Japan is een geweldig land vol met tradities en een bijzondere cultuur. Het is een land welke in tegenstelling tot andere Aziatische landen gestructureerd, hygiënisch en goed organiseert is. Japan is een geweldige reisbestemming, door de fijne mix van bizarre steden en mooie natuur. Ga jij binnenkort naar Japan? In dit artikel kun je alles lezen wat je wilt weten als je naar Japan reist.

De beste reistijd voor Japan

Afhankelijk van je reisdoel is Japan het gehele jaar goed te bereizen. In Noord-Japan zijn de maanden mei tot en met oktober favoriet. Ben je van plan (zoals de meeste toeristen) te reizen naar het midden en zuiden van Japan dan zijn het voorjaar en het najaar de fijnste seizoenen. De temperatuur is in deze periode het aangenaamst en je kunt in het voorjaar genieten van de prachtige kersenbloesems en in het najaar van de prachtige najaarskleuren. Japan kent helaas ook een orkaanseizoen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november, waarbij de kans op orkanen in september het grootst is.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Japan is afhankelijk van de Nederlandse zomer- en wintertijd. In de Nederlandse zomertijd is het in Japan 7 uur later als in Nederland en in de Nederlandse wintertijd is het in Japan 8 uur later als in Nederland.

Visum

Als Nederlander hoef je van te voren geen visum aan te vragen als je naar Japan reist. Bij aankomst in Japan krijg je een stempel in je paspoort, waarmee je maximaal 90 dagen in Japan mag verblijven. Om een stempel in je paspoort te krijgen dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort, een uitreisticket, relevante documentatie met betrekking tot je reisschema en een bewijs van voldoende geld. Deze eisen staan vermeld op de website van de ambassade van Japan. Bij ons werd er niet gevraagd naar ons reisschema en ook hoefden wij geen bewijs te leveren van voldoende geld. Reis je niet voor het toerisme naar Japan, maar voor bijvoorbeeld werk of stage? Dan gelden er andere visa regels.

Geldzaken in Japan

In Japan wordt er betaald met de Japanse yen (JPY). Hoewel ze in Japan in hotels en winkels vrijwel overal creditcards accepteren, is Japan een land waarmee ze vooral met contant geld betalen. Als je naar Japan reist dan zul je ook bijna alleen met contant geld betalen. Op internet lees ik diverse verhalen dat het pinnen in Japan soms voor problemen kan zorgen. Wij hebben dit zelf niet zo ervaren. Wij pinden meestal in supermarkten of bij grotere treinstations. Het geven van fooi is in Japan niet gebruikelijk. Japanners zien het geven van een uitstekende service als iets normaals en het geven van fooi kan zelfs worden gezien als een belediging. Op het moment van schrijven (november 2019) is 1 EUR ongeveer 120 JPY.

Vervoer in Japan

Het openbaar vervoer in Japan is super goed geregeld. Het openbaar vervoersnetwerk is vooral in Tokyo gigantisch en je kunt op verschillende manieren reizen. De meeste toeristen reizen met de trein door Japan (Japan Rail Pass), echter is het in Japan ook mogelijk om zelf met een auto rond te rijden. Beiden opties zijn prima te doen al ben je met de trein vaak stukken sneller op je bestemming.

Meer weten over het openbaar vervoer in Japan? In het artikel 8x wat je wilt weten over het openbaar vervoer in Japan lees je handige tips en weetjes.

Veiligheid in Japan

Wij hebben ons geen enkele keer onveilig in Japan gevoeld. Alles is super goed geregeld en de Japans bevolking is super vriendelijk. In Japan zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Alleen het gebied rond Fukushima waar in 2011 de kernramp plaats vond is een gebied waar een negatief reisadvies geldt. Check voor vertrek altijd het recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij vonden Japan een super toffe reisbestemming. Het was een unieke ervaring om in dit land te mogen rondreizen. We hebben ons verbaasd over de bizar snelle treinen, de mooie geisha’s en het heerlijke eten. Japan is een bestemming welke we iedereen zouden aanraden!