Op een zonnige zondag besloten Jelmer en ik de auto te pakken en naar onze zuiderburen te rijden om daar te gaan fietsen door Antwerpen. We zijn beiden al meerdere keren in Antwerpen geweest en vinden het altijd een super leuke stad! Nu we een auto hebben en het vanaf ons maar een kleine anderhalf uur rijden is, maakt Antwerpen een perfecte bestemming voor dagje weg! Daarnaast vinden we het altijd leuk om een stad op de fiets te ontdekken! Fietsen is een snelle manier om een stad te verkennen en je kunt op één dag meer zien van een stad dan tijdens het wandelen!

Fietsen door Antwerpen, Central station antwerpen, Centraal station antwerpen

Fietsen huren in Antwerpen 

In de stad is het mogelijk om op meerdere plekken fietsen te huren. Wij zelf hebben fietsen gehuurd bij Velo Antwerpen en dat beviel ons erg goed! Velo fietsen vind je door de hele stad en deze fietsen kun je de hele dag pakken en weer terug brengen. Het werkt super eenvoudig! Vooraf bestel je online een dagkaart (€ 4,-) en je krijgt dan via een sms je gebruikerscode en wachtwoord toegestuurd. Met deze code’s kun je op iedere straathoek in Antwerpen en omliggende districten een fiets uit de rekken pakken! Naast de kosten van de dagkaart betaal je per gebruik, maar iedere eerste 30 minuten zijn gratis! Zet je dus telkens je fiets binnen 30 minuten weer terug dan betaal je alleen de kosten voor je dagkaart. Wanneer je je fiets hebt terug gezet kun je binnen 5 minuten weer een nieuwe fiets meepakken. Tip: de Velo-fietsen beschikken niet over een slot. Moet je dus op een specifiek adres zijn waar geen Velo locatie is? Zorg er dan voor dat je een hangslot meeneemt.

Fietsen door Antwerpen, handschoenmarkt

Fietsen door de verschillende wijken

Het leuke door Antwerpen fietsen is dat de wijken zo verschillend zijn! Het historische centrum met de prachtige gebouwen en gevels, het chique zuiden of de diamantenbuurt met de meeste orthodoxe Joden van Noord-Europa! Wij vonden vooral het noorden met onder andere het enorm groot stadspark Park Spoor Noord en het oude havengebied ’t Eilandje super leuk om door heen te fietsen. ’t Eilandje is de laatste jaren uitgegroeid tot een compleet nieuw stadsdeel van Antwerpen! Het is totaal anders dan het historische centrum. De industriële look en de vele fijne terrassen maakt deze wijk fijne plek in Antwerpen.

Fietsen door Antwerpen, 't eilandje, MAS, Museum Aan de Stroom

Is het veilig om te fietsen door Antwerpen?

Het aantal fietspaden is in Antwerpen de laatste jaren flink gestegen. Wel wordt er op dit moment (2018) nog veel gebouwd en vernieuwd in de stad. Waardoor niet alle fietspaden even toegankelijk zijn! Verder is het in Antwerpen prima fietsen en er gelden dezelfde regels als in Nederland. Zo heeft rechts altijd voorrang en wordt het gewaardeerd als je bij het afslaan je hand uitsteekt! Net zo als in Nederland is een helm dragen niet verplicht in België! Een klein verschil is dat je in België niet iemand achterop de fiets mag meenemen! Dit keer hadden we beiden een eigen fiets, maar toen ik eerder Antwerpen bezocht met mijn vriendinnen werden we hier meerdere keren op aangesproken!

Fietsen door Antwerpen, 't eilandje, MAS

Fietsen door Antwerpen vonden wij een echte aanrader! Fietsen op reis is sowieso super leuk om te doen. Zo hebben wij onder andere al door Bangkok, New York, Los Angeles, Wroclaw, Bordeaux, Berlijn en Boedapest gefietst. Vinden jullie het ook zo leuk om op reis te fietsen?