Torres del Paine is een national park in het zuiden van Chili. Het park is bekend vanwege de indrukwekkende gletsjers, enorme bergtoppen en de mooie flora en fauna. Het park is de laatste jaren enorm populair geworden, omdat de natuur hier nou eenmaal prachtig is. Wij maakten in Torres del Paine onze eerste meerdaagse wandeling en hebben vijf dagen door dit national park gewandeld. In dit artikel delen wij onze tips voor een meerdaagse hike in Torres del Paine, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

1. 3 o’clock talk

De beste tip die we je kunnen geven is om een dag van te voren in Puerto Natales naar de 3 o’clock talk te gaan. De 3 o’clock talk wordt aangeboden door Erratic Rock (hostel) en geeft alle informatie die je nodig hebt voor Torres del Paine. Wij hadden ons van te voren goed ingelezen, maar toch hoorden we hier nog veel nieuwe en handige informatie. Het bijwonen van deze bijeenkomst is helemaal gratis al wordt een kleine tip wel gewaardeerd. De bijeenkomst duurt ongeveer een uurtje.

 Overzicht, torres del pain, Chili, Patagonië 3'oclock meeting

2. Hoedje of petje? Maak het vast

De wind is in het national park je grootste vijand! Je denkt van te voren hoe erg kan een beetje wind zijn, maar in dit gebied is de wind vaak erg sterk. De hoogste windsnelheid die hier ooit is gemeten is 240 kilometer per uur! Vind je het fijn om tijdens het wandelen een hoedje of pet te dragen? Zorg er dan voor dat je deze doormiddel van een touwtje of iets dergelijks vast kan maken. Wij zijn onderweg meerdere mensen tegengekomen wie het hoedje door de wind verloren waren.

3. Gebruik vuilniszakken om de binnenkant van je backpack droog te houden

Door de harde wind in het national park zijn regenhoezen om je backpack droog te houden eigenlijk geen optie. Je regenhoes waait weg of je vangt door je regenhoes zoveel wind dat het lijkt of je gaat parachute springen. Zorg er daarom voor dat je je backpack van te voren aan de binnenkant bekleed met vuilniszakken. Op deze manier blijven je eten, kleren en andere spullen droog.

Overzicht, torres del pain, Chili, Patagonië

4. 1x nat setje kleding en 1x droog setje kleding

Zorg ervoor dat je minimaal twee setjes kleding bij je hebt. Het eerste setje is je wandeloutfit (natte setje) en het tweede setje is je camping outfit (droge setje). Ga er vanuit dat je sowieso nat wordt. Zelfs de meest dure en waterdichte kleding is niet bestand tegen urenlange harde regen (wij spreken uit ervaring). Hou je droge setje ook echt droog (inclusief warm vest), zodat je ’s avonds niet weer je natte kleding hoeft aan te trekken.

5. Water is overal drinkbaar

Wij zijn geen ervaren wandelaars en maakten ons van te voren zorgen over hoe we in het national park aan water konden komen. Natuurlijk kun je het water koken of een filter gebruiken, maar dat is in Torres del Paine allemaal niet nodig. Het water is in het gehele park drinkbaar! Zorg ervoor dat je je fles zo hoog mogelijk in een stromend beekje plaatst en je fles is weer gevuld met ijskoud drinkwater.

Overzicht, torres del pain, Chili, Patagonië, drinken

6. Neem je eigen eten mee

Het eten in Torrels del Paine is duur! Zo duur dat wij ervoor hebben gekozen om ons ontbijt en lunch voor een aantal dagen zelf mee te nemen. Op deze manier hoefden we geen kookgerei als een gasstelletje en pannen mee te nemen, maar bespaarden we wel veel geld. We hadden voor de eerste dag pasta als lunch (de dag ervoor in Puerto Natales gekookt) en hadden voor de rest veel houdbare producten mee. Onze favorieten: wraps, chocopasta, worst, nootjes en mueslirepen.

Torres Del Pain, Chili, Patagonie, Eten

7. Muizen en vossen

Hoewel er in Torres del Paine geen enge dieren rondlopen zijn er wel muizen en vossen te vinden. Muizen zijn vooral dol op je eten. Zorg er daarom voor dat als je eten in je tent bewaard dit goed verpakt, doormiddel van plastic zakken (minimaal drie). Een andere manier is om je eten hoog in de boom vast te maken. In het national park werden we gewaarschuwd dat vossen vooral dol waren op schoenen. Zorg er daarom voor dat je je schoenen niet in je voortent achterlaat, maar in de slaapcabine plaatst.

8. Gooi geen afval weg

Iedereen weet wel dat je niet zomaar je snoeppapiertje in een natuurgebied op straat gooit. Wat veel mensen echter niet weten is dat ook organische afval (bijvoorbeeld klokhuis en bananenschil) schadelijk kunnen zijn. De dieren in het national park zijn het namelijk niet gewend en kunnen er behoorlijk ziek van worden.

9. Onthoud uit welke bus je komt

Als je aankomt bij de entree / informatiecentrum van het park onthou dan goed uit welke bus je kwam. Begin je aan de rechterkant van de W dan hoef je dit niet te onthouden, want dan reis je vanaf hier verder met een kleinere shuttlebus. Start je aan de linkerkant van de W? Dan brengt de dezelfde bus je naar de ferry. Vooral in het hoogseizoen zijn hier veel bussen en kan het nogal druk zijn, omdat alle bussen om dezelfde tijd arriveren.

Torres Del Pain, Chili, Patagonie

10. Neem je eigen slaapkussentje mee of gebruik een packing cube

Als je het fijn vind om met een kussen te slapen zorg er dan voor dat je deze zelf meeneemt. Dit kan een heel eenvoudig opblaasbaar nekkussen zijn, maar ook een packing cube gevuld met kleding fungeert prima als kussen. Na een lange dag wandelen is immers niets zo fijn als lekker slapen.

Overzicht, torres del pain, Chili, Patagonië

11. Maak geen vuur in Torres del Paine

Deze tip is waarschijnlijk overbodig, omdat het overal in het park staat aangegeven. Vuur (roken, koken, WC-papier verbranden) is in het gehele park verboden, behalve op de daarvoor bestemde plekken. In december 2011 is er een enorme brand geweest in het national park, doordat een toerist probeerde om zijn toiletpapier te verbranden. Sindsdien zijn de regels strenger en is het maken van vuur niet toegestaan.

Overzicht, torres del pain, Chili, Patagonië