Ga jij binnenkort backpacken in Peru? Dan heb je een goede keuze gemaakt! Peru is een land met een super vriendelijke bevolking, heerlijk eten en een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Hoewel veel reizigers richting Peru vertrekken voor het wereldwonder Machu Picchu heeft het land nog een stuk meer te bieden. Je vindt in heel Peru een rijke historie, ruige natuur, gezellige steden en natuurlijk een fantastische cultuur. Wil jij goed voorbereid op reis gaan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je naar Peru reist.

Beste reistijd voor Peru

De beste maanden voor een reis naar Peru zijn de maanden mei tot en met november. In deze periode is bijna het gehele land goed te bezoeken, omdat dit de ‘droge’ periode is. De temperatuur zal in deze periode gemiddeld rond de 20 graden zijn. Wij waren er zelf in september en hebben eigenlijk allerlei soorten weer gehad. In Huacachina lagen we in onze bikini en zwembroek aan het zwembad en in Puno hadden we aan een vest en een jas niet genoeg! Gemiddeld konden we meestal wel met een T-shirt buiten lopen.

Tijdsverschil

Wij zaten toen we in Peru waren midden in een verhuizing en dat was met het tijdsverschil niet altijd even handig. Er waren klussers in ons huis bezig en we zijn meerdere keren middenin de nacht wakker gebeld! Tijdens de Nederlandse zomertijd is het namelijk zeven uur vroeger als in Nederland. Gedurende de wintertijd is er een tijdsverschil van zes uur.

Visum

Als je als Nederlander naar Peru reist mag je 183 dagen in Peru verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Ben je van plan om langer in Peru te blijven? Dan doe je er verstandig aan om even contact op te nemen met de ambassade van Peru. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn, heb je minsten één lege visumpagina in je paspoort nodig en moet je beschikken over een uitreisticket. Reis je dus met een enkeltje naar Peru? Dan doe je er verstandig aan om alvast een busticket vooraf aan te schaffen, zodat je kunt aantonen dat je Peru weer zal verlaten.

Geldzaken in Peru

In Peru wordt er betaald met de Nuevo Sol (PEN). In het dagelijkse leven wordt het de Sol genoemd. Eén Sol is onder te verdelen in 100 céntimos. Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 Sol. Daarnaast zijn er muntjes van 5, 2 en 1 Sol en muntjes van 50, 20, 10, 5 céntimos. Op het moment van schrijven in €1,- ongeveer 3,93 Sol.

Wij hebben in Peru meerdere keren problemen gehad met pinnen. Hoewel er overal wel geldautomaten aanwezig waren kwam er helaas niet altijd geld uit. Als je in Nederland meerdere bankpasjes / creditcards hebt zou ik deze zeker meenemen. Wij zitten zelf bij de Rabobank en hadden bijna altijd succes bij de Scotiabank. Let wel op dat er in Huacachina geen pinautomaat aanwezig is en de sandboard tours hier vaak met contact geld moeten worden betaald! Fijn om wat extra geld te pinnen in het nabij gelegen Ica of op je eerdere bestemming. Vergeet natuurlijk ook niet als je naar Peru reist om je bankpas aan te passen naar de wereldinstellingen.

Vervoer in Peru

Voor lange afstanden in Peru is de bus het beste vervoersmiddel. Er zijn een aantal grote en betrouwbare busmaatschappijen die je zo goed en veilig mogelijk van A naar B brengen. Wij reisden altijd met de busmaatschappij Cruz del Sur en deze bussen waren behoorlijk luxe. De afstanden in Peru zijn lang en het nemen van een nachtbus is in Peru dan ook heel normaal en scheelt je weer een overnachting. Heb je geen zin in om lang in de bus te zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om een binnenlandse vlucht te nemen. Wij hebben zelf van Cusco naar Lima gevlogen, omdat dit een busreis is van ongeveer 21uur en het vliegen maar €20,- duurder was. In Peru vind je meerdere vliegvelden, maar de toeristen maken het meeste gebruik van de vliegvelden in Lima, Cusco, Arequipa en Juliaca.

In de steden zelf wordt er vooral gebruik gemaakt van taxi’s. Een taxi regel je heel eenvoudig op straat of anders via je hotel/hostel. Spreek van te voren de prijs af, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Veiligheid in Peru

In totaal hebben wij drie weken door het zuiden van Peru gereisd en hebben ons eigenlijk geen moment onveilig gevoeld. De bevolking is vriendelijk en probeerd je waar kan te helpen. In Lima zijn er zoals in veel grote steden een aantal buurten welke je beter niet kunt bezoeken. De wijken Miraflores, Barranco en Historische centrum vonden wij erg leuke wijken en kan je prima bezoeken! Helaas komt er in Peru wel af en toe criminaliteit voor en dan met name berovingen. Check vooraf altijd even de actuele reisinformatie, zodat je voorbereidt op pad kan gaan.

Staat het bezoeken ven Peru op jouw bucketlist?