De Malediven is al jaren een populaire bestemming als huwelijksreis! Het heeft het ideale plaatje van wit strand, prachtige blauwe zee en de mooiste privé huisjes in het water. Toch zie je tegenwoordig steeds vaker de Malediven voorbij komen als ‘gewone’ vakantiebestemming. Wij combineerde in 2016 de Malediven samen met onze reis naar Sri Lanka. Op deze manier is reizen naar de Malediven prima betaalbaar. Zeker door de toeristische groei op de lokale eilanden is het tegenwoordig zelfs voor backpackers mogelijk om naar de Malediven te reizen. In dit artikel vind je allerlei handige informatie over de Malediven.

Eilanden en vervoer

De Malediven bestaan uit bijna 12oo eilanden. Slechts 200 van deze eilanden zijn bewoond en er zijn ongeveer 100 resorteilanden. De overige eilanden zijn allemaal onbewoond! De resorteilanden hebben zich volledig gericht op het toerisme en op elk eiland is er meestal maar één resort te vinden. Maafushi is het bekendste lokale eiland en hier komen de laatste jaren ook steeds meer toeristen. Door het ontvangen van toeristen op de lokale eilanden zijn de Malediven een stuk minder prijzig geworden. Er komen de laatste jaren zelfs steeds meer backpackers naar dit paradijs in de Indische Oceaan. Vanaf het vliegveld Malé vertrekken ferry’s welke je in twee uur naar Maafushi brengen. Reis je vanaf de Malediven door naar een resorteiland? Dan gebeurt dit bijna altijd met een speedboot of met een watervliegtuigje. Dit wordt geregeld vanaf je resort en ze staan je op te wachten op het vliegveld. Deze vervoersprijzen zitten vaak niet bij de kamerprijs ingerekend. Dus let bij het boeken goed op de kleine lettertje wat de bijkomende kosten van het vervoer zijn.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Malediven is van december tot en met april. Dit is het zogeheten droge seizoen. Er komen dan relatief weinig buien voor en de temperatuur is dan een aangename 30 graden. De temperatuur is het hele jaar vrij stabiel. Wij zelf bezochten de Malediven in september wat eigenlijk een slechte maand is, omdat er dan relatief veel regen valt. Wij hebben overdag geen enkele keer een bui gehad en ik denk dat je gewoon geluk moet hebben. Natuurlijk is er in de maanden van december tot en met april minder kans, maar ook in de overige maanden is het prima om de Malediven te bezoeken.

Tijdsverschil

Op de Malediven kennen ze net zo als in veel andere landen geen verschil tussen zomer en wintertijd. Dit houdt in dat het in de zomermaanden 3 uur later is in de Malediven en in de wintermaanden 4 uur later.

Visum

Je hoeft geen visum aan te vragen voordat je naar de Malediven vertrekt. Als je aankomt bij de Malediven krijg je een gratis visum on arrival voor 30 dagen. Wat moet je hiervoor doen? Eigenlijk helemaal niets. Je moet er alleen voor zorgen dat je paspoort nog minimaal drie maanden geldig is na vertrek uit de Malediven. Zorg voor genoeg ruimte in je paspoort voor een nieuwe stempel. Je moet een reservering van je eerste overnachting kunnen overhandigen en je moet kunnen aantonen dat je het land weer binnen 30 dagen gaat verlaten. Super makkelijk!

Reisadvies 

Op dit moment is het veilig reizen naar de Malediven. Bijna alle eilanden worden het ministerie van Buitenlandse zaken als veilig verklaard, behalve het eiland Malé. Hier geldt code geel: let op veiligheidsrisico’s. Wij hebben ons op de Malediven geen moment onveilig gevoeld en vonden de bevolking zelfs super vriendelijke. Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Geldzaken 

De munteenheid onder de lokale bevolking in de Malediven is de Maledivian Rufiyaa. Eigenlijk kun je als toerist overal betalen met dollars (USD). Op de resorteilanden worden de prijzen zelfs alleen in USD aangegeven en geaccepteerd. Zelf contant geld opnemen op de Malediven is lastig. Er zijn weinig tot geen automaten te vinden en alles wordt (vooral op de resorteilanden) met de creditcard afgerekend. Wil je toch wat contant geld bij de hand hebben? Neem dan vooraf genoeg dollars mee.

Regels en Wetten

De Malediven is een streng islamitisch land en daarom gelden er andere regels als in Nederland. Als je op de lokale eilanden verblijft is het goed om te weten dat je niet zomaar overal in je bikini op het strand mag liggen. Op het meest toeristische eiland Maafushi is een heus ‘toeristenstrand’ ingericht en hier mogen toeristen dan wel in bikini rond lopen. Zorg er daarom voor dat je gepast gekleed over straat gaat en het geloof en de bevolking met respect behandeld. Daarnaast is homoseksualiteit nog strafbaar en mag er op de lokale eilanden geen alcohol worden gedronken.

Vaccinaties 

Als je op vakantie gaat naar zo’n zonnige verre bestemming horen daar helaas meestal ook vaccinaties bij. Afhankelijk van hoelang je gaat worden in ieder geval de vaccinaties tegen DTP, BMR en Hepatitis A aangeraden. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook de vaccinaties buiktyfus en Hepatit B aangeraden. Daarnaast is een vaccinatie voor gele koorts verplicht als je in de zeven dagen voordat je in de Malediven arriveert in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Al deze vaccinaties kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Heb je dus een verre reis op de planning zorg er dan voor dat je eventueel je zorgverzekering aanpast, zodat de vaccinaties (of een deel daarvan) worden vergoed.


Ik vond het reizen naar de Malediven super gaaf en meer dan de moeite waard. Wij hebben de Malediven gecombineerd met Sri Lanka en dat zou ik iedereen aanraden. Benieuwd of de Malediven betaalbaar zijn als vakantiebestemming? Dat lees je in dit artikel.