Peru is een land met 31 miljoen inwoners in Zuid-Amerika. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland, waardoor het onmogelijk is om in 3 weken door heel Peru te reizen. Wil je echt heel Peru zien? Dan moet je rekenen op een reisduur van minimaal 6 á 8 weken. Wij reisden in september 2017 door Peru en hebben in drie weken vooral door het zuiden van Peru gereisd.  Deze ideale reisroute bevat een mooie mix van zowel cultuur als natuur en laat je het beste van Peru zien.

Lima – 2 nachten

Als je vanuit Nederland naar Peru vliegt land je bijna altijd op het vliegveld in de hoofdstad Lima. Vele mensen vinden Lima een vieze en grauwe stad, maar ik zou er zeker voor kiezen om hier minimaal 2 nachten te verblijven. Op deze manier kun je even bijkomen na een lange vlucht en de wijken Miraflores, het historische centrum en Barranco zijn zeker een bezoekje waard. Je vindt hier een aantal leuke bezienswaardigheden en je proeft hier meteen de sfeer van Zuid-Amerika.

ideale reisroute Peru, Lima, kust, Branco

Huacachina – 1 nacht

Vanuit Lima rijdt je met de bus in een uurtje of 5 naar Huacachina. Huacachina is een klein dorpje in de woestijn in het zuidoosten van Peru. Het dorpje is volledig gebouwd om een oase en tegenwoordig helemaal ingericht op toeristen. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder, maar het is toch de moeite waard om hier een nachtje te slapen. Je kunt hier namelijk fantastische activiteiten doen in de zandduinen. Vooral het buggy rijden is erg populair en met zonsondergang wordt je ook nog eens getrakteerd op een fantastisch uitzicht! Meer informatie over Huacachina vindt je in dit artikel.

Nachtbus van Huacachina naar Arequipa – 1 nacht

Geniet nog van je dag in Huacachina. In Huacachina is het bijna altijd lekker weer dus je als je voor een verblijf met zwembad kiest kun je hier lekker een dagje vertoeven. Vervolgens pak je ’s nachts de nachtbus naar Arequipa. Deze bus doet er ongeveer 11 uur over en je komt de volgende ochtend vroeg aan in Arequipa. Dump je backpack in je hostel en ontdek de mooie stad Arequipa.

ideale reisroute Peru, Huacachina, sandboarding

Arequipa – 3 nachten

Arequipa vonden wij zo’n fijne stad in het zuiden van Peru dat wij hier in totaal drie nachten verbleven. De stad heeft een aantal leuke bezienswaardigheden en vanuit Arequipa is het ook nog eens mogelijk om de Colca Canyon te bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om in de Colca Canyon zelf te overnachten voor één of twee nachten! Daarnaast is Arequipa een perfecte plek om langzaam te wennen aan de hoogte.

Puno – 2 nachten

Vanuit Arequipa pakken we de bus naar Puno. Puno ligt om een hoogte van 3800M en dat is voor ons beiden in het begin behoorlijk wennen. De eerste dag besluiten we daarom ook om niet zoveel te doen en slenteren wat rond in Puno zelf. Puno zelf is niet heel bijzonder en voor de volgende dag staat er een excursie naar Titicaca meer op de planning. Het Titicaca meer is het hoogste meer in de wereld en wij vonden het leuk om een keer te zien! Natuurlijk is het toeristisch, maar zijn we niet allemaal toeristen?

ideale reisroute Peru, Puno, colorfull lady, colorfull Peru

Nachtbus van Puno naar Cusco – 1 nacht

Na het Titicaca meer is het weer tijd om verder te reizen. We nemen wederom een nachtbus en we reizen in een uurtje of 8 naar Cusco!

Cusco – 4 nachten

In totaal verblijven we 4 nachten in Cusco. Wel hebben we vijf hele dagen in deze stad, omdat we ’s morgens al vroeg aankomen. Cusco was in de oude Inca tijd de hoofdstad van het land en staat op de Wereld Erfgoed Lijst van Unesco. In en rondom Cusco zijn nog veel oude Inca ruïnes te vinden. Vanaf het centrale plein in de stad zijn er allerlei gezellige, kleine en steile zijstraatje te vinden. Dit zorgt voor een fijne en knusse sfeer in deze stad. Daarnaast is Cusco de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan het wereldwonder Machu Picchu! Vanuit Cusco bezoek je ook nog eens heel eenvoudig Rainbow Mountain en de zoutterassen van Maras, waardoor je hier met een gemak een dag of 4 kan vermaken!

ideale reisroute Peru, Plaza de armas Cusco

Ollantaytamboo – 1 nacht

Vanuit Cusco reizen we door naar Ollantaytamboo. Van Ollantaytamboo vertrekt de trein naar Aguas Calientes voor het bezoeken van Machu Picchu. Wij kozen er echter voor om de verkorte Inca Trail te lopen en moesten bij kilometerpaaltje 104 uitstappen. Het lopen van het laatste stukje van de Inca Trail is fantastisch en onderweg komen we nog meer oude ruïnes tegen. Rond 16:00 ’s middags komen we uiteindelijke aan bij Machu Picchu!

Aguas Calientes – 1 nacht

Gisteren hebben we al de eerste glimp van Machu Picchu mogen opvangen en vandaag bezoeken we dit wereldwonder echt. We bekijken de ruïnes en laten ons rondleiden door de gids die ons gisteren ook begeleide bij de Inca Trail. Super leuk om zo meer over dit wereldwonder te weten te komen. Aan het einde van de middag pakten we de trein en bus terug naar Cusco.

ideale reisroute Peru, Machu Picchu, Cusco

Cusco – 1 nacht

Terug in Cusco na een fantastisch avontuur in Machu Picchu. Morgen vertrekt onze vlucht terug naar Lima en we overnachten wederom in Cusco. We komen ’s avonds laat aan en we duiken vroeg ons bedje in!

Lima – 2 nachten

Voordat we weer naar Nederland vertrekken sluiten we onze reis af waar we onze reis ook begon: Lima! Vanuit Cusco besluiten we om het dit keer een stukje luxer aan te pakken. We pakken het vliegtuig in plaats van de 24 uur durende busrit! Een stuk comfortabeler en met het vliegtuig ben je binnen 2 uur in Lima! We genieten onze laatste 1,5 dag van de wijk Barranco en proeven nog een aantal specialiteiten van Peru.

ideale reisroute Peru, Street art, Lima, Barranco.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken in Peru die zeker de moeite waard zijn! Voor ons was dit de ideale reisroute door het zuiden van Peru. Heb je iets langer de tijd of wil je nog een extra tussenstop tussen Huacachina en Arequipa? Dan zou je nog een uitstapje kunnen maken naar de beroemde Nazcalijnen! Ben jij al eens in Peru geweest? En wat is volgens jouw de ideale reisroute door Peru?