Via facebook hielden we jullie al een beetje op de hoogte van onze reis door Vietnam. Inmiddels zijn we alweer twee weken aan het werk en is het de hoogste tijd om jullie ook hier mee te nemen naar Vietnam. Vietnam stond dit jaar totaal niet op de planning vandaar dat we nogal onvoorbereid op reis gingen. Achteraf gezien hadden we geen betere omboeking kunnen maken dan naar Vietnam. Het land heeft een mooie combinatie van natuur, steden en strand. We hebben drie weken volop genoten en hebben ondanks het regenseizoen veel geluk gehad met het weer.

Dag 1| Amsterdam – Hanoi

Het is vandaag vrijdag en het is onze eerste vakantiedag! Vanavond vertrekt onze vlucht om 18:45 naar Hanoi met een overstap in Bangkok. In de ochtend pakken we onze backpacks in en om daarna lekker relaxed de vakantie te beginnen gaan we lekker uit lunchen! We pakken de trein naar Schiphol en onze reis kan beginnen!

Dag 2 t/m 4| Hanoi

Vandaag zijn we aangekomen in Hanoi. We reizen met de publieke bus naar het centrum van Hanoi en lopen het laatste stukje naar ons hotel. Ons hotel ligt midden in Old Quarter wat achteraf echt de beste keus blijkt te zijn. De locatie is top, vol met leuke eettentjes en de markt! De chaos in de stad valt ons meteen op en we hebben een beetje moeite met oversteken met onze grote backpacks op onze rug. We slenteren wat rond en brengen ’s avonds een bezoekje aan de markt. Zondags vieren we de verjaardag van Jelmer met stroopwafels als ontbijt (cadeautje uit Nederland) en gaan we naar de Hao Li gevangenis. Super indrukwekkend om te zien hoe de mensen hier gevangen hebben gezeten. Jelmer mag kiezen waar we gaan eten en hij kiest voor een lekker BBQ midden op de bier straat in Hanoi. We hebben een paar heerlijke dagen in Hanoi gehad!

Dag 4 t/m 7| Cat Ba Island

Na een nogal onrustige busrit komen we met een uur of twee vertraging aan op het eiland Cat Ba. Het weer is grauw en we zijn hier eigenlijk maar voor één ding: Halong Bay. We regelen ’s middag meteen een tour voor de volgende dag. Helaas is het de volgende ochtend te slecht weer om uit te varen. We verplaatsen onze tour na een dag later en gaan vandaag het eiland verkennen met de scooter. Het weer is een beetje wisselvallig, maar op de scooter is het prima te doen. We bezoeken de verschillende stranden, een Hospital Cave en het Cannon Fort. De volgende ochtend melden we ons weer bij het tourbureautje en wederom gaat de tour niet door! Super balen. We besluiten om nog een nachtje langer te blijven en het morgen nog maar weer een keer te proberen. Jelmer voelt zich niet helemaal lekker dus we kijken op bed een filmpje en hebben heel relaxt gedaan. Er is verder op het eiland ook niet heel veel te doen, zeker met regen niet. De volgende ochtend staan we weer in onze poncho’s bij het tourbureautje en de tour gaat weer niet door! Na een lange discussie besluiten we toch om onze backpacks in te pakken en dezelfde middag nog door te reizen naar Tam Coc!

Dag 7 t/m 11| Tam Coc

Eerlijk is eerlijk, we balen nog steeds wel een klein beetje dat we Halong Bay (één van de hoogtepunten van Vietnam) hebben moeten missen. In Tam Coc is het weer gelukkig stukken beter en we genieten in ons huisje aan het water van de prachtige omgeving. We huren ook hier weer twee dagen een scooter en verkennen de omgeving. We bezoeken diverse uitzichtpunten en huren zowel in Tam Coc als in Nha Trang een bootje. De omgeving is prachtig en het wordt niet voor niets het Halong Bay op het land genoemd.

