Sri Lanka is een veelzijdig eiland in de Indische Oceaan in Zuid-Azië. Het land is de laatste jaren een stuk populairder geworden en dat is niet zo gek. Sri Lanka heeft eigenlijk alles wat je zoekt voor een reis in Azië; leuke steden, prachtige natuur, lekker eten en heerlijke stranden! Deze parel in de Indische Oceaan is slechts 1,5x zo groot als Nederland en is daarom goed bereisbaar. Vandaag daarom online 10 activiteiten welke je zeker niet wilt missen in Sri Lanka.

Gouden tempel van Dambulla

In Dambulla vind je een prachtige gouden grottempel. De tempel is eigenlijk niet te missen door de enorme gouden Boeddha. Het is een mooi tempelcomplex, welke sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je bereikt de ingang na het beklimmen van meerdere trappen. Houd er rekening mee dat je knieën en schouders bedekt moeten zijn, neem dus een sjaal of sarong mee welke je makkelijk om je heen kunt slaan.

Sri Lanka, Golden Tempel, Gouden Boedha, Dambulla

Sigiriya

De Sigiriya rots in Sigiriya is één van de hoogtepunten van je reis door Sri Lanka. In de 4e eeuw na Christus besloot de toenmalige koning Kassapa dat hij een paleis wilde hebben bovenop de rots. Via de vele trappen is het mogelijk om de overblijfselen van het paleis bovenop de rots te bewonderen. Halverwege de rots is een doorgang in de vorm van een leeuw, vandaar de bijnaam Leeuwenrots. Het beklimmen van de Leeuwenrots is een fantastische ervaring, maar heb je minder budget kies dan voor de goedkopere Pidurangala rock. Via deze rots heb je een fantastisch uitzicht over de Leeuwenrots. Benieuwd naar onze voorkeur? Lees dan ons artikel: wat te doen in Sigiriya? Lion rock of Pidurangala Rock?

Polonnaruwa

Polonnaruwa is samen met Anuradhapura een van de oude koningssteden van Sri Lanka. In Polonnaruwa vindt je de mooiste ruïnes en tempels van Sri Lanka. Daarnaast is Polonnaruwa vanuit Sigiriya en Dambulla makkelijker te bereiken als Anuradhapura. Je vindt hier super mooie boeddha beelden, stoepa’s en erg veel ruïnes. Huur een fiets en laat je verassen door alle mooie bezienswaardigheden. Tip: vergeet niet om je Lonely Planet mee te nemen, hierin staat een leuke route met alle bezienswaardigheden. Fiets als eerste naar de top sights, welke zich helemaal achteraan bevinden.

Sri Lanka, Polonaruwa, Boedha

Kadugannawa theefabriek

Soms kom je op reis ergens terecht waar je eigenlijk in eerste instantie helemaal niet heen wilde gaan. De theefabriek in Kandy is zo’n locatie. Wij hadden in de ochtend een bezoekje gebracht aan de botanische tuinen in Kandy en wilden vanuit daar een tuktuk pakken naar het Ceylon thee museum. We hielden een tuktuk aan en deze beste meneer wist een betere plek dan dit volgens hem te ver afgelegen theemuseum. Op goed vertrouwen stapten we in zijn tuktuk en vertrokken we in compleet tegenovergestelde richting naar de Kadugannawa theefabriek. Een leuke oude fabriek waar je aan de hand van een rondleiding een goed beeld krijgt van de theeproductie in Sri Lanka. Na afloop wordt er natuurlijk een lekker kopje thee geserveerd en is er volop mogelijkheid om de verse thee te kopen.

Sri Lanka, Thee Fabriek, Bladeren drogen, Kadugannawa

Treinreis Kandy-Ella

Ik schreef hier al eens eerder een artikel over en ook in dit rijtje kan de treinreis tussen Kandy en Ella natuurlijk niet ontbreken. De treinreis wordt zelfs vaak genoemd als de mooiste treinreis ter wereld! De trein rijdt met een snelheid van nog geen dertig kilometer per uur dwars door de dropjes en groene theevelden van Sri Lanka. Een bijzondere ervaring en een absoluut hoogtepunt van je reis door Sri Lanka.

Sri Lanka, Trainride, Treinreis, Theevelden, view, Kandy, Ella, Kandy-ella.

Ella

Ella is een dorpje in de bergen van Sri Lanka. In het dorpje hangt een super fijne sfeer en er zijn allerlei activiteiten in de omgeving van Ella te doen. Ga voor een mooie wandeling naar Little Adam’s Peak of kies voor de iets zwaardere wandeling naar Ella Rock. Breng een bezoekje aan de Nine Arches Bridges en geniet van de fantastische natuur. In Ella zijn ook gezellige restaurants en zelfs terrasjes te vinden!

Sri Lanka, Ella, Ella rock, Traintrack, hiking

Unawatuna

Het strand van Unawatuna vind je in het zuidwesten van Sri Lanka. Unawatuna is een mooi strand met prachtige palmbomen en helder blauw zeewater. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn, maar in het laagseizoen is het heerlijk vertoeven. Huur een strandbedje bij een leuke strandtent en geniet van de zon en van een paar heerlijke fruitsapjes. ’s Avonds stallen de diverse restaurant de tafeltjes uit op het strand en is het heerlijk dineren met je voetjes in het zand! Daarnaast is Unawatuna de ideale uitvalbasis om het nabij gelegen Galle te verkennen.

Sri Lanka, Unawatuna, Beache, strand, indische oceaan

Galle

Galle ligt naast het kustplaatje Unawatuna in het zuidwesten van Sri Lanka en is goed als dagtripje te bezoeken. In Galle vind je een enorm fort welke door de Nederlanders in de 17e en 18e eeuw is gebouwd. In deze tijd was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. Bezoek Galle in de vroege ochtend, omdat het er overdag behoorlijk warm kan worden. In de Lonely Planet vind je een leuke route van een kilometer of drie.

Tsunami foto museum

In 2004 is Sri Lanka hard getroffen door de Tsunami. Op dat moment kende Sri Lanka slechts twaalf ziekenhuizen en deze zaten binnen een mum van tijd allemaal overvol. In totaal zijn er meer dan 38.000 mensen in Sri Lanka om het leven gekomen door de Tsunami. De gevolgen van de ramp zijn in sommige gebieden nog steeds goed zichtbaar. Hoewel het voor ons totaal niet op de route lag hebben wij op de terugweg naar het vliegveld een tussenstop gemaakt bij het Tsunami Photo Museum. Het museum vertelt aan de hand van foto’s het verhaal wat zich afspeelde op deze inktzwarte dag in de geschiedenis van Sri Lanka. De gastvrouwen vertellen persoonlijke verhalen en leggen uit wat je op de foto’s ziet. Bijzonder indrukwekkend!

Nationale parken in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn diverse nationale parken te vinden. Je vindt in deze parken allerlei mooie en wilde dieren, waarvan de meeste mensen toch wel voor de olifant komen. Wij vonden zelf het Udawalwe National Park prachtig. We sliepen in het nabij gelegen Embilipitiya in het Pavana Resort. Dit was een perfecte goedkopere uitvalbasis voor een safari in het Udawalwe National Park. Mocht je nog tijd over hebben neem dan op de terugweg van de safari zeker een kijkje bij het Elephant transit Home. 

Sri Lanka, National park, Udawalwe, Embilipitiya, Olifant, elephant