Paaseiland is één van de meest geïsoleerde plekken op aarde. Het ligt op 5 uur vliegen van het vaste land van Chili en is ongeveer even groot als eiland Texel. Paaseiland is een magische plek midden in de Grote Oceaan en dankt zijn naam aan de Nederlander Jacob Roggeveen wie op eerste Paasdag 1722 het eiland ontdekte. In dit artikel nemen we jullie mee naar de highlights van Paaseiland, welke je niet wilt missen tijdens je reis.

De zonopkomst bij Ahu Tongariki.

We beginnen meteen met één van onze favoriete highlights van Paaseiland: de zonopkomst bij Ahu Tongariki. Op deze plek vind je vijftien Moai beelden op een rij en het is werkelijk magisch. Het grasveldje voor de beelden wordt elke ochtend rond 07:00 geopend. Rond 07:30 komt de zon op en de Moai beelden komen langzaam in het licht te staan.

Ana Kakenga grot

Langs een mooi wandelpad vind je de Ana Kakenga grot. Je moet goed kijken, want de ingang ziet er wat spannend en klein uit. De ingang bestaat uit niet meer dan een kleine opening, maar naar ongeveer 5 meter in de grot wordt de ruimte groter en kun je zelfs staan. Eenmaal in de grot word je getrakteerd op twee gigantische ramen met uitzicht op de Grote Oceaan. Het zicht op het blauwe zeewater is de ietwat benauwde ingang meer dan waard. Tip: vergeet je zaklamp niet, want het eerste stuk is behoorlijk donker in de grot.

Relaxen op Anakena Beach

Anakena Beach is het mooiste strand van Paaseiland en wat ons betreft één van de mooiste stranden ter wereld. Het strand heeft alles wat een goed strand nodig heeft. Het zand is wit en fijn van structuur, de zee is helder blauw en schoon, je bent omringd door palmbomen en op de achtergrond zie je de Moai beelden. Echt een perfecte plaatje bestaat er niet.

Hanga Roa

De stad Hanga Roa is het enige dorp op Paaseiland en hier gebeurt alles. In dit dorp vind je het vliegveld, pinautomaten, haven, souvenirwinkeltjes, supermarkten, tourbureautjes en lekkere restaurants. Veel restaurants serveren Polynesische gerechten met verse vis en fruit. Ben je net zo als ons op budgetreis, maar vind je het toch lekker om een keer buiten de deur te eten? Dan is het eetcafé Club Sandwich een goed alternatief. Je zit hier misschien niet in een fancy restaurant, maar het eten is er goed en vers!

Betaalbaar overnachten op Paaseiland? Wij sliepen in Camping y Hostal Tipanie Moana wat een fijne budgetoptie was. Er is een fijne gedeelde keuken en er is mogelijkheid om tegen een scherpe prijs een auto of een fiets te huren.

De beelden van Rano Raraku

Deze plek heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de Moai beelden. De Rano Raraku is een vulkaan, waaruit 95% van alle Moai’s zijn gemaakt. De Moai’s werden hier uit het vulkanische gesteente van de heuvelrug van de vulkaan gehouwen. Rond Rano Raraku staan nog enorm veel Moai’s welke niet verplaats zijn, waardoor het één van de meest toeristische plekken van het eiland is.

Ahu Akivi

Hoewel Paaseiland meer te bieden heeft dan enkel en alleen de Moai beelden kunnen wij er geen genoeg van krijgen. Ahu Akivi is goed per voet te bereiken vanuit het dorpje Hanga Roa en het zijn de enige Moai beelden welke niet direct aan zee zijn geplaats, maar wel uitkijken over zee. Er wordt gedacht dat deze Moai’s zijn geplaats in de 16e eeuw en dat het één van de belangrijkste plaatsen van deze tijd was.

De krater Rano Kau en Orongo

Orongo was tussen de 18e en 19e eeuw een belangrijke ceremoniale plek voor de lokale bevolking. Vanuit deze plek werden de beroemde birdman ceremonies gehouden. Elk jaar was er een wedstrijd wie als eerste een zeldzaam eitje onbeschadigd terugbracht van het nabijgelegen eiland Motu Nui naar Orongo. Wie dit was kreeg voor dat jaar de macht over het eiland. De race was erg gevaarlijk en jagers vielen vaak dood van de rotswand of werden gedood door haaien. Het dorp bestaat uit lage ronde huisjes zonder ramen. Aan de ene kant van Orongo is een enorme klif met uitzicht op de oceaan en het eiland Motu Nui en aan de andere kant van het dorp de vulkaan Rano Kau met zijn enorme krater.

De zonsondergang bij Ahu Tahai

Op Paaseiland heb je prachtige zonsondergangen welke je niet wilt missen. De mooiste zonsondergang van het eiland vind je bij Ahu Tahai waar je de zon langzaam achter de Moai beelden in de zee ziet zakken. Een groot voordeel van Ahu Tahai is dat het op loopafstand ligt van de meeste hotels en restaurants, waardoor je er elke avond gemakkelijk eventjes naar toe loopt. De zonsondergang bij Ahu Tahai kan daarom niet missen in het rijtje met de highlights van Paaseiland.

Zet een stempel in je paspoort

Je bent pas echt op Paaseiland geweest als er ook een stempel in je paspoort staat. Het zetten van een stempel in je paspoort kost je nog geen vijf minuten en is een leuke blijvende herinnering. Je kunt een stempel in je paspoort krijgen bij Sernatur (het toeristische informatiecentrum) en is helemaal gratis.

Wij hebben alle highlights van Paaseiland volledig op eigen gelegenheid bezocht en ik zou dit ook iedereen aanraden. Een tour is vaak behoorlijk aan de prijs en geven (naar onze mening) slechts een kleine meerwaarde. Wij hebben voor vertrek de documentaire ‘Easter Island Unsolved’ op Disney+ gekeken, waarbij je fijne achtergrond informatie over het eiland krijgt.