Midden in de Stille Oceaan, op ongeveer 5 uur vliegen van het vaste land van Chili ligt het eiland Paaseiland. Paaseiland is één van de meeste geïsoleerde plekken ter wereld en is ongeveer even groot als Texel. Paaseiland is ontdekt op Eerste Paasdag 1722 (vandaar de naam) door de Nederlander Jacob Roggeveen. Paaseiland heeft een prachtige ruige kustlijn, meerdere vulkanen en staat vooral bekend om de mysterieuze Moai beelden. Paaseiland is geen bestemming waar je even op de bonnefooi naar toe gaat. De tickets kunnen behoorlijk prijzig zijn en het vliegverkeer is minimaal. Staat Paaseiland op jouw bucketlist of reis je binnenkort naar Paaseiland? Hieronder vind je allerlei handige info voor als je naar Paaseiland reist.

Visum

In principe gelden er voor Paaseiland dezelfde visum regels als voor Chili. Met een geldig Nederlands paspoort is het niet noodzakelijk om vooraf een visum aan te vragen als je voor minder dan 90 dagen door Chili gaat reizen. Bij binnenkomst in Chili krijg je een ‘Tarjeta unica migratiori’ van de PDI (in een vorm van een bonnetje) welke heel belangrijk is. Dit formulier moet je vaak laten zien en is je bewijs dat je als toerist in Chili bent. Echter moet je als je naar Paaseiland wil reizen nog wel aan een aantal andere zaken voldoen. Je moet een retourticket hebben binnen 30 dagen, je moet een reservering hebben bij een geregistreerde accommodatie en je moet in het bezit zijn van een Rapa Nui Entry Form (IRN).

Dit formulier is sinds 2018 verplicht en dit wisten wij niet. Op het vliegveld hadden we gelukkig internet, waardoor we het nog snel konden invullen. Wel waren we onaangenaam verrast bij het inchecken en heeft het onnodig voor een hoop stress gezorgd.

Rapa nui, Moai

Vervoer

De luchtvaartmaatschappij LATAM is de enige maatschappij die op Paaseiland vliegt. Het aanbod is beperkt, maar er vliegt minimaal één dagelijkse vlucht van en naar Santiago. Daarnaast is er een wekelijkse vlucht naar het eiland Tahiti. Op het eiland is er geen openbaar vervoer. Er zijn wel taxi’s, maar deze zijn vooral te verkrijgen rond het enige dorpje op het eiland Hanga Roa. Om je te verplaatsen op Paaseiland is het heel normaal om te liften of om zelf een auto, quad of fiets te huren.

Ahu Tahai, Rapa Nui, Sunset,

Tijdsverschil

In de Nederlandse wintertijd is het in Paaseiland 6 uur vroeger als in Nederland. In de zomertijd is het verschil 8 uur. Hoewel Paaseiland onder Chili valt hanteren ze niet dezelfde tijdzone. Het verschil tussen Chili en Paaseiland is 2 uur. In Paaseiland is het 2 uur vroeger als in Chili.

Tip: onze mobiel ging niet over op de juiste tijd en hield de tijd van het Chileense vasteland aan. Mocht je dus een wekker zetten hou hier dan rekening mee. Je zult niet de eerste zijn wie twee uur te vroeg bij de zonsopgang staat.

Rapa Nui, Paaseiland, Moai, Sunrise, Ahu Tongariki

Beste reisseizoen

Paaseiland is door het tropische klimaat het gehele jaar door goed te bezoeken. In de wintermaanden (juli tot en met september) daalt de temperatuur niet lager dan 15 graden, maar valt er wel af en toe wat regen. Het hoogseizoen loopt van december tot en met maart en je hebt in deze maanden de meeste kans op droog en zonnige weer.

Geldzaken

Op Paaseiland kun je betalen met zowel de Chileense Peso (CLP) als met Amerikaanse Dollars (USD). Wij raden je aan om vooral met de CLP te betalen, omdat je anders een stuk meer geld kwijt bent. De koers welke ze rekenen voor de USD wijkt behoorlijk af ten opzichte van de werkelijke koers. Een voorbeeld: het ticket van het National Park kun je kopen voor 54.000 CLP of voor $80. De currency app geeft echter aan dat $80 een waarde heeft van 61.000 CLP. Je betaalt omgerekend ongeveer €8,- meer voor een kaartje als je in USD betaald. Er zijn op het eiland meerdere pinautomaten te vinden en op de meeste plekken is het ook mogelijk om met creditcard te betalen.

Budget 

Eerlijk is eerlijk Paaseiland is geen goedkope backpackbestemming. Toch is het ook mogelijk om naar Paaseiland te reizen met een kleiner budget. Zo zijn er campings en kun je van het vaste land van Chili al heel wat boodschappen meenemen. De tickets blijven prijzig, maar Paaseiland is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. In vijf dagen tijd heb je genoeg mogelijkheden om de highlights van het eiland te ontdekken en een dag te relaxen op het strand. Wij waren per persoon zo’n € 55 per dag kwijt in Paaseiland (exclusief vliegtickets).

Op Paaseiland sliepen wij in het fijne Hostal Tipanie Moana wat tevens een camping is. Vriendelijk personeel en je hebt hier de mogelijkheid om tegen een fijne prijs een auto te huren!

Rano Raraku, Rapa Nui, Paaseiland, Moai

Veiligheid

Wij hebben ons op Paaseiland geen moment onveilig gevoeld. Paaseiland is het eiland waar je je fiets nog niet op slot hoeft te doen en waar criminaliteit bijna niet voorkomt. De wegen zijn in redelijke staat en de bevolking is super vriendelijk en wil je overal bij helpen. De Lonely Planet geeft zelfs aan dat Paaseiland één van de veiligste plekken ter wereld is!

Paaseiland was voor ons de perfecte bestemming! Wij hebben vijf dagen op en top genoten en zouden iedereen aanraden om een reis naar Paaseiland te maken.