Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en de grootste stad van het land. Sofia is de ideale bestemming voor een leuke citytrip. De stad is nog niet mega toeristisch, betaalbaar en heeft een grote historie. In dit artikel laten we zien wat wij hebben uitgegeven tijdens een citytrip Sofia. Wij waren er in september 2019 en verbleven er 3 nachten.

Tickets

Vliegen naar Sofia kan tegenwoordig vrij goedkoop. De budgetmaatschappij Wizz Air vliegt voor enkele tientjes per persoon van de luchthaven Eindhoven naar Sofia. Je kan dan wel slechts alleen een rugzakje meenemen, maar voor een paar tientjes extra reis je priority met een extra handbagagekoffertje. We betaalden voor onze tickets naar Sofia € 70,- per persoon.

Overnachtingen

Overnachten in Sofia is ook vrij goedkoop. Voor een bed in een slaapzaal betaal je ongeveer € 8,- per nacht per persoon. Voor een leuke tweepersoonskamer in het centrum inclusief ontbijt moet je op ongeveer € 40,- per nacht rekenen. Wij sliepen voor € 120,- drie nachten in het hotel Lion Sofia inclusief ontbijt.

Vervoer

Normaal gesproken nemen we altijd het openbaar vervoer van en naar het vliegveld, maar in Sofia moesten we erg lang wachten op de bus en was dit gezien onze late aankomst niet ideaal. We besloten voor € 10,- een taxi naar het centrum te nemen. Verder hebben we in het centrum nog een aantal keer de metro genomen en zijn we één dag naar het Vitosha gebergte met het openbaar vervoer gereisd. In totaal gaven we met zijn tweeën € 48,- aan vervoerskosten uit in Sofia.

Eten en drinken

Als we iets leuk vinden om op reis te doen dan is het wel lekker eten en drinken. We hadden het ontbijt bij de overnachtingen in zitten dus hier hoefden we geen geld aan uit te geven. Verder hebben we elke dag buiten de deur geluncht en gedineerd (in totaal vijf keer). Hebben we elke dag een lekkere koffie gescoord en soms zelfs een taartje gegeten. Bij het diner dronken we vaak een wijntje. Tijdens de citytrip Sofia hebben we in totaal € 140,- uitgegeven aan eten en drinken.

Pizza: € 5 á € 10
Burger met patat: € 7,50 á € 10
Water 1,5 liter: € 0,60

Bezienswaardigheden

De categorie die tijdens een citytrip behoorlijk kan oplopen, maar welke je helemaal zelf in de hand hebt. Eigenlijk hebben we in Sofia hier geen geld aan uitgegeven! We hebben geen musea bezocht of ergens entree voor betaald. Wel hebben we meegelopen met een free walking tour en de Street art tour. Daarnaast zijn we ook nog een dag naar de Vitosha gebergte geweest, maar hier betaalden we alleen vervoerskosten voor. Voor de free walking tour hebben we een fooi gegeven van in totaal € 15,- en dat is meteen ook onze uitgaven in deze categorie.

Overige

In de categorie overige valt eigenlijk alles wat niet in de bovenstaande categorieën thuis hoort. In Sofia hebben we één klein souvenirtje gekocht en een kaartje. Daarnaast hebben we een handcrème en een handgel bij de drogist gekocht. In totaal hebben we hier € 7,- aan uitgegeven.

Eindbalans

In totaal heeft onze citytrip Sofia € 470,- gekost. Dit is inclusief tickets, hotelovernachtingen, eten & drinken en bezienswaardigheden. We waren in totaal 4 dagen in Sofia (vrijdag tot en met maandag) en hebben voor dit bedrag alles kunnen doen wat we wilden. Persoonlijk vind ik dit een prima budget voor een leuke citytrip. Vergelijkend met andere Europese steden is Sofia met een dagbudget van € 58,75 per persoon één van de goedkoopste bestemming in Europa.

Kan het goedkoper? Dat kan zeker! Kies je niet voor een hotel, maar voor een leuk hostel dan bespaar je al snel enkele tientjes. Eten en drinken hebben we in vergelijking ook best veel uitgegeven en dit zou ook een stuk minder kunnen. Ga je op budgetreis naar Sofia? Drink dan geen alcohol en laat de ‘dure’ koffietjes staan.