Een paar weken geleden waren wij een nachtje in Leeuwarden. We sliepen dit keer een beetje luxer, namelijk in het nieuwste van der Valk hotel welke op ongeveer 10 minuutjes rijden van het centrum van Leeuwarden ligt. Het was een fantastisch hotel en we hebben heerlijk genoten van het enorm fijne bed, het mega luxe ontbijt en de mooie badkamer. We vonden Leeuwarden een super leuke stad en we hebben erg veel in één dag kunnen zien. Voor jullie maakten we een leuke planning voor als je binnenkort een dagje naar Leeuwarden gaat. Leeuwaren is in 2018 samen met Valletta (hoofdstad van Malta) de culture hoofdstad van Europa, waardoor het gehele jaar extra veel leuke activiteiten in de stad zijn.

10:00| Kopje koffie/thee met een Friese oranjekoek in de Grutterswinkel

Begin je dag met een lekker kopje koffie en een typische Friese oranjekoek in de Grutterswinkel. De Grutterswinkel is een echte ouderwetse kruidenierswinkel met achterin in een soort woonkamer waar je heerlijk kunt genieten van een kopje koffie.
adres: Nieuwesteeg 5
openingstijden: di t/m za van 10:00 tot 17:00

11:00| Fries museum

Vorig jaar hebben wij de museumkaart aangeschaft en hebben het afgelopen jaar heel wat musea bezocht. Maar het Fries museum vonden wij allebei één van de leukste musea van het afgelopen jaar. Vooral de tijdelijke tentoonstelling van Mata Hari was een geweldige presentatie. Het museum is gevestigd in een mooi modern gebouw met uitzicht over het plein voor het museum. De vaste tentoonstellingen met onder andere het Fries verzetsmuseum zijn ook zeker een bezoekje waard!
adres: Wilhelminaplein 92
openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00

13:00| Heerlijk lunchen bij Laura & de Chef

Na een bezoekje aan het Fries museum is het tijd voor een lekkere lunch. Er zijn genoeg leuke eettentjes in Leeuwarden te vinden, maar bij Laura & de Chef wordt je echt verwend. Er hangt een fijne en gezellige sfeer door het mooie interieur en er wordt natuurlijk gewerkt met verse producten. Je kunt hier niet alleen voor lunch terecht, maar ook voor een goed ontbijt of voor een ‘gewoon’ kopje koffie.
adres: Grote Hoogstraat 42
openingstijden: elke dag geopend 

14:30| Beklim de Skeve toren

Wij wouden graag deze bekendste toren van Leeuwarden (de Oldehove) beklimmen, maar helaas is dit alleen mogelijk in de maanden april tot en met oktober. Gelukkig is het ook al erg leuk om te zien hoe scheef deze toren staat, de toren staat 1,99 meter uit het lood en wordt ook wel de toren van Pisa van het noorden genoemd. Als je voor de toren staat heb je echt het gevoel dat de toren bijna omvalt!
adres: Groeneweg 1
openingstijden: ma t/m vr van 11:00 tot 17:00 en za + zo van 13:00 tot 17:00

15:15| Drink een borreltje en loop door het museum van Beerenburger Boomsma

Het gratis te bezoeken museum Beerenburger van Boomsma ligt middenin het centrum van Leeuwarden. Bij binnenkomst wordt er een leuke film gestart over het ontstaan van de Boomsma Beerenburger. Het museum is gratis te bezoeken, maar wil je aan het einde van het museum genieten van een klein borreltje dan betaal je een bedrag van € 1,50 per persoon.
adres: Bagijnestraat 42a
openingstijden: di t/m zo geopend

16:00| Loop door de oude gevangenis Blokhuispoort

De gevangenis Blokhuispoort heeft tot 2007 dienst gedaan als huis van bewaring van Leeuwarden. De Blokhuispoort is op dit moment omgetoverd als cultureel bedrijvencentrum met daarin zelfs een hostel waar je kunt overnachten in een oude gevangeniscel! Wij kozen voor een rondleiding welke elke zaterdag om 14:00 en 16:00 voor iedereen plaats vindt en wordt gegeven door een oud bewaarder. De rondleiding is super leuk en je krijgt een goed beeld van de jaren toen Blokhuispoort nog een gevangenis was. Tip: zorg ervoor dat je je van te voren even aanmeld via deze website, zodat je zeker kunt aansluiten bij de rondleiding.
adres: Blokhuisplein
openingstijden: ma t/m zo geopend (rondleidingen allen op zaterdag)

18:30| Geniet van een heerlijk diner

In Leeuwarden zijn genoeg leuke eettentjes te vinden. We kregen erg veel tips op instagram, maar helaas was alles al vol toen we eenmaal op zoek gingen naar een leuk eettentje. We zijn uiteindelijk neergestreken bij de Burgemeester van Napels, waar we met geluk een tafeltje wisten te bemachtigen. Mocht je dus zeker willen zijn van een fijne plek maak dan van te voren even een reservering. Enkele tips welke we via instagram kregen waren onder andere Fellini, Proefverlof, Hotel Post Plaza en Sems.

Naast Leeuwarden is er in de provincie Friesland nog veel meer leuks te doen. Bezoek bijvoorbeeld eens de nog onontdekte Friese wouden of ga voor één van de Waddeneilanden. Wat is jouw favoriete plek in Friesland?