoemd naar koning Stefanus. De kerk is zowel van binnen als van buiten prachtig. De koepel van de kerk is 96 meter hoog en met de lift of 302 traptreden kun je deze koepel bezoeken. Vanuit de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad Boedapest. De koepel is 96 meter hoog, omdat de Magyaren (traditionele Hongaren) in 896 in Hongarije aankwamen. In heel Boedapest is er zelfs geen gebouw te vinden welke hoger is als 96 meter. Alleen de koepel van de Sint-Stefaansbasiliek en de koepel van het Parlementsgebouw zijn 96 meter hoog!

Dit was mijn top 10 bezienswaardigheden in Boedapest. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke dingen te doen en zou ik me zo een week in Boedapest kunnen vermaken! Op de website van Travellers of the world vind je meer tips voor wat te doen in Boedapest.