Doel is een spookdorp in België en tot een tijdje terug had ik hier nog nooit van gehoord of gelezen. Totdat ik een tijdje geleden een artikel las met wishlist bestemmingen met de letter D, waarin het dorpje Doel benoemd stond. Ik begon te googelen en ik werd steeds nieuwsgieriger naar dit spookdorpje vol beschilderd met graffiti! Op een zondagochtend besloten we de auto te pakken en we reden naar het dorpje Doel in België.

Het dorpje Doel

Doel is een dorp in België vlak aan de Nederlands grens. Het dorpje heeft al vanaf de jaren 60 plaats moeten maken voor de groei van de Antwerpse haven en de kerncentrale. Het conflict is een jarenlange strijd geworden tussen de inwoners van het dorp en de gemeente. Anno 2017 hebben nog steeds een aantal mensen de strijd niet opgegeven en wonen er nog een handje vol mensen in dit verlaten dorpje.

Hoe kom je er en wat kun je er van verwachten?

Na een halfuurtje kronkelend rijden door de haven van Antwerpen komen we uiteindelijk aan bij het dorpje Doel. Wanneer je Doel binnen rijdt voelt het meteen verlaten en een beetje grimmig aan. Van te voren hadden we geen idee wat we van dit polderdorpje konden verwachten en besloten om de auto te parkeren en verder Doel te voet te verkennen. Op ons en een paar andere nieuwsgierige toeristen na ligt het dorp er verlaten bij. Ramen zijn dicht getimmerd, kapotte meubels liggen op straat en de muren zijn vol beschilderd met graffiti.

Slenteren door de straten

We lopen door de straten van Doel en vallen van de ene verbazing in de andere. Het lijkt wel of er een ramp heeft plaats gevonden en de mensen zonder omkijken zijn weggegaan! Een triest gezicht de verlaten huizen vol met graffiti en waar de bomen naar binnen proberen te komen. Overal in het dorp kom je strijdteksten tegen van de bewoners tegen de gemeente. Je leest de wanhoop en verdriet van de bewoners wie het dorp hebben moeten verlaten.


Na een uur in het dorp te hebben rond gewandeld besluiten we om Doel weer achter ons te laten en weer terug te rijden naar Nederland. Vol met indrukken van dit verlaten spookdorpje Doel!