Vroeger was ik altijd zo’n persoon die een halve kledingkast en ongeveer tien paar schoenen meenam op reis. De koffer moest altijd aangedrukt worden en dan nog dacht ik dat ik niet genoeg mee had. Maar om eerlijk te zijn, had ik vaak meer dan de helft van de kleding niet aan op reis. Sinds we vaker reizen en regelmatig op een citytrip gaan, reizen we vaak alleen met handbagage en dan past niet je hele kledingkast in je koffer. In het begin was het even wennen, maar ondertussen kan ik prima een week reizen met alleen handbagage! Waar moet je allemaal rekening mee houden als je alleen met handbagage reist?

Afmetingen

Elke maatschappij heeft andere regels als het gaat om de afmetingen van de handbagage. Let op dat je koffer of rugzak altijd in het desbetreffende vak past, als ze je gaan controleren op het vliegveld. Past je handbagage niet? Dan moet je deze alsnog inchecken en kost je dan behoorlijk wat geld. Op de websites van de vliegtuigmaatschappijen vind je altijd de afmetingen, welke de maatschappij accepteert. Ik heb voor jullie een overzicht opgesteld van veel voorkomende maatschappijen, met deze maatschappijen hebben wij de afgelopen jaren met alleen handbagage gevlogen (gebaseerd op economy class).

REGELS HANDBAGAGE 
MAATSCHAPPIJ  AANTAL MAX. AFMETING MAX. GEWICHT
KLM 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 35 x 25 CM 12 KG
1x accessoir (handtas of laptoptas) 40 x 30 x 15 CM
Easyjet 1x reiskoffertje / rugzak 56 x 45 x 25 CM Geen limiet
Transavia 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 25 CM 10 KG
Ryanair 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 20 CM 10 KG
1x accessoir (handtas of laptoptas) 35 x 20 x 20 CM
Germanwings 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 23 CM  8 KG
 Veuling 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 20 CM 10 KG
Alitalia 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 35 x 20 CM 8 KG
 Aeroflot 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 20 CM  10 KG
 Lufthansa 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 23 CM  8 KG
WIZZ-AIR 1x reiskoffertje / rugzak 55 x 40 x 23 CM 10 KG

*Dit overzicht is opgesteld in november 2017. Vliegtuigmaatschappijen veranderen vaak van regels. Controleer daarom altijd voor vertrek de website van jou maatschappij voor de meeste recente handbagageregels.

Vloeistoffen

Het is toegestaan om vloeistoffen mee te nemen in je handbagage. Echter zijn er wel regels aan verbonden. De inhoud van een flesje mag maximaal 100ml zijn en in totaal mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen. Tegenwoordig kun je bijna overal mini flesjes van halen, maar je kunt ook lege flesjes halen van maximaal 100ml waarin je je favoriete shampoo kunt overgieten. Alle vloeistoffen moeten bij elkaar in een doorzichtig toilettasje en haal je bij de douanecontrole uit je handbagage en gaat apart door de ‘scanner’. Op de terugweg van je reis gelden natuurlijk dezelfde regels! Let dus op dat je geen fles wijn of een duur luchtje aanschaft als souvenir als je alleen met handbagage vliegt! Tip: ook een flesje water mag dus niet mee door de douane, een leeg flesje daar in tegen wel! Als je een leeg flesje meeneemt kun je deze na de douane weer vullen met kraanwater. Dit bespaart je al snel €4,- voor een flesje water!

Handbagage Vloeistofzakje

Handig inpakken

Als je alleen met handbagage reist heb je maar beperkte ruimte, welke je natuurlijk optimaal wilt benutten. Zorg er daarom voor dat je je zwaarste schoenen en je jas draagt, wanneer je in het vliegtuig stapt. Denk goed na wat je echt gaat dragen tijdens je trip. Wanneer je bijvoorbeeld op een citytrip gaat heb je echt niet veel nodig. Je bent er meestal maar een dag of drie en je hebt dus genoeg aan twee broeken (waarvan je er één al aan hebt), drie shirtjes en misschien een leuk jurkje voor  in de avond. Bij de douane moet je meestal je vloeistoffenzakje en je elektronica uit je handbagage halen en deze spullen moeten dan apart door de ‘scanner’. Makkelijk is om deze spullen boven op te leggen, zodat je je goed ingepakte koffertje niet al voor vertrek over hoop hoeft te gooien!

Extra handtas

Zelf vind ik het altijd erg makkelijk om een kleine extra handtas mee te nemen. Hierin stop ik altijd de belangrijke documenten als mijn paspoort, vliegtickets, kauwgum en oordopjes voor in het vliegtuig. Zo hoef ik niet de hele tijd mijn koffer in te duiken, als ik weer iets zoek. De koffer plaats ik het vliegtuig dan altijd in de bagagevakken en het kleine handtasje houdt ik bij me gedurende de vlucht. De meeste maatschappijen doen niet heel moeilijk over een kleine extra handtas, maar zorg er in ieder geval voor dat het nog past in je ‘grote’ handbagage mochten ze toch moeilijk gaan doen!

Handbagage Rijksmuseum

Verdeel je spullen

Verdeel je spullen tussen je reismaatje en jou. Je hebt bijvoorbeeld echt geen twee grote camera’s nodig en ook toiletartikelen zijn voor een weekendje makkelijk te delen. Jelmer en ik kiezen er zelfs vaak voor om samen één koffertje mee te nemen en één rugzak. Op deze manier hebben we ook nog een rugzak op bestemming om overdag een paar handige spullen mee te nemen.

Reis jij wel eens met alleen handbagage? En wat zijn jou ervaringen hiermee?