De Antelope Canyon in de Verenigde Staten is een stuk minder bekend als de Grand Canyon en Yosmite National Park. Toch maken elk jaar vele toeristen een stop in het plaatsje Page om dit natuurwonder te bezoeken. De Antelope Canyon in een typische slot canyon. Een slot canyon is eigenlijk niets anders dan een diepe gleuf wat door stormwater is uitgeslepen. Vanaf het plaatsje Page zijn zowel de Upper Antelope Canyon als de Lower Antelope Canyon goed te bezoeken en open voor publiek. In dit artikel vertellen we je de verschillen tussen deze twee canyons en of het bezichtigen van de Antelope Canyon het bezoeken waard is.

Upper Antelope Canyon

Zelf hebben wij gekozen om de Upper Antelope Canyon te bezoeken. De Upper Canyon is pas in 1931 ontdekt door een twaalfjarig Indiaans meisje. De wanden van de canyon zijn maar liefst 40 meter hoog en de hele kloof is zo’n 140 meter lang. Beiden canyons zijn alleen met een gids te bezoeken. De tours voor de Upper Canyon worden vanaf het plaatsje Page georganiseerd. De ingang van de Upper Canyon is een smalle spleet in de rots en is daardoor voor iedereen die kan lopen prima te bezoeken. De Upper Canyon is mede door de eenvoudige ingang en vlakke ondergrond een stuk drukker bezocht dan de Lower Antelope Canyon. Fotografieliefhebbers bezoeken de canyon het liefst rond het middaguur, omdat dan het zonlicht het mooist in de canyon valt. Wil je verzekerd zijn van een tour rond het middaguur? Dan kun je de tours het beste van te voren reserveren. De kosten van een tour door deze canyon variëren (afhankelijk van het tijdstip) tussen de $45 en $60 per persoon. Bij deze reguliere tours is het meenemen van een statief verboden. Wil je echt mooie foto’s maken? Dan moet je gaan voor de fotografie tour welke rond de $110 per persoon kost.

Lower Antelope Canyon

Net zo als de Upper Canyon is ook de Lower Canyon alleen met een gids te bezoeken. De tours voor de Lower Antelope Canyon beginnen echter niet in Page, maar dichtbij de canyon zelf. Je bereikt de canyon met een smalle stalen ladder naar beneden. Binnen in de Lower Canyon zijn er diverse hoogte verschillen. De lichtinval is in de Lower Antelope Canyon een stuk minder als bij de Upper Antelope Cayon. De wanden van Lower Canyon zijn daarentegen weer een stuk gevarieerde qua structuur. De kosten voor deze canyon zijn ongeveer $50,-. Besluit je echter om zowel de Upper als de Lower Canyon te bezoeken? Dan betaal je voor de tweede canyon $8,- minder, omdat dit de kosten voor het National Park zijn en je deze kosten maar één keer hoeft te betalen.

Is het bezoeken van de Antelope Canyon het waard? 

Zoals al eerder aangegeven hebben wij alleen de Upper Canyon bezocht. Wij kozen destijds voor de tour welke start om 11:30. Dat betekent dat de kosten hiervan ruim $58,- per persoon zijn! Hoewel het licht in de canyon echt prachtig was vond ik de prijs behoorlijk hoog voor wat je er voor terug krijgt. De Upper Antelope Canyon is slechts 140 meter lang en dat betekend dat er heel veel toeristen in een relatief kleine ruimte zijn. Je moet bij je gids blijven en je loopt continue in een zwerm van mensen een klein stukje verder. De lichtinval, de enorme rotsen en de magie van de kleuren vond ik daarentegen wel zo mooi dat de Antelope Canyon eigenlijk een niet te missen bezienswaardigheid in de Verenigde Staten is. Heb je echter wat minder tijd, budget of ligt het niet op je route dan zou ik wel als eerste de Antelope Canyon laten vallen en voor de prachtige National Parken (met meer persoonlijke vrijheid) gaan.

De foto’s in dit artikel zijn allemaal van de Upper Antelope Canyon.