Hamburg is een belangrijke havenstad, telt maar liefst 1,8 miljoen inwoners en is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Hamburg is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij het plannen van een citytrip, maar het is zeker een bezoekje waard. In de zomer kun je heerlijk genieten aan de vele wateren welke de stad kent en in de winter geniet je met een glas Glühwein in de hand van één van de gezellige kerstmarkten. Vanaf Amsterdam is het nog geen uurtje vliegen, maar ook met de auto is deze stad prima voor een weekend te bezoeken. Wij waren er in december 2015 en hebben er een fantastische tijd gehad. In dit artikel negen niet te missen activiteiten tijdens je citytrip naar Hamburg.

Hamburg neuer wall

Wandel door de Alter Elbtunnel

De Alter Elbtunnel is een tunnel onder de rivier de Elbe, welke het centrum van Hamburg verbindt met de havens aan de zuidelijke oever. De 426 meter lange tunnel werd in 1911 gebouwd en was de eerste tunnel onder een rivier in Europa! Wandel of fiets door de tunnel en geniet aan de overkant van een fantastisch uitzicht over Hamburg.

De haven van Hamburg

Omdat wij met oud en nieuw in Hamburg waren, is dit wel de place to be als je hier op oudjaarsavond bent. Vanuit de haven wordt er vuurwerk afgestoken en het is dan ook de perfecte plek om het nieuwe jaar in te luiden. Maar ook op andere dagen is het leuk om een bezoekje te brengen aan de haven van Hamburg. Overal staan hijskranen en er is erg veel mooie streetart te vinden. Heerlijk om doorheen te slenteren en vergeet natuurlijk niet de bekende fishmarkt op zondagochtend.

Hamburg grafitti haven

Het uitzicht vanaf de St. Michaeliskirche

In de bekende zeemansbuurt St. Pauli vind je de St. Michaeliskirche met een hoge toren van maar liefst 132 meter. De toren is vanaf vele plekken in de stad zichtbaar en het uitzicht over Hamburg is van af de toren werkelijk prachtig! De kerk met het imposante altaar is gratis te bezoeken, wil je naar boven om het uitzicht over Hamburg te zien dan betaal je hiervoor €5,- per persoon.

De wijk Speicherstadt

In deze wijk vind je prachtige pakhuizen en oude grachten. Vroeger was dit de plek waar alle goederen vanuit de haven werden opgeslagen. De goederen werden hier grondig gecontroleerd, zodat er niets illegaals het land binnengesmokkeld kon worden. Tegenwoordig zijn er diverse bedrijven te vinden, zijn er meerdere restaurants en leuke musea. Speicherstadt is onderdeel van de Hafencity en is een prachtige en fotogenieke plek in Hamburg.

Bezoek het kolossale Rathaus

Midden op het centrale plein in Hamburg vind je het kolossale Rathaus. Het Rathaus is het stadhuis van Hamburg en is een prachtige bouwwerk om te zien. Het gebouw staat op maar liefst 4000 eiken palen en er bevinden zich 423! kamers in het gebouw. Het gebouw is met zijn neo-renassance architectuur prachtig om te zien, maar vergeet ook zeker niet om een kijkje binnen te nemen. 

Hambrug Rathaus

Streetart in de Gängeviertel

Hamburg heeft de creatieve sfeer en kent veel streetart, zeker in het krakerswijkje Gängeviertel. In 1996 werden de panden na lange leegstand gekraakt door kunstenaars. Deze kunstenaars wonen er op dit moment nog steeds en dat is goed terug te zien in deze artistieke wijk. Struin rond door de smalle steegjes en laat je verrassen door de fantastische streetart, sommige panden zijn zelfs soms open om van binnen te bekijken!

Hamburg gängeviertel

Reeperbahn

Een bezoekje aan de bekende Reeperbahn is natuurlijk onmisbaar bij een bezoekje aan Hamburg! De Reeperbahn is van oudsher bekend als het prostitutiegebied van Hamburg. Tegenwoordig vind je er vele clubs, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Neem vooral een kijkje bij het Beatles monument op de Beatles-platz en neem een kijkje bij het bizarre en erotische warenhuis Boutique Bizarre.

Hamburg Reeperbahn

Heerlijk ontbijten bij Café May

Nog nooit zo heerlijk en uitgebreid ontbeten als bij Café May in Hamburg! Het café heeft maar liefst 7 locaties in heel Hamburg, maar het café in St. Pauli is het meest bekende en centraalst gelegen (zijstraatje van de Reeperbahn). Voor nog geen €10,- staat er een compleet ontbijtbuffet voor je klaar met vers fruit, heerlijke broodjes, taarten, salades en sappen! Er hangt een fijne sfeer en is de perfecte plek om je dag in Hamburg te beginnen!

Warme chocolademelk drinken op een kerstmarkt

In de binnenstad van Hamburg vind je diverse kerstmarkten in de periode van eind november tot en met begin januari. Een leuke kerstmarkt is de kerstmarkt aan de Binnen-Alster! Struin over deze leuke markt en drink heerlijke warme cholademelk op de brede trap aan de oever van de Binnen-Alster. Niet alleen rond de kerst is het hier heerlijk vertoeven, ook met mooi weer is er hier genoeg te doen. Fiets een rondje om het meer, maak een rondvaarttochtje op het water of pak een lekker terrasje!

Kerstmarkt Hambrug