Afgelopen voorjaar waren wij in Jordanië, een prachtige reis met als hoogtepunt de oude stad Petra! Als voorbereidingen op deze reis had ik veel op instagram en pinterest gekeken en één ding wist ik zeker: ik wil de Treasury van bovenaf bekijken! De foto’s zagen er stuk voor stuk adembenemend uit en we kregen steeds meer zin om dit wereldwonder te gaan bezichtigen.

Vroeg op voor het wereldwonder Petra

We vertrokken vroeg in de ochtend richting de entree van Petra. Na 4 uur hiken hadden we door de prachtige kloof gelopen, kwamen we na de kloof uit bij het hoogtepunt van Petra; de Treasury, bekeken we het romeinse theater en de enorme koninklijke graven. Na al deze prachtige monumenten was het tijd om verder te wandelen richting ons doel: de Treasury van bovenaf bekijken!

De route 

Maar toen kwam de grote vraag… hoe komen we er? We vroegen het aan meerdere gidsen, maar niemand wist ons helaas de goede weg te wijzen. Uiteindelijk hebben we door het internet en aan diverse inwoners te vragen de juiste weg weten te vinden. Toen we er foto’s van op instagram plaatsten kregen wij dan ook veel vragen als: hoe komen jullie daar? en was het er druk? en welke route hebben jullie gevolgd? Daarom hierbij de route van de Al-Kubtha trail welke je naar het uitzicht van bovenaf op de Treasury leidt.

Al-Kubtha trail

Start: Visitor Center
Afstand: 5 á 6 km
Duur: 4 á 5 uur
Moeilijkheid: middelmatig tot zwaar
Einde: Treasury uitzichtpunt

Het begin van deze trail is het meest bezochte gedeelte van Petra. De route start vanuit Visitor Center van Petra naar de Siq, een kloof van maar liefst 1,2 kilometer. Aan het einde van deze kloof vind je de wereldberoemde Treasury. De Treasury is waarschijnlijk het meest gefotografeerde monument van Petra en veel bezoekers komen ook niet verder dan dit punt. Dit monument is ook het eindpunt van deze trail maar dan van bovenaf!

Na het bezichtigen van de Treasury, loop je rechts langs de Treasury verder de stad Petra in. Aan deze ‘hoofdweg’ zie je aan je linkerkant het theater, daarna volgen er enkele koffietentjes en na een kleine 10 minuten wandelen zie je aan je rechterzijde de koningsgraven.

Volg de trap naar boven richting de koningsgraven. Sla vervolgens linksaf en vervolg de weg langs de koningsgraven (loop richting de diverse marktkraampjes). Loop verder tot je eigenlijk denkt dat je verkeerd loopt, en vervolgens zie je het eerste bordje welke de trail aangeeft!

Sla rechtsaf wat het bordje ook aangeeft en vervolg de weg omhoog richting de trappen. Volg de trappen en de weg wijst zich van zelf. Vergeet ook zeker niet om af en toe even pauze te nemen en de omgeving in je op te nemen. Het uitzicht over Petra is werkelijk prachtig!

Na een tijdje wandelen en heel veel trappen kom je vervolgens bij een klein en open huisje. Hier is iemand zo vriendelijk geweest om een teken op de rots te schrijven met een pijl naar ‘An amazing view of the Treasury’. Je daalt hier weer een klein stukje af, door middel van een paar grote stenen (dit is geen trap). Je komt hier bijna niemand tegen, maar je loopt nog steeds goed!

Na een kwartietje verder wandelen, door een dor en een niet zoveel zeggend landschap kom je vervolgens aan bij het eerste zicht op de Treasury! Je kunt hier even wat rusten en genieten van het prachtige uitzicht. 

Als je na dit geweldige uitzichtpunt nog een klein stukje verder loopt zie je vervolgens aan de rechterkant een bedoeïenentent. Loop deze tent in en ga op een van de kussens zitten op de rand van de rots, en geniet met een kopje Jordaanse thee van het fantastische uitzicht!