Tijd om antwoord te geven op de meeste gestelde vraag van onze reis door Japan: wat kost Japan? De meeste mensen denken dat Japan een behoorlijke dure reisbestemming is en dat reizen door Japan je een hoop geld gaat kosten. Japan is inderdaad duurder dan andere Aziatische landen, maar het is geen onbetaalbare bestemming. Het uiteindelijk dag budget klinkt behoorlijk flink, maar wij reisden maar 12 dagen door Japan. Reis je langer door Japan? Dan kun je duurdere uitgaven over meerdere dagen verdelen, waardoor reizen door Japan betaalbare wordt. Benieuwd naar onze uitgaven? In mei 2019 reisden wij met zijn tweetje naar Japan en hebben voor jullie weer onze kosten bijgehouden.

Tickets

Onze tickets kochten we in januari voor in totaal € 989,-. Wat ons betreft een prima prijs voor twee personen. Zowel de heenreis als de terugreis hadden we een tussenlanding, maar dat is voor ons nooit een probleem. Zelf op zoek naar de goedkoopste tickets voor Japan? Neem eens een kijkje op de handige website van Skyscanner! De kosten voor het ticket tel ik niet mee in het dag budget voor Japan, omdat niet iedereen via Nederland naar Japan vliegt.

Overnachtingen 

Overnachten kun je in Japan zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wil je echt mega budget slapen? Dan kan dit al vanaf € 12,- per persoon in een hostel. Wij sliepen altijd in een privé twee persoonskamer, soms met eigen badkamer en soms met een gedeelde badkamer. In het algemeen geldt, boek zo vroeg mogelijk. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper je overnacht. Wij sliepen in totaal 11 nachten in Japan en gaven in totaal € 931,78 uit aan overnachtingen. Deze overnachtingen waren altijd inclusief ontbijt. Kan dit goedkoper? Ja zeker! Wij sliepen namelijk één nacht bij monniken voor € 240,38! Een mega bedrag en meer dan 25% van ons totale overnachtingen budget. Tel je de overnachting bij de monniken niet mee dan sliepen wij gemiddeld voor €62,85 per nacht.

Benieuwd waar we sliepen in Japan? Je leest het in dit artikel.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is duur! Voor de JR-railpass betaalden we voor 7 dagen € 458,- en voor het reizen met de metro schaften wij een Suica kaart aan. Een Suica kaart is een soort Japanse OV-chipkaart die je zowel in de train, bus en metro kunt gebruiken. Daarnaast kochten we nog enkele losse treinkaartjes en maakten we gebruik van de Skyliner om van het vliegveld naar het centrum te reizen. In totaal gaven we maar liefst € 864,69 uit aan vervoerskosten in Japan. Een flinke hap uit het budget en één van de redenen waarom het reizen door Japan duur is.

Eten en drinken

In Japan is eten en drinken meer dan alleen eten en drinken. Het is af een toe een soort bezienswaardigheid. Een monster café, koffie in de vorm van Hello Kitty en Sushi op de lopende band alles wil je eigenlijk zien en proeven. Vooral in Tokyo is eten een soort bezienswaardigheid en activiteit geworden. Japan is ook het land van de lekkere snacks. Overal vind je wel kraampjes met lekkere koekjes, suikerspinnen en andere lekkernijen. Met zijn tweetjes gaven wij aan eten in drinken € 570,- uit. Dat is per persoon € 23,75 per dag. Hiervoor hebben we ons buikje meer dan rond gegeten en hebben we niets hoeven laten.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Hiervoor gaven we in Japan relatief weinig uit. We bezochten het Mori Digital Art Museum voor €52,-, hebben voor € 16,- een dag fietsen gehuurd en deden een nachtour over de begraafplaats in Kõya-San voor €38,-. Daarnaast hebben wij nog een aantal tempels bezocht en deden we wat games in de wijk Akihabara in Tokyo. Voor de categorie bezienswaardigheden en activiteiten hebben wij in totaal € 155,- uitgegeven.

Overige

In deze categorie vallen alle kosten die niet in de overige categorieën thuis horen. Zo hebben we een paraplu gekocht, omdat het een dag mega hard regende en hebben we een keer onze was laten doen. Daarnaast kochten we enkele souvenirs en kaartjes voor het thuisfront. Aan overige kosten waren wij in totaal een bedrag van € 42,- kwijt.

Dan is het nu tijd voor de vraag wat kost Japan? In totaal gaven wij in 12 dagen Japan een bedrag van € 2560,- uit. Dit bedrag is exclusief vliegtickets. In totaal komt dit neer op een dag budget van € 106,79 per persoon per dag. Een behoorlijk bedrag en stukken duurder dan andere Aziatische landen. Kan het goedkoper? Ja, dat kan zeker. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet bij de monniken te slapen en doordat wij in een relatief korte tijd veel door Japan hebben gereisd waren onze vervoerskosten ook aan de hoge kant. De JR-rail pas wordt bijvoorbeeld relatief goedkoper als je hier langer gebruik van maakt. Wat vind jij van dit bedrag?