Tijd voor een beetje meer Nederland op ons blog. Je ziet meestal de mooiste en exotische bestemmingen voorbij komen, maar Nederland heeft ook zoveel moois te bieden. Binnenkort staat er een weekendje naar de culturele hoofdstad van Europa 2018 (Leeuwarden) op de planning, maar we beginnen vandaag iets dichter bij huis. Vorig jaar bezochten wij het Rijksmuseum in Amsterdam en besloten om maar meteen een Museumkaart aan te schaffen! Dit in de hoop dat we meerdere uitstapjes binnen Nederland zouden gaan maken en makkelijker diverse musea zouden bezoeken. We hebben het afgelopen jaar behoorlijk wat leuke musea bezocht en vandaag delen we met jullie vier leuke musea in Den Haag.

Museum de Gevangenpoort

Midden in het centrum vind je het Museum de Gevangenpoort. In de 13e eeuw vormde de Gevangenpoort de toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis waar verdachte misdadigers op hun proces verbaal wachten en wanbetalers werden opgesloten. Aan de hand van een rondleiding wordt je meegenomen naar de verschillende cellen. Zie je diverse martelinstrumenten en worden er leuke verhalen verteld over de gevangenen en straffen van die tijd. Het grootste gedeelte van het museum is enkel met een gids te bezoeken, welke standaard bij de toegangsprijs van €10 (volwassenen) of €6,- (kinderen) is inbegrepen. Een rondleiding duurt een halfuur en elk uur vindt er een rondleiding plaats.

Panorama Mesdag

Na het bezoeken van het Panorama van Raclawice in Wroclaw werd ik eigenlijk meteen nieuwsgierig naar het panorama welke bij ons om de hoek hangt: Panorama Mesdag. Panorama Mesdag is een rond schilderij met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter! Het schilderij is een vergezicht van het strand van Scheveningen en overal waar je kijkt gebeurd wel wat. Je wordt helemaal meegenomen naar het strand van Scheveningen in 1881. Ik vond het zelfs een beetje naar de zee ruiken! Het enorme panorama is te bezoeken aan de Zeestraat in Den Haag. Op deze locatie zijn meerdere schilderijen van Mesdag en zijn vrouw Sientje zijn te bewonderen. Huur bij de entree voor €1,- een audioguide om zo leuke informatie over Mesdag, zijn vrouw Sientje en natuurlijk de schilderijen te weten te komen.

Louwman Museum

Als je van auto’s houdt ben je hier aan het juiste adres! Het Louwman Museum heeft de oudste privécollectie automobielen en de collectie omvat tegenwoordig meer dan tweehonderdvijftig auto’s!
Ik had van te voren een paar oude auto’s verwacht, maar de collectie is zoveel groter dat ik elke keer weer vol verbazing een nieuwe ruimte ontdekte. Trek zeker een middag voor dit museum uit, want je kunt er uren rondlopen.

Mauritshuis

Afgelopen weekend bezochten wij het Mauritshuis. We gingen rond een uurtje of 15:00 op zaterdagmiddag en ik vond het behoorlijk druk! Er waren erg veel buitenlandse toeristen en ik had dat misschien gewoon niet verwacht. Het museum is ontstaan dankzij koning Willem I die zijn schilderijenverzameling in 1816 overdroeg aan de Nederlandse staat. Er hangen meerdere bekendere schilderijen, zoals het meisjes met de parel van Vermeer, The Bull van Paulus Potter en het Zelfportret en de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. De toegangsprijs van €15,50 vind ik aan de hoge kant, maar wij konden het museum natuurlijk gratis bezoeken. Tip: download van te voren de gratis app voor een leuke rondleiding met aanvullende informatie over de schilderijen.

Leuke musea in Den Haag

Ga jij binnenkort een dagje naar Den Haag? Bezoek dan zeker eens één van bovenstaande leuke musea in Den Haag! Het is een leuke onderbreking van je dag en er is voor iedereen wel een leuk museum te vinden. Vind jij het leuk om musea te bezoeken? En welk museum moeten we volgens jou echt eens bezoeken?