De hoogste tijd voor weer een nieuwe budgetpost. Dit keer nemen we jullie mee naar Peru en laten we jullie zien wat drie weken reizen door Peru ons heeft gekost. In Peru wordt er betaald met de Peruviaanse sol. Deze munteenheid is ingevoerd in 1991 en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Peru kenmerkt zich door de gastvrije bevolking, prachtige natuur, kleurrijke steden en natuurlijk het bekende wereldwonder Machu Picchu. Hieronder lees je wat wij hebben uitgegeven in drie weken reizen door Peru. Op het moment van schrijven is 1 sol ongeveer €0,25 waard.
reizen door Peru, Colca canyon

Tickets

Met dank aan de KLM werelddeal weken betaalden wij €650,- voor een rechtstreekse vlucht naar Lima. We boekten onze tickets maar liefst zeven maanden van te voren en hadden hierdoor erg fijne vluchttijden en een goede prijs voor een rechtstreekse vlucht. Normaal gesproken kost een retourtje met een overstap al snel tussen de €550,- en €800,-.

Overnachtingen

Zoals op de meeste bestemmingen kun je ook in Peru de overnachtingen zo duur maken als je zelf wilt. Wij sliepen altijd in een privé twee persoonskamer en waren gemiddeld ongeveer € 25,- per nacht kwijt. Hiervoor hadden we altijd een schone kamer en meestal zelfs met een eigen badkamer en een basic ontbijt. Heb je geen problemen om in een dorm te slapen? Dan betaal je ongeveer €10,- voor een bed. Wel vonden wij de overnachtingsprijzen in Cusco een stuk hoger als in de rest van Peru.

reizen door Peru, Arequipa, Hotel

Vervoer

In Peru hebben we in totaal vier keer een lange afstand bus genomen oplopend van zes uur tot dertien uur. We kozen altijd voor de goed aangeschreven busmaatschappij Cruz del Sur, waarvan de bussen behoorlijk luxe waren. In deze bussen zijn er altijd twee chauffeurs aanwezig en wordt er langs de kant van de weg niet gestopt. Daarnaast is er in de bus een WC en krijg je ook vaak nog te eten. De prijzen van deze bussen kunnen behoorlijk verschillen en worden bepaald aan de hand van vertrektijden en/of welke stoel je kiest (VIP of Regular). Check voor alle actuele busprijzen http://www.cruzdelsur.com.pe/. Wij hebben met zijn tweeën in totaal €250,- uitgeven aan vier lange afstand ritten.

Daarnaast hebben wij van Cusco terug naar Lima niet gekozen voor de 21 uur durende busrit, maar voor het vliegtuig. Je vliegt in nog geen anderhalf uur van Cusco naar Lima en voor deze tickets betaalden wij €70,- per persoon.

Het vervoer in de plaatsen zelf hebben we voornamelijk lopend gedaan en af en toe een taxi genomen. We hebben hier in totaal €12,- aan uitgeven. Reken op ongeveer €1,- per tien minuten in de taxi.

reizen door Peru, Cusco, Arequipa, Busses, Public transportation

eten en drinken

Dat wij enthousiast zijn over het eten in Peru is denk ik ondertussen geen geheim meer. Er zijn talloze leuke eettentjes te vinden en op de markten kun je heerlijke verse fruitsapjes drinken. De prijzen van eten en drinken in Peru variëren nogal. In Lima vindt je vooral wat luxere restaurants en in Cusco zijn er al heel wat westerse restaurantjes te vinden. De prijzen liggen hier dan ook een stukje hoger als in de steden Puno en Arequipa. Als je uitgaat van gemiddeld €12,- aan eten en drinken op een dag zit je denk ik behoorlijk goed. Hiervan kun je een keer wat luxer eten, maar zal je ook af en toe in de keuken van je hostel moeten koken. Voor dit bedrag heb je dan een eenvoudig ontbijt en lunch, de hele dag water en ’s avonds een fijne lokale maaltijd met een lekkere pisco sour!

reizen door Peru, Pisco Sour, Coctails

Bezienswaardigheden

Tja, hier moeten wij echt even met de billen bloot. Wij hebben namelijk de verkorte Inca Trail gelopen en dat is niet goedkoop! Er mogen per dag maar een aantal mensen deze trail lopen en daarom zijn de prijzen hoog. Wij betaalden voor de verkorte Inca-Trail €449,- per persoon! Erg veel dus! Hier zat dan wel een overnachting bij, een lunch pakketje, de treinreis naar kilometerpaaltje 104, twee dagen een fantastische gids en de terugreis naar Cusco! We wilde eigenlijk de gehele Inca Trail lopen, maar deze tocht was helaas al uitverkocht. Het bezoeken van Machu Picchu kan zeker goedkoper. Helemaal als je voor langere tijd aan het reizen bent en geen tijdsdruk heb (zoals wij) zou ik in Cusco pas bepalen hoe je naar Machu Picchu wilt gaan. Op deze manier kun je ter plekke de beste mogelijkheid voor jou bekijken. Benieuwd naar de verschillende mogelijkheiden? Kijk dan even hier!

Naast Machu Picchu gaven wij ook nog geld uit aan Rainbow Mountain (€20), Sandboarden in Huacachina (€10), het klooster in Arequipa (€10), een dag naar de Colca Canyon (€35), Lake Titicaca (€10), Zoutterrassen in Maras (€3) en Monastery of San Francisco (€4). Gelukkig zijn er ook nog genoeg activiteiten gratis te doen. Denk aan de super mooie markten, de gezellige pleinen en een aantal fantastische uitzichtpunten.

reizen door Peru, Madras, Salt, salt terraces, Zout terassen

Eindbalans

In totaal gaven wij per persoon een bedrag uit van €1850,- voor drie weken reizen door Peru. Hierin zijn ook de vliegtickets van Amsterdam naar Lima en de kosten van het lopen van de verkorte Inca Trail in meegenomen.

Als we de extreme kosten van het lopen van de Inca Trail en de tickets naar Lima niet zouden meerekenen, moet je met een dagbudget van €35,- prima kunnen rondkomen. Helemaal als je voor een langere periode aan het reizen bent en je de goedkoopste bus tickets en tours kunt scoren! Had jij verwacht dat het reizen door Peru duurder of goedkoper zou zijn?

reizen door Peru, Machu Picchu, View, World Wonder, Unesco