Volgens vele reismagazines, reizigers en locals is de treinreis tussen Kandy en Ella in Sri Lanka één van de mooiste treinreizen ter wereld. Deze treinreis neemt je mee door de zogenaamde Hill Country van Sri Lanka. Met een geweldig zicht op de prachtige theevelden en groene heuvels van het land. Wanneer je reist door Sri Lanka is een treinreis door het land een unieke ervaring en wat ons betreft de ideale manier om een goede indruk te krijgen van dit prachtige land. 

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld uitzicht

Kandy – Ella

Onze treinreis begon vroeg in de ochtend op het treinstation van Kandy. Vanaf onze home-stay werden we met een tuktuk naar het treinstation in Kandy gebracht. We hadden geprobeerd om van te voren een treinkaartje voor de tweede klas te bemachtigen, maar dit was helaas niet gelukt. De ‘gereserveerde’ tweede klas is meestal al dagen van te voren uitverkocht. We kochten daarom op de dag zelf voor nog geen €2,50 per persoon een kaartje voor de ‘ongereserveerde’ tweede klas.

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld Dorp

De treinreis

Na een klein halfuurtje vertraging (wat in Sri Lanka normaal is) kwam de welbekende blauwe trein aan rijden. We probeerden meteen om een zit plek te bemachtigen, maar dit was ons niet gelukt! Achteraf gezien zijn we blij dat dit niet is gelukt, want we hadden wel een plekje bij de deur weten te bemachtigen. De deuren van de treinen in Sri Lanka gaan tijdens het rijden niet dicht, waardoor je al hangend uit de trein een fantastisch uitzicht hebt over de groene heuvels van Sri Lanka. De treinreis van Kandy naar Ella duurt maar liefst 7 uur, maar het verveelt werkelijk geen moment. Bij de enkele stops van de trein kwamen er allerlei verkopers de trein binnen, waarbij je nootjes en fruit kon halen. 

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld Thee

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld uitzicht

Treinkaartjes

Het van te voren bemachtigen van een treinkaartje kan soms lastig zijn. De gereserveerde plaatsen zijn vaak al dagen van te voren uitverkocht en worden in het hoogseizoen zelfs soms opgekocht door de lokale bevolking. Deze kaartjes worden dan weer door verkocht aan toeristen voor een aanzienlijk hogere prijs. Zorg ervoor dat je dat je ’s morgens zo vroeg mogelijk vertrekt. Op deze manier kan je zelf aan het loket nog een kaartje halen voor de niet gereserveerde zitplekken.

In Sri Lanka maken ze onderscheid in drie verschillende klassen:

1e klas: deze klas is altijd gereserveerd en wordt vooral door toeristen gebruikt. Deze klas is stukken duurder dan de 2e of 3e klas en je komt hier niet in contact met de lokale bevolking. Dit omdat je alleen tussen de toeristen reist. Een groot voordeel van deze klas is natuurlijk dat je verzekerd bent van een zitplaats en dat je verzekerd bent van een fantastisch uitzicht (ook als het erg druk is in de trein).

2e klas: deze klas kent twee verschillende soorten kaartjes. De gereserveerde kaartjes (welke meestal al dagen van te voren zijn uitverkocht) en de ongereserveerde kaartjes, welke je op de dag van vertrek kan kopen aan het loket. Wij kochten een ongereserveerd kaartje en waren samen voor de treinreis van 7 uur nog geen € 5,- kwijt! Wij moesten hiervoor wel een tijdje staan in de trein, omdat we geen zitplaatsen konden vinden. We hingen heerlijk uit de deuropening van de trein, wat ik iedereen kan aanraden!

3e klas: deze klasse wordt het meest gebruikt door de lokale bevolking. Je vindt hier houten bankjes en het is er meestal erg druk. Overal staan mensen en spullen en de geur is er ook iets minder aangenaam als in de tweede klas.

Heb jij wel eens met een trein door een land gereisd? en wat was jou mooiste treinreis welke je ooit hebt gemaakt? Benieuwd naar onze gehele reis door Sri Lanka bekijk hier onze video! Of wil jij misschien nog meer foto’s zien, bekijk hier onze fotoreportage!

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld mannen

Sri-Lanka Kandy Ella Treinreizen ter wereld Vergezicht