Vietnam is een prachtig land in Zuidoost Azië en berucht om het chaotische verkeer en het aantal toeterende scooters! Vooral in de steden kan het enorm druk zijn op de wegen en hier is zelfs oversteken al een pittige uitdaging. Als je eenmaal uit de drukte van de steden bent is het reizen door Vietnam totaal niet moeilijk meer en zijn er een tal van mogelijkheden om je door het land te verplaatsen. Het wegennetwerk en het spoornetwerk zijn behoorlijk uitgebreid en brengen je eenvoudig van Noord naar Zuid Vietnam!

Motor

Een populaire manier om door Vietnam te reizen is met de motor. Het reizen met de motor is een relatief goedkope manier van reizen en daardoor behoorlijk populair. Daarnaast zie je onderweg de meest prachtige landschappen aan je voorbij trekken en ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid. Je koopt aan het begin van je reis een motor voor een paar honderd euro en aan het einde van je reis verkoop je je motor weer. Als je geluk hebt verkoop je je motor zelfs weer met een beetje winst! Onderweg ben je alleen geld kwijt aan benzine en eventuele benodigdheden voor je motor. Een behoorlijke kanttekening is dat je Nederlandse én internationale rijbewijs in Vietnam niet geldig is! Mocht je een ongeluk krijgen dan kun je dus behoorlijk in de problemen komen. Het is mogelijk om in Vietnam een Vietnamees rijbewijs aan te vragen, maar dit kost tijd!

Bus

Tussen de meeste populaire bestemmingen zijn er fijne en goede busverbindingen. Doordat Vietnam een extreem lang land (1600KM) is en de reisafstanden behoorlijk lang zijn kun je tijd besparen door een nachtbus te nemen. De busreizen zijn erg goedkoop en verwacht er dan ook niet te veel van. Ik vond de Vietnamese rijstijl behoorlijk pittig en als je een oog dicht wil doen neem dan zeker oordopjes mee. De chauffeurs toeteren namelijk bijna de hele weg! Wij waren misschien verwend door de nachtbussen in Peru, maar ik vond de nachtbussen in Vietnam tegenvallen. Of misschien hadden we gewoon pech? Toen de bus eenmaal vol zat stopte de bus nog overal langs de kant van de weg. Langs de kant van de weg werd de lokale bevolking opgepikt, welke in het looppad van de bus werden neergelegd. Resultaat: ik lag in mijn beneden stoelbedje bijna lepeltje lepeltje met een snurkende Vietnamees in mijn nek.

Trein

Na dit gezellige bus avontuur besloten we om vervolgens verder te reizen met de trein. De trein vonden wij een stuk comfortabeler, maar is dan ook een klein stukje duurder. Net zo als bij de bus heb je bij de trein ook de mogelijkheid tussen een nachtrein of een trein die overdag rijdt. In principe zijn alle bekende bestemmingen via het spoor goed te bereiken. Alleen Hoi An heeft zelf geen treinstation, maar vanuit Da Nang is het nog maar een kleine driekwartier naar deze leuke stad in Centraal Vietnam. In de trein heb je keuze uit verschillende stoelen en bedden. Een zachte variant of een harde variant. Ik zou altijd voor de zachte stoelen kiezen! Bij de harde variant zit je namelijk letterlijk op een houten bankje. Wij zelf hebben niet in een nachttrein gezeten, maar ik heb gehoord dat zowel de harde als de zachte bedden beide prima zijn. Maar misschien voor de zekerheid toch maar de zachte variant reserveren? Reserveren van de trein doe je heel eenvoudig via de website 12go.asia of BaoLao

Vliegtuig

Vietnam telt meer dan 20 vliegvelden. Ongeveer de helft van deze vliegvelden zijn internationaal en de andere helft zijn nationale vliegvelden. Doordat de populaire bestemmingen in Vietnam best een eindje van elkaar liggen en je niet altijd zeeën van tijd hebt is vliegen een goede optie om je te verplaatsen. Binnenlandse vluchten kosten niet al te veel en het kan je veel tijd besparen! Wij hebben in Vietnam twee keer een binnenlandse vlucht gepakt en bestelden onze tickets gewoon via de online vergelijkingssite Skyscanner.

Easy Rider

Wil je toch graag een stuk met de motor rijden? Maar durf je het zelf niet aan? Dan is de Easy Rider een leuke optie. De Easy Rider is een Vietnamese motorrijder die jou van A naar B brengt. Eigenlijk is alles mogelijk. Een meerdaagse tocht of slechts één dag om naar je volgende bestemming te komen. Onderweg laat de Easy Rider je de mooiste plekjes zien waar je normaal niet komt! Wij hebben de Easy Rider ‘gewoon’ via internet geboekt en hebben de bekende Hai Van Pass met ze gereden. Ze kwamen ’s morgens keurig voor ons hotel rijden en onze backpack werd achterop de motor geknoopt! Een super toffe ervaring en erg leuk om eens te doen. Benieuwd naar ons avontuur? Je leest het in dit artikel over de Hai Van Pass met een Easy Rider in Vietnam.

Scooter of fiets

Eenmaal op je bestemming is de scooter of fiets een prima vervoersmiddel om een plek verder te ontdekken. De temperatuur in Vietnam kan behoorlijk oplopen, waardoor lange afstanden wandelen best pittig kunnen zijn. De scooter kun je echt op elke straathoek huren en een fiets is super leuk op het platteland. De snelheid geeft een verfrissend windje en je ziet tegelijkertijd een mooi stukje van Vietnam! Een scooter met helm huren is vaak niet duurder dan een paar euro. Vermijd echter het huren van een scooter in Hanoi of Ho Chi Minh City. Het is hier zo extreem druk dat je hier niet met je scooter wilt rondrijden.

Eigenlijk is qua vervoer echt alles mogelijk in Vietnam. Regel waar jij je het prettigst bij voelt of waar je op dat moment zin aan hebt. Wij zelf hebben alle bovenstaande vervoersmiddelen gebruikt. We hebben alleen niet zelf een motor gekocht! Onze hele reis was een fantastische ervaring! Daarnaast hebben we ook nog af en toe een taxi genomen, een lokale lijndienst bus en natuurlijk een boot om naar het eiland Cat Ba te reizen. Wat is jouw favoriete vervoersmiddel op reis?