Als je Peru zegt denkt bijna iedereen aan ’s wereld bekendste Inca ruïne en wereldwonder Machu Picchu. Je kunt Machu Picchu rechtstreeks bereiken met de trein en bus, maar je kunt er ook voor kiezen om Machu Picchu via een wandeling te bereiken. De klassieke Inca trail is de bekendste en meeste gewilde trail om Machu Picchu te bereiken. Voor velen staat het lopen van de klassieke Inca trail zelfs op de bucketlist! De klassieke Inca trail is een 4-daagse trektocht, waarbij je in totaal 43 kilometer aflegt. Elke dag mogen er maximaal 500 mensen de trail op (inclusief gidsen, dragers en ander personeel). Door dit limiet is de tour meestal maanden van te voren uitverkocht en is de tour aardig prijzig. Wij probeerden drie maanden van te voren deze trail vast te leggen, maar helaas visten ook wij achter het net! Gelukkig zijn er vele alternatieve routes naar Machu Picchu, welke je kunt afleggen voor het bereiken van Machu Picchu.

Machu Picchu Inca trail

#1 Verkorte Inca Trail

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de verkorte Inca trail. De verkorte Inca trail begint bij kilometerpaaltje 104 aan de spoorlijn van Machu Picchu. De eerste paar uur wandel je alleen maar omhoog, wanneer je na een uur of 4 wandelen uiteindelijk uitkomt bij Wiñay Wayna. Wiñay Wayna is een spectaculaire Inca ruïne met prachtige terrassen. Ook het uitzicht over de rivier en de vallei is hier prachtig. Vervolgens wandel je verder richting de Zonnepoort, vanaf hier vang je de eerste glimp van Machu Picchu op. Na de eerste beelden van Machu Picchu te hebben gezien neem je de bus terug naar Aguas Calientes. Vanaf Aguas Calientes neem je de tweede dag weer de bus omhoog om nu Machu Picchu zelf te bezichtigen. Voor de verkorte Inca trail geldt ook dat je een vergunning nodig hebt om het pad op te mogen, waardoor de trail vaak ook al maanden van te voren is volgeboekt. Wij hebben deze trail 3 maanden van te voren geboekt en waren toen net op tijd.

Voordeel: je bereikt de Zonnepoort in de middag, waardoor de mist meestal is weg getrokken en hierdoor heb je meer kans op een goed zicht op Machu Picchu.
Nadeel: de tickets moet je op voorhand boeken en zijn meestal zo’n drie maanden van te voren al uitverkocht.

Machu picchu winay wayna, incatrail

Machu Picchu, Sungate, zonnepoort, incatrail

#2 Salkantay trail

De Salkantay trail is een meerdaagse hike (5 dagen) met als eindpunt Machu Picchu. Deze geweldige trail loopt langs de heilige berg Salkantay, welke maar liefst 6.271 meter hoog is. In 5 dagen tijd loop je maar liefst 80 kilometer, waarbij het hoogste punt op 4.600 meter ligt. De Salkantay trail wordt gezien als één van de zwaarste trails om Machu Pichu te bereiken. Je loopt bijna de gehele 80 kilometer berg op, berg af en je kunt behoorlijk last krijgen van de hoogte. Onderweg wordt je wel getrakteerd op prachtige uitzichten over besneeuwde bergtoppen en passeer je meerdere minder bekende Inca ruïnes. Volgens het tijdschrift National Geographic is de Salkantay trail één van de 25 beste treks ter wereld!

Voordeel: een stuk goedkoper als de klassieke Inca trail en je hoeft het niet maanden van te voren te reserveren.
Nadeel: je eindigt deze trail niet bij de zonnepoort, maar in het dorpje Aguas Calientes.

Machu Picchu Incatrail, Incaruïne

Machu Picchu Incatrail, uitzicht.

#3 Jungle tour

De Jungle tour is een geliefde tour, welke veel wordt geboekt. De tour is een stuk goedkoper en afwisselender dan de klassieke Inca trail. De Jungle tour duurt vier dagen en je start op dag één met een avontuurlijk stukje mountainbiken. Na het mountainbiken kun je nog kiezen, als je nog energie over hebt, om een stukje raften. Op de tweede dag wandel je door de mooie natuur en kun je aansluitend heerlijk genieten in de hotsprings. Dag drie staat in het teken van het ziplinen door de prachtige vallei en vervolgens wandel je door naar Aguas Calientes. Vanuit Aguas Calientes pak je de volgende ochtend de bus naar Machu Picchu. De tour hoef je meestal niet ver van te voren te boeken, vanuit Cusco is deze prima te organiseren.

Voordeel: de tour is een stuk goedkoper en je doet meer activiteiten dan alleen maar wandelen.
Nadeel: je eindigt deze trail niet bij de Zonnepoort, maar in het dorpje Aguas Calientes. Daarnaast kunnen de groepen een stuk groter zijn dan bij de overige tours.

Machu Picchu Incatrail, brug

#4 Lares trek

Een stuk minder populair en bekend als bovenstaande routes is de Lares trek. De Lares trek is de minder zware variant van de klassieke Inca trail of Salkantay trail en duurt meestal tussen de vier en zeven dagen. Onderweg kom je rotsformaties, heldere bergmeertjes, Inca ruïnes, alpaca’s en de lokale bevolking tegen. Doordat de tocht een stuk minder populair is zie je onderweg bijna geen toeristen! De tocht eindigt uiteindelijk in Ollantaytambo, vanaf daar neem je de trein verder richting Aguas Calientes.

Voordeel: onderweg kom je verschillende Inca ruïnes tegen en de trek is eenvoudiger dan de meeste tochten.
Nadeel: ook bij deze trail eindig je niet bij de Zonnepoort, zoals bij de klassieke Inca trail.

Machu Picchu incatrail

Machu picchu winay wayna, Short incatrail