In augustus kwam er een artikel online: wat willen we nog in Nederland ontdekken? Hierin beschreven we zes plekken die we nog graag in Nederland wilden ontdekken. Inmiddels zijn we alweer drie maanden verder en hebben helaas nog niets van dit lijstje kunnen afstrepen. Onze NL-bucketlist is zelfs alleen maar langer en langer geworden! Want hoe meer we in ons in Nederland verdiepen, hoe meer we willen zien! Zo hebben we op een koude zaterdagmiddag de auto gepakt en reden naar Kinderdijk, om daar het prachtige molencomplex te bekijken.

Wat is Kinderdijk? 

Kinderdijk is een klein dorpje in Zuid-Holland aan de rivier de lek en is bekend vanwege de negentien molens. Deze molens en een waterpomp vind je net iets buiten het centrum van het dorpje. Nederland ligt voor maar liefst 26% onder NAP. De molens (gebouwd in 1738) en de waterpomp zorgen er samen voor dat de waterstand in deze regio onder controle blijft.

Sinds 1997 staat het gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. UNESCO prijst de negentien windmolens in Kinderdijk, vanwege de technologie om het water onder controle te houden. In het gebied vind je verschillende soorten molens met ieder zijn eigen functie.

Toeristisch?

Kinderdijk is met zijn molens aan het water een typisch Hollands landschap en is daarom erg populair onder toeristen. Toen ik vertelde dat wij naar de Kinderdijk waren geweest kreeg ik dan ook meerdere keren de vraag? Was het niet MEGA druk? De drukte viel ons alles mee! Natuurlijk waren er wel een aantal toeristen, maar ik had het veel en veel drukker verwacht. Wij waren er dan ook op een koude zaterdagmiddag in november, maar dit zorgde er juist voor dat je prachtige foto’s kon maken! Lijkt het jou ook leuk om de Kinderdijk te bezoeken? Probeer dan het hoogseizoen te vermijden.

Handige informatie

In principe is een bezoekje aan Kinderdijk gratis. Je parkeert je auto op het parkeerterrein en je loopt zo de dijk op. Wil je meer van de omgeving zien of combineer je Kinderdijk met een citytrip naar Rotterdam en Delft dan is het aan te raden om Kinderdijk per fiets te ontdekken. Ben je zowel niet van het fietsen of wandelen dan heb je ook nog de optie om de molens vanaf het water te bekijken (tegen betaling). Wil je een molen bezoeken, een audiotour doen of een plattegrond tot je beschikking hebben dan kun je vooraf online (met korting) een ticket halen. Kinderdijk is het gehele jaar geopend, maar de openingstijden wisselen per seizoen. Check vooraf de website Kinderdijk.