Vorige maand waren wij vier dagen in Parijs. Parijs de hoofdstad van Frankrijk, met maar liefst 2,2 miljoen inwoners, heeft ons hart toch een beetje weten te veroveren. Hoewel we eigenlijk meer van de kleinere steden zijn vond ik Parijs echt GE-WEL-DIG! Er hangt een hele fijne sfeer, er zijn mooie en bekende bezienswaardigheden en je zou je er dagen kunnen vermaken. We hebben onze uitgaven gedurende deze vierdaagse trip weer voor jullie bijgehouden en hoewel we van te voren wisten dat dit geen budgettripje zou worden, blijft het toch altijd een beetje pijnlijk om te zien wat en hoe snel je het geld uitgeeft in zo’n wereldstad. Vonden we deze trip het geld waard? Absoluut! Benieuwd? Hieronder vind je onze kosten van een lang weekend Parijs.

Parijs pompidou streetart

Tickets

Wij zijn met de Thalys naar Parijs gereisd. We hebben lang zitten twijfelen tussen de trein en het vliegtuig en hebben uiteindelijk voor de trein gekozen, ondanks dat de treintickets bijna € 50,- per persoon duurder waren! We betaalden €115,- per ticket en konden hierbij vooraf kiezen uit meerdere vertrektijden, waardoor we uiteindelijk voor de trein hebben gekozen. Een vliegticket zou ons slechts €70,- per persoon kosten, maar de vlucht op 24 december ging pas om 23:00 terug en aangezien onze families in het oosten en het westen van het land wonen kwam dat voor de kerst erg onhandig uit.

Parijs NotreDam Notre Dam night

Overnachting

Wij sliepen 3 nachten in het spiksplinternieuwe citizenM Paris Gare de Lyon. Wat een fijn en mooi hotel was dit. Hoewel de kamers vrij klein waren, was alles aanwezig en waren er fijne technologische snufjes in de hotelkamer. Zo was er een moodpad waarmee we de kleuren van de kamer konden aanpassen naar onze mood, een kleine koelkast, een heerlijk kingsize bed, een super fijne regenshower en een heerlijke TV waar je je eigen telefoon aan kon koppelen en dus heerlijk netflix kunt kijken! We betaalden voor drie nachten €250,-. Dit komt neer op prijs van €42,- per persoon per nacht voor een hotelkamer in het centrum van Parijs. Ik probeer later nog een leuke review van dit hotel te schrijven, want ik ben meer dan enthousiast!

Parijs CitizenM Hotel

Vervoer

In Parijs zelf hebben we eigenlijk alles met de metro en lopend gedaan. De afstanden in Parijs zijn groot, waardoor de metro een ideale en goedkope oplossing is. Voor een los metrokaartje betaal je €1,90 per persoon. Wij hebben gekozen om telkens een ‘boekje’ met 10 tickets te kopen. Voor een ‘boekje’ met 10 tickets betaal je €14,90 en hierdoor wordt je prijs van je metrokaartje bijna 25% lager. In totaal hebben we drie ‘boekjes’ met 10 tickets gekocht en waren dus met zijn tweeën in totaal €44,70 voor al het vervoer in Parijs. Deze kaartjes zijn trouwens niet alleen in de metro geldig maar ook in de bus, tram en de RER.

Parijs Ijffeltoren ijffeltower Seine

Eten en Drinken

Wie onze instagram stories een beetje heeft gevolgd tijdens onze citytrip, heeft eigenlijk al kunnen zien dat we heerlijk hebben gegeten in Parijs. Het eten en drinken in Parijs is helaas niet goedkoop! Zo betaal je voor een kopje thee of cappuccino al gauw €6,- en voor een broodje in een restaurant voor de lunch kun je rekenen op een bedrag tussen de €10- en €15,-. Echter voor een heerlijke croissant bij een bakkerijtje ben je al klaar voor €1,50 en dat smaakt in Frankrijk ook meer dan heerlijk. Wij hebben in totaal een bedrag van €309,- uitgegeven voor al het eten en drinken. Voor dit bedrag hebben we 3x ontbeten, 4x geluncht en 3x gedineerd. Daarnaast hebben we ook nog een aantal tussendoortjes gehad zoals een crêpe in de hand, een suikerspin op de kermis en natuurlijk een macaron

Parijs Macaron Laduree

Bezienswaardigheden

Omdat dit de eerste keer voor ons in Parijs was hebben we niet veel bezienswaardigheden of musea van binnen bekeken. We hadden vanaf de buitenkant al zoveel dingen te zien, dat we gewoon niet echt de tijd hadden. Gelukkig is dit natuurlijk een goede reden om nog een keertje terug te keren naar Parijs! We hebben wel €15,- per persoon entree betaald voor het uitzicht van Tour de Montparnasse en we hebben €6,- per persoon betaald om naar de top van de Sacre Soeur te gaan (de kerk zelf is gratis). In totaal komt dit neer op een bedrag van €21,- per persoon voor bezienswaardigheden. Mocht je wel van plan zijn meerder bezienswaardigheden in Parijs te bezoeken? Elke eerste zondag van de maand zijn de musea in Parijs gratis te bezoeken. Als je jonger bent dan 26 dan zijn de meeste musea altijd gratis of voor een gereduceerde prijs toegankelijk!

Parijs Montpernasse View ijffeltower ijffeltoren

Eindbalans

Toch altijd pijnlijk om het zo zwart op wit te zien, maar voor vier dagen Parijs waren we in totaal met zijn tweeën €760,70 kwijt. Dit komt neer op een bedrag van €95,- per persoon, per dag. Parijs is geen goedkope stad en dat zie je ook zeker terug in dit overzicht. Toch had ik het gevoel dat we minder geld hadden uitgegeven, maar dat komt natuurlijk omdat we de tickets en het hotel al twee maanden geleden hadden betaald en het dan toch minder pijnlijk voelt. Zou je met het vliegtuig gaan of de treintickets eerder bestellen dan kun je al snel een totaalbedrag van €100,- besparen. Als je alles iets minder luxe zou doen dan kun je denk ik voor een dagbudget van €75,- prima in Parijs rondkomen. Parijs is natuurlijk geen goedkope stad, maar dat weet je van te voren. Wat vind jij van dit bedrag?

Parijs arc the triomphe champs elysees