Sri Lanka is een land met 22 miljoen inwoners in Zuid-Azië en ligt in de Indische Oceaan. Sri Lanka is ongeveer even groot als Nederland en België samen en leent zich daarom bij uitstek voor een leuke rondreis. Toch kan het moeilijk zijn om een leuke route door Sri Lanka uit te stippelen, omdat er zoveel leuke steden, prachtige natuur en relaxte stranden zijn. Wij verbleven vorige jaar 2 weken in Sri Lanka en hebben een route samengesteld met een fijne mix van natuur, cultuur en strand!

Negombo – 1 nacht

Als je vanuit Nederland naar Sri Lanka vliegt land je bijna altijd op het internationale vliegveld van Colombo. Colombo is de hoofdstad van Sri Lanka en is niet de mooiste stad van het land. Daarnaast ligt het vliegveld dichterbij het visserstadje Negombo dan de binnenstad van Colombo, waardoor Negombo de ideale plek is voor de eerste overnachting. Negombo heeft een verse vismarkt, een zandstrand met palmbomen en een stukje Nederlandse historie. Negombo is de perfecte plek om bij te komen van je vlucht en om daarna verder te reizen. Heb je meer tijd in Negombo? Esther laat je zien waarom Negombo de plek is om je reis in Sri Lanka te starten.

Sri Lanka, Tailer, Streetphoto, Streetlife, Kandy

Dambulla– 3 nachten

Vanuit Negombo rijdt je met de bus in een uurtje of 5 naar Dambulla. Dambulla is een goede uitvalbasis om meerdere hoogtepunten van Sri Lanka te bezoeken. De eerste dag in Dambulla bezochten wij de cave temple, de tempel is zeer indrukwekkend door de grote gouden Boeddha. De volgende ochtend vertrokken we vroeg naar Sigiriya, om daar de Lion Rock en de Pidurangala rock te beklimmen. Beide rotsen zijn zeker de moeite waard, maar Pidurangala rock is maar liefst 25x goedkoper om te bezichtigen en je hebt een fantastisch uitzicht op de Lion Rock! Lees hier ons volledige verslag over de verschillen en welke berg jij moet nemen! De laatste dag in Dambulla besloten we om af te reizen naar Polonnaruwa. Polonnaruwa is een van de oude koningsteden van Sri Lanka. Huur een fiets en laat je verassen door de vele tempels, ruïnes en de overige bezienswaardigheden.

Sri Lanka, Golden budha, Dambulla, Golden tempel

Sri Lanka, Polonaruwa, Kingscity, koningsstad

Kandy – 2 nachten

Onze volgende stop is Kandy! De culturele hoofdstad van het land die met haar 112.000 inwoners behoorlijk druk en chaotisch aanvoelt. De stad ligt om een meer en je vind hier meerdere Boeddhistische tempels. De bekendst en meest toeristische tempel is de temple of the thooth, in deze tempel zou één van de overgebleven tanden van Boeddha liggen. Loop over de lokale markt, brengen een bezoekje aan de botanische tuinen en neem een kijkje bij de theefabriek om een leuk beeld van Sri Lanka te krijgen. Al deze bezienswaardigheden kunnen al met al behoorlijk aantikken. Yvonne laat op haar website zien hoe je Kandy ontdekt met een klein budget. Na 2 nachten in Kandy vertrokken we de volgende ochtend vroeg richting het treinstation. We namen vanaf Kandy de trein naar Ella welke absoluut één van de mooiste treinreizen van de wereld is! Benieuwd naar nog meer foto’s van deze prachtige plek!

Kandy, Sri Lanka, View point, city view

Ella – 3 nachten

Na een prachtige treinreis van maar liefst 7 uur kom je aan in het gezellige backpackers dorpje Ella. De sfeer in Ella is zeer fijn en het is een goed plaatsje om even lekker te relaxen, je was te laten doen of een terrasje te pakken! Maak een mooie hike naar Ella Rock of naar Little Adams Peak en sta om 15:30 bij de Nine Arch Bridge om de bekende blauwe trein langs te zien rijden.

Sri Lanka, Kandy-Ella, best traintrack, view, tea, teafield, teaplantage

Sri Lanka, Ella rock, Ella, Hiking

Sri Lanka, Ella, Ella rock, view, breakfast, Hotel Laura

Embilipitiya – 1 nacht

Vanuit Ella brengt de bus je in uurtje of 4 naar Embilipitiya. Embilipitiya is een fijne en betaalbare uitvalbasis voor een bezoekje aan Udawalwe National Park. Bezoek de volgende ochtend het nationale park en reis in de middag verder naar je volgende bestemming. In Embilipitiya is verder namelijk niet veel te doen. Wij sliepen hier in Pavana Resort. Het ligt op een loopafstand van het busstation, is zeer betaalbaar en heeft een leuke tuin met zwembad. Daarnaast regelt dit hotel je jeepsafari, zodat je de volgende ochtend vroeg richting het National Park vertrekt inclusief een heerlijke ontbijtmand!

Udawalwe, Sri Lanka, waterbuffel, waterbuffelo, national park

Sri Lanka, Udawalwe eagle, National park, embilipitya

Unawatuna – 3 nachten

Na een geweldige ochtend in Udawalwe National Park, hebben we in de middag de bus gepakt van Embilipitiya naar Unawatuna. Unawatuna is een kustplaatsje welke zeer geliefd is onder backpackers. Je vind hier gezellige restaurantjes en hostels. In het laagseizoen is het een stuk rustiger, waardoor je kunt genieten van het heerlijke strand en de wilde zee! Ook vind je hier vlakbij het bijzondere tsunami museum, hier vind je bijzondere foto’s van de verschrikkelijke gebeurtenis met kerst in 2004. Hier vind je ons verslag van dit bijzondere museum! Vanuit Unawatuna rijdt je met een tuktuk in 20 minuten naar Galle. Galle is een oude Nederlandse vestigingsstad. Volg de route welke in de lonely planet staat om een goed beeld te krijgen van dit stukje oud Nederland. Unawatuna is een relaxte afsluiting van je reis door Sri Lanka.

‘Geen tijd om alles zelf uit te zoeken en wel het maximale uit je Sri Lanka reis halen? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een lokaal tintje en zie jij de plekken die je zelf niet zou vinden’.

Sri Lanka, Fisherman, visser, unuwatuna

Sri Lanka, Unuwatuna, Drinks,

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken in Sri Lanka welke zeker de moeite waard zijn. Vooral het nog relatief onontdekte noorden, de koningsstad Anuradhapura en de stranden aan de oostkust (surfers hotspots) missen in deze route. Om heel Sri Lanka te ontdekken heb je veel meer tijd nodig dan 2 weken welke wij in Sri Lanka doorbrachten! Wel is dit een zeer fijne route als je niet onbeperkt de tijd hebt en de prachtige natuur, de kleurrijke cultuur en de relaxte stranden van Sri Lanka in één reis zoekt! Lees hier ook ons artikel van de 10 dingen die je op deze route volgens ons echt niet mag missen!