Japan is waarschijnlijk één van de landen waar het openbaar vervoer het best geregeld is. Het openbaar vervoersnetwerk in Japan is gigantisch, structureel en alles rijdt (bijna) op de seconde nauwkeurig. Doordat het openbaar vervoer in Japan zo goed is geregeld kunnen de kosten van het openbaar vervoer ook behoorlijk oplopen. In dit artikel delen wij onze ervaringen en tips over het openbaar vervoer in Japan.

Japan Rail Pass

Dit artikel kan natuurlijk niet anders beginnen dan met de Japan Rail Pass (JR Pass). Met de JR Pass kun je reizen met alle treinen (ook Shinkansen), bussen en ferry’s welke bij het Japan Rail Netwerk (JR netwerk) zijn aangesloten. De JR Pass kun je kopen voor 7, 14 of 21 dagen, afhankelijk van hoelang je door Japan wilt reizen. De JR Pass is niet goedkoop, maar met losse treinkaartje ben je vaak een stuk duurder uit! Om uit te rekenen wat je kwijt zou zijn aan de reiskosten in Japan kun je gebruik maken van de website HyperDia. De kosten van JR Pass zijn (november 2019):

  • 7 dagen voor € 246 per persoon
  • 14 dagen voor € 393 per persoon
  • 21 dagen voor € 502 per persoon

Gereserveerde tickets

Voor de meeste treinen in Japan kun je vooraf een kaartje kopen met een daarbij behorende stoel. Super handig, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. Tickets reserveer je heel eenvoudig  bij de loketten op de stations, ook als je in het bezit bent van de JR Rail pass. Let wel op dat je de kaartjes ruim van te voren reserveert. De stations in Japan (vooral in Tokyo) zijn enorm, waardoor er soms een behoorlijke lange rij staat met mensen die een trein willen reserveren.

Shiteiseki – Gereserveerde zitplaatsen
Jiyuseji – Niet-gereserveerde zitplaatsen

Ze staan allemaal netjes in de rij

In Nederland kunnen we het ons maar moeilijk voorstellen, maar in Japan staan ze netjes in de rij te wachten om een trein of metro naar binnen te mogen. Geen gedrang bij de deuren, maar iedereen wacht netjes op zijn of haar beurt. Op veel stations is het zelfs met een lijn op de grond aangegeven waar je moet wachten op het perron.

Shinkansen

Het reizen met de Shinkansen door Japan is niet alleen een snelle manier om van A naar B te reizen, maar ook een super leuke ervaring. De Shinkansen bereikt een snelheid van maar liefst 320 km/h en rijden bijna altijd op tijd! Door het razende tempo van de trein ben je binnen no time op je volgende bestemming, waardoor de Shinkansen het ideale vervoersmiddel is voor je rondreis door Japan.

Suica card

De Suica card is een soort OV-chipkaart, waarbij je gemakkelijk gebruik maakt van het openbaar vervoer in Japan. De kaart werkt eigenlijk precies hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Je kunt hem opladen en om te reizen hoef je hem vervolgens alleen maar voor het poortje te houden. De kaart is geldig in bussen, treinen en metro’s. Naast het reizen kan de pas ook gebruikt worden als elektronisch betaalmiddel bij verkoopautomaten op stations en in enkele restaurants. Je betaalt voor de kaart een borg van 500¥. Deze borg is terug te krijgen aan het einde van je reis door de kaart in te leveren bij een van de JR East station in Tokyo.

Let op: deze kaart werkt niet op de exprestreinen, de hoge snelheidstreinen (Shinkansen) en de highway bussen.

De metro in Tokyo 

In Tokyo zijn er twee grote metro netwerken. De Tokyo Metro en de Toei Metro lijn. De meeste bezienswaardigheden zijn te bereiken via de Tokyo Metro lijn, maar voor enkele bezienswaardigheden heb je de Toei Metro lijn nodig. Je kunt dagkaarten kopen welke op één van de twee lijnen geldig is, maar ook dagkaarten die voor beide netwerken te gebruiken zijn. Ben je in het bezit van Suica card? Deze is op alle metro netwerken in Tokyo geldig.

Niet praten en niet eten

In het openbaar vervoer in Japan wordt er niet gepraat. Iedereen zit op zijn of haar mobieltje en verder is het er vaak doodstil op een paar luidruchtige toeristen na. Hetzelfde geldt eigenlijk voor eten. In principe wordt in het openbaar vervoer niet gegeten, behalve in de Shinkansen (lange afstanden). Dit zijn geen strafbare feiten, maar het vooral gezien als onbeschoft.

Reizen met het openbaar vervoer in Japan is niet moeilijk

Het reizen met het openbaar vervoer in Japan is goed te doen. Op veel plekken is de bewegwijzering zowel in het Japans als in het Engels, waardoor je precies weet waar je moet zijn. Mocht je er toch even niet uitkomen? Dan zijn er veel informatiepunten waar ze prima Engels spreken en je verder op weg helpen.

Dit waren onze handige tips en ervaringen over het reizen met het openbaar vervoer in Japan. Vooral in Tokyo is het vaak enorm druk, waardoor het soms een beetje overweldigend is. Reis je met bagage? Probeer dan de spits te vermijden, zodat je andere reizigers en jezelf ontziet!