Als je in San Francisco bent mag een bezoek aan Alcatraz niet ontbreken. Alcatraz is één van de meeste bekende gevangenissen ter wereld. Alcatraz is gebouwd op een eiland net voor de kust van San Francisco en is vernoemd naar de gelijknamige baai. De gevangenis is inmiddels gesloten en is vanuit San Francisco met een ferry te bezoeken.

Bezoek aan Alcatraz, Alcatraz, San Fransico, San fran, Prison

De geschiedenis van Alcatraz

Alcatraz diende van 1934 tot 1963 als zwaar beveiligde gevangenis. In totaal hebben er 1576 gevangenen vast gezeten. Alcatraz ligt slechts een paar kilometer van de stad San Francisco af. Waarom er juist hier een zwaar beveiligde gevangenis gebouwd werd? Ontsnappen uit de gevangenis werd door de sterke stroming en het ijskoude water als onmogelijk gezien!

Ontsnappingspogingen uit Alcatraz

In de 29 jaar dat Alcatraz dienst deed als gevangenis hebben er 36 gevangenen geprobeerd om te ontsnappen. Geen enkele ontsnappingspogingen is gelukt. Echter is er twijfel over de ontsnapping van de twee gevangenen Frank en John Morris. De broers Morris ontsnapten in 1962 en van deze twee mannen heeft nooit iemand meer iets vernomen. Van deze ontsnappingspoging is de film Escape from Alcatraz gemaakt wat zeker de moeite waard is om te kijken.

Bezoek aan Alcatraz, Alcatraz, San Fransico, San fran, Prison

De gevangenis Alcatraz

Alcatraz beschikt over vier celblokken, waarvan de blokken B en C werden gebruikt voor de gewone gevangenen. Blok D was bestemd voor de opstandige gevangenen en blok A werd niet gebruikt. De cellen zijn klein en ze hebben alleen een bed, wasbak, toilet, tafel en een stoel. De wind raasde guur door het gebouw en de gevangenen konden met een sterke wind de geluiden van de stad horen. Het lopen langs de oude cellen is fascinerend om te zien en je waant je even helemaal in een andere wereld.

Het bezoeken van Alcatraz

Inmiddels is de gevangenis een toeristische trekpleister en bezoeken er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen toeristen dit gevangeniseiland. Vanaf Pier 33 vertrekken er elke dag ferry’s. Een dagtour kost $48,- (2019) en je krijgt hiervoor toegang tot het eiland en een audiotour. De audio is een aanrader en beschikbaar in de Nederlandse taal. In deze audio vertellen voormalig gevangenen en cipiers over hun persoonlijke ervaringen. Het vooraf reserveren van een ticket is vooral in het hoogseizoen aan te raden. Bij het boeken kies je wanneer je wilt vertrekken vanaf de Pier. Je kunt vervolgens zo lang op het eiland blijven als je zelf wilt.

Bezoek aan Alcatraz, Alcatraz, San Fransico, San fran, Prison

Een bezoek aan Alcatraz kan niet ontbreken tijdens je bezoek aan San Francisco. Het is zeker niet goedkoop, maar wat ons betreft iedere Euro waard. De audiotour vonden wij een toegevoegde waarde en hierdoor werd je meegesleept in het gevangenisleven van destijds.