Dag 11 t/m 12| Phong Nha

Het is weer tijd om verder te reizen. Jelmer voelt zich nog steeds niet helemaal lekker en we besluiten daarom om met de trein (met wc) te reizen in plaats van met de bus. De treinreis duurt maar liefst 9u, maar we hebben ons geen moment verveeld. We kijken wat series en slapen een beetje bij. We slapen niet in Phong Nha zelf, maar in het nabij gelegen Dong Hoi. Bij aankomst regelen we meteen een tour voor de volgende dag door de grotten en gaan daarna eigenlijk gelijk slapen. De wekker gaat om 06:00. We pakken onze backpacks ook meteen weer in, want na de grotten pakken we meteen de nachtbus naar Hué. De grotten zijn prachtig en wij bezoeken de Paradise Cave en de Phong Nha Cave. Na een leuke dag worden we terug gebracht naar Dong Hoi, eten we een klein hapje in een super leuk restaurant en pakken we de nachtbus naar Hué.

Dag 12 t/m 14| Hué

We komen midden in de nacht (04:00) aan in Hué en hebben gelukkig al een kamer geboekt. Wat natuurlijk super fijn is, omdat we daarom meteen kunnen inchecken en nog wat laatste uurtjes slaap kunnen meepakken. We hebben een hotel met een fijn zwembad geregeld, dus we beginnen in Hué met een beetje relaxing. Eigenlijk stond Hué helemaal niet op de planning, maar het was een fijne tussenstop tussen Phong Nha en Hoi An. En we wilden na alle positieve verhalen toch ook wel graag met een Easy Rider de Hai Van Pass gaan rijden. In Hué bezoeken we nog de verboden stad en lopen wat rond in het stadje. Achteraf gezien vonden we Hué super leuk en hadden we er misschien nog wel langer willen blijven.

Dag 14 t/m 17| Hoi An

Vandaag vertrekken we uit Hué en niet gewoon met een busje of trein, maar achterop de motor van een Easy Rider! Onze backpacks worden achterop gebonden en daar gaan we. Onderweg stoppen we een paar keer om te genieten van de fantastische omgeving en lunchen we bij een gezellige strandtent. In de middag is het tijd voor de beroemde Hai Van Pass. Het uitzicht op de zee en kustlijn is inderdaad prachtig en met de wind door je haren is het heerlijk vertoeven achterop de motor. Hoi An zelf is een echt toeristen stadje. We hoorden allemaal positieve verhalen, maar wij vonden het niet zo WAUW als iedereen zei dat het was. De sfeer is er zeker leuk en ook de lampionnetjes ’s avond zijn super leuk, maar het is er zo ontzettend druk. In Hoi An doen we nog een super leuke kookworkshop, bezoeken we Hidden Beach en gaat Jelmer mee met de sunrise tour van My Son. Al met al hebben we een paar super dagen gehad in Hoi An. We hebben nog wat tijd over en besluiten daarom om niet meteen van Hoi An naar Ho Chi Minh City te vliegen, maar om een tussenstop te maken in Dalat.

Dag 17 t/m 19| Dalat

In Dalat is de temperatuur voor het eerst onder de 30 graden en dat vinden eigenlijk wel heel erg lekker. We besluiten (alweer) om twee dagen een scooter te huren en gaan allerlei watervallen langs. Super leuk! We hebben in totaal een stuk of 5 watervallen gezien en zullen hier later nog een artikel over schrijven. Dalat vonden we een super leuke toevoeging aan onze reis. Dalat was vroeger een stad van de Fransen. De Fransen wilden aan de hitte van Ho Chi Minh City ontsnappen en omdat Dalat op een hoogte van 1500 meter ligt is het hier meestal een stuk koeler als in de rest van Vietnam. Deze Franse invloed is nog goed terug te zien in de mooie villa’s welke je overal in Dalat tegenkomt.

Dag 19 t/m 21| Ho Chi Minh City

Alweer onze laatste bestemming in Vietnam. Ho Chi Minh City is ons eindstation en we vinden het super jammer dat deze reis er alweer op zit. Gelukkig hebben we nog twee dagen kunnen genieten van deze stad. Ondanks dat we bijna overal lazen dat twee dagen meer dan genoeg is voor deze stad vonden wij het bij lange na niet genoeg. De stad vonden we super leuk en we vonden het achteraf gezien jammer dat we er maar zo kort waren. We bezoeken nog de Chu Chi tunnels, Mekong Delta en het War Remnants museum.

Dit was dan alweer onze reis door Vietnam. Jammer dat het voorbij is en dat we helaas nog steeds niet genoeg vakantiedagen hebben! Haha! Onze terugvlucht brengt ons met wederom een tussenstop in Bangkok terug naar Amsterdam. Hier wachten zowel de ouders van Jelmer als mijn ouders ons op, wat natuurlijk super leuk is!