Ga jij binnenkort reizen door Vietnam? Of ben je gewoon geïnteresseerd naar dit fijne land in Azië? Dan zit je met dit artikel zeker goed! In dit artikel kun je alles lezen wat je wilt weten, voordat je naar Vietnam vertrekt. Vietnam is een populaire backpackbestemming en dat is niet zo gek! De natuur en de cultuur van het land zijn prachtig en je hebt er van alles wat! Overvolle steden, heerlijk eten, de fijne Zuid-Chinese zee, de prachtige groene rijstvelden en natuurlijk de super vriendelijke bevolking.

Beste reistijd

Vietnam heeft een tropisch klimaat, waardoor de temperatuur het gehele jaar vrij aangenaam is. Echter is er niet één perfecte reisperiode aan te wijzen. Het land heeft een lengte van maar liefst 1600 kilometer, waardoor er grote verschillen kunnen zitten tussen het weer in het noorden en het zuiden van Vietnam. Wel worden de zomermaanden (juni, juli en augustus) aangewezen als de periode met de meeste kans op neerslag. Vaak wordt de periode van december tot en met maart aangewezen als beste reisperiode. Wij zelf bezochten Vietnam in juni en vonden dit een prima periode. We hebben een paar keer een bui gehad, maar voor de rest was het prima!

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam valt wat mij betreft redelijk mee. In onze zomertijd is het in Vietnam vijf uur later en in onze wintertijd 6 uur.

Visum

Voor het reizen door Vietnam heb je uiteraard een geldig paspoort nodig, maar ook een visum. Sinds 2018 is het voor Nederlanders mogelijk om online een e-visum aan te vragen. Een e-visum kan worden afgegeven voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit visum is slechts voor enkele binnenkomst geldig. Wil je langer in Vietnam blijven? Of tussendoor een uitstapje maken naar een buurland? Dan heb je een multiple entry visum nodig. Deze zijn aan te vragen bij de Vietnamese ambassades of consulaten. Het visum vraag je voor $25,- aan op deze website. Let op: Het e-visum is niet voor elke grensovergang geldig. Check van te voren of je bij jouw grensovergang met het e-visum Vietnam kan binnenkomen en verlaten!

Geldzaken in Vietnam

In Vietnam wordt er betaald met de Vietnamese Dong. Voor een Euro ontvang je op het moment van schrijven (oktober 2018) ongeveer 26.000 Dong! Briefjes zijn er al in 500 Dong (€0,02) tot 500.000 Dong (€19,-). Daarnaast kan er bij hotels en tourbureautjes ook met Amerikaanse dollars worden betaald. Altijd makkelijk om deze Dollars als reserve in je backpack te hebben zitten. Wij konden namelijk op het eiland Cat Ba drie dagen niet pinnen. Toen waren wij heel blij met onze dollars in onze backpack. Verder hebben wij in Vietnam nooit problemen gehad met pinnen. We hebben zowel geld opgenomen met de creditcard als met de pinpas en beiden werkten goed! Benieuwd naar wat Vietnam ons totaal heeft gekost? Je leest het in ons artikel kosten Vietnam voor drie weken reizen.

Vervoer

Qua vervoer is eigenlijk alles in Vietnam mogelijk. Het wegennetwerk en het spoornetwerk zijn vrij uitgebreid en kunnen je volledig van Noord naar Zuid Vietnam brengen. Een andere populaire manier van reizen door Vietnam is met een eigen motor! Dit wordt door veel backpackers gedaan en geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Toch is dit niet alleen maar leuk. In de eerste plaats is het Vietnames verkeer super chaotisch (vooral in de steden). Daarnaast is je Nederlandse en internationale rijbewijs niet geldig in Vietnam! Mocht je dus een ongeluk krijgen dan kan dit je behoorlijk duur komen te staan. Wij schreven eerder een volledig artikel over alle reisvormen in Vietnam. Dus weet je nog niet hoe je door Vietnam wilt reizen? In dit artikel lees je er alles over!

Vaccinaties

Zelf kijken wij altijd op de website van de GGD om te kijken welke vaccinaties worden aangeraden en of we weer een nieuwe afspraak moeten maken. Hier staat het altijd heel duidelijk en fijn uitgelegd. Voor Vietnam worden de vaccinaties DTP en Hepatitis A voor iedereen aangeraden. Andere vaccinaties zijn vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie en je reisdoel. Reis je langer dan twee weken door Vietnam? Dan wordt de vaccinatie tegen buiktyfus ook aangeraden. Vaccinaties als Hepatitis B en Rabiës worden alleen aangeraden als je meerdere maanden in het land verblijft.

Daarnaast komt er in meerdere gebieden in Vietnam Malaria voor. Spuit je daarom altijd goed in met DEET om insectenbeten te voorkomen. Vooral in de regio Ninh Binh hebben wij behoorlijk last gehad van de muggen.

Veiligheid en reisadvies

Check voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op het moment van schrijven (oktober 2018) kleurt heel Vietnam geel wat inhoudt dat je prima kunt reizen, maar dat je rekening moet houden met een aantal veiligheidsrisico’s. Zo komt onder andere het besturen van een gemotoriseerd voertuig, criminaliteit en dat drugs in Vietnam strafbaar is op deze website aan de orde. Wij zelf hebben drie weken door Vietnam gereisd en ons geen enkele keer onveilig gevoeld!

Ik vond Vietnam een super toffe reisbestemming en zou het iedereen aanraden om te reizen door Vietnam! Het land is goed bereisbaar en veilig. Op zoek naar een nieuw backpack avontuur? Ik weet zeker dat Vietnam een super leuke bestemming voor je kan zijn! Wordt Vietnam jouw volgende reisbestemming? Op de website van backpakvolverhalen.nl vind je een fijne reisroute voor drie weken backpacken in Vietnam.