Laten we even vooropstellen dat een reis door Peru echt geweldig is! Het land is prachtig in al haar diversiteit. Van zandduinen, bergketens, ruige kusten tot jungle Peru heeft het allemaal. De mensen zijn vriendelijk en niet te vergeten is hun traditionele kleding prachtig! Daarnaast beschikt Peru ook nog eens over een van de hedendaagse wereldwonderen: Machu Picchu. Ondanks dit allemaal vonden wij onze reis door Peru ook best zwaar. Benieuwd waarom wij het reizen door Peru behoorlijk pittig vonden? Je leest het in dit artikel.

De hoogte

Als eerste moet je lichaam enorm wennen aan de hoogte. Het Andesgebergte loopt door Peru heen en daarom stijgt het soms tot ver boven de 5000 meter! Wij als Nederlanders (leven onder NAP) moesten hier wel eventjes aan wennen. Natuurlijk waren we hier wel enigszins op voorbereid, door vooraf niet onze route volledig vast te leggen. Op deze manier konden wij ons reistempo makkelijk aanpassen, wanneer we nog niet voldoende geacclimatiseerd waren. Toch vonden we het heftiger dan we van te voren hadden verwacht. In Arequipa verbleven wij op een hoogte van 2300 meter en dat ging allemaal nog prima. Maar na aankomst in Puno, wat op 4000 meter ligt, hadden we beiden wel een dagje nodig om te wennen. Daarnaast stonden er uitstapjes gepland naar Colca Caynon (5000M) en Rainbow Mountain (5000M) en ik moet zeggen dat is best heftig. Je merkt dat je weinig zuurstof hebt en dus relatief weinig inspanning kan leveren. Daarnaast krijg je hoofdpijn en kun je behoorlijk misselijk worden.

De reistijd

Peru is groot, heel groot en het gaat van heuvelachtig tot gigantische bergen. Dit maakt dat het vervoer over land in Peru lang duurt. Als je reist van de ene naar de andere stad zit je al snel een uurtje of 10 in de bus. Gelukkig zijn er genoeg comfortabele nachtbussen, waardoor je gemakkelijk ’s nachts kunt reizen en hierdoor geen tijd kwijt bent. Helaas voelden we ons, in combinatie met de hoogte, de volgende dag met weinig slaap behoorlijk verrot. Naast dat het reizen van stad naar stad lang duurt zijn ook de dagactiviteiten een behoorlijke onderneming. De stad Arequipa is de uitvalbasis om naar de Colca Canyon te gaan. Deze reis duurt echter nog een uurtje of vier, waardoor je meestal al rond 03:30 in de nacht vertrekt! Het zelfde geldt voor de Rainbow Mountain. Hierbij stond onze wekker ook om 03:00! In totaal hebben wij drie weken door Peru gereisd en hiervan hebben we meer dan 60 uur in de bus gezeten.

Korte nachtjes

Slaaptekort! Als ik ergens slecht tegen kan is het wel slaaptekort! Aangezien de reisafstanden in Peru behoorlijk pittig waren hebben wij om tijd te besparen een aantal keer een nachtbus genomen. De nachtbussen in Peru zijn eigenlijk super prima! Het is een goedkope manier om van A naar B te komen en de bussen zijn vrij luxe! Zo is er zelfs een WC en had je eigen TV’tje! Vergeleken met een vliegtuig zijn deze bussen echt hemels! Maar toch is het voor je rust en slaap niet het meest ideale vervoersmiddel. Met de nachtbussen kom je ook een aantal keer om 5 uur ’s ochtends aan op de plaats van bestemming. Dit zorgt voor gebroken nachten. Daarnaast hadden wij een aantal trips gepland, waarbij je soms al voor 4 uur ’s ochtends klaar moest staan. Dat betekende dat wij per week wel 2 á 3 gebroken nachten hadden!

Temperatuur

Op de een of andere manier hadden wij allebei het gevoel dat Peru een lekker warm vakantieland was. En voor een deel is dit ook zeker waar, zeker in het noorden in de jungle of de stranden is het warm. Maar richting het zuiden valt dat meestal toch wel een beetje tegen. In Lima was het bij ons elke dag 17 graden met zeer dichte bewolking. De enige plek waar het echt lekker weer was, was in Huacachina. Maar daarna zijn wij de hoogte in gegaan en wordt het steeds kouder! In Puno regende het constant en was het met 2 graden behoorlijk fris! Tot onze verbazing zit iedereen daar in hotels en restaurants gewoon met de jas aan. Ze hebben namelijk bijna nergens een verwarming!

Kleine kanttekening 

Begrijp ons zeker niet verkeerd. Peru is een prachtig land en ik zou er graag nog eens naar toe te gaan om meer van het noorden te ontdekken! Een maand voordat wij naar Peru vertrokken hadden wij echter ons huis verkocht en dit moesten we 1,5 week na onze terugkomst in Nederland opleveren. Dat betekende als een malle op zoek naar een nieuwe woning. Een dag voordat onze vlucht naar Peru vertrok konden we bij de makelaar tekenen voor onze nieuwe woning. We pakten dus niet alleen onze backpack in, maar ook nog eens ons volledige huis! Tijdens het reizen door Peru werden we ook nog een aantal keer midden in de nacht (hallo, tijdsverschil!) gebeld door notarissen, makelaars en klusjesmannen die in ons nieuwe huis bezig waren.

Maar als iemand vraagt hoe was jullie reis door Peru? Dan zeggen we altijd het was super vet, maar ook behoorlijk pittig! Hoe hebben jullie je reis door Peru ervaren?