De KLM Werelddeal weken zijn weer begonnen! Deze beroemde kortingsweken van KLM zijn een begrip in de reizigerswereld, want wie wil er nu niet goedkoop met een fijne maatschappij naar de andere kant van de wereld vliegen? Zelf kochten we onze tickets naar Peru tijdens deze weken en waren blij dat we voor ons gevoel een ‘goede deal’ hadden gescoord. Toch vraag ik me al jaren af of deze werelddeals wel goede deals zijn? Ik ging op onderzoek uit en heb de ticketprijzen van verschillende vluchten gedurende een periode met elkaar vergeleken. Zijn de KLM Werelddeal weken top of flop?

Wat zijn de KLM Werelddeal weken? 

Tijdens de KLM Werelddeal weken koop je voordelig KLM tickets naar jouw favoriete bestemming. Deze kortingsweken vinden twee keer per jaar plaats en duren meerdere weken. Wanneer de KLM Werelddeal weken starten houdt de KLM vaak tot kort voor de begindatum geheim. Echter is het bijna elk jaar in januari en september. Tijdens de KLM Werelddeal weken worden er kortingen gegeven op tickets naar verre bestemmingen, maar ook naar leuke steden in Europa.

De voorwaarden van de KLM Werelddeal weken 

De KLM beschrijft de Werelddeal weken als: wereldkorting op meer dan 100 bestemmingen. De korting is alleen geldig op vertrek vanuit Amsterdam en annuleren is niet toegestaan. Bagage zit tegenwoordig bij KLM niet meer bij de prijs in en dat is voor de prijzen van de Werelddeal weken niet anders. De bagage dien je dus nog los bij te kopen, indien je met ruimbagage wilt vliegen. Voor alle algemene voorwaarden verwijs ik je graag naar website van KLM.

Wanneer zijn de KLM werelddeal weken interessant? 

De KLM Werelddeal weken is zeker niet voor iedere reiziger interessant. Maak het je niet zoveel uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt of vind je iets langer overstappen geen probleem dan zijn er altijd goedkopere tickets te vinden dan via KLM. Vind je het wel belangrijk om met KLM te vliegen, heb je graag Nederlands sprekende stewardessen en is service voor jou belangrijk dan kunnen de KLM Werelddeal weken voor jou als muziek in de oren klinken. Want goedkoper vliegen met KLM wie wil dat nou niet?

KLM Werelddeal weken top of flop?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag of de KLM Werelddeal weken top of flop zijn ging ik op onderzoek uit. Voorafgaand aan de KLM Werelddeal weken hield ik de prijzen bij van verschillende tickets. Nu de KLM Werelddeal weken zijn begonnen heb ik deze tickets opnieuw opgezocht op de website van de KLM om te kijken wat de prijs van dit ticket heeft gedaan.

Ik bekeek de prijzen van de tickets altijd inclusief bagage (Economy Class – Standard) en de vluchtnummers moesten bij iedere testboeking overeenkomen. Ik heb meer dan 20 bestemming vooraf opgezocht met verschillend prijzen, omdat ik van te voren natuurlijk niet wist welke bestemming er zouden deelnemen aan de KLM Werelddeal weken. 

Het resultaat top of flop?

Als eerste heb ik de tickets van Amsterdam naar Lima vergeleken met als vertrekdatum 2 maart 2020 en als retourdatum 22 maart 2020. Op 5 juli was dit ticket € 826,88, op 4 augustus was dit ticket € 798,71 en op 29 augustus tijdens de KLM Werelddeal weken € 757,55.

Conclusie: top! Maar het ticket is met slechts € 50,- korting geen werelddeal!

De tweede tickets die ik checkte waren tickets naar New York met als vertrekdatum 5 februari 2020 en als retourdatum 11 februari 2020. Dit ticket koste op 5 juli € 479,39, op 4 augustus € 480,56 en op 29 augustus tijdens de KLM Werelddeal weken € 449,32.

Conclusie: top! Al is het voordeel slechts €30,-

Als derde ging ik op zoek naar tickets voor Paramaribo. Ik had als vertrek datum 21 januari 2020 en als retourdatum 11 februari 2020. Op 5 juli koste dit ticket € 767,11, op 4 augustus was dit € 759,11 en tijdens de KLM Werelddeal weken op 29 augustus € 717,09.

Conclusie: top! Het is goedkoper, maar wederom slechts een paar tientjes.

Eindoordeel

Voor dit onderzoekje heb ik meer tickets vergeleken dan alleen deze drie. Alleen moest ik gokken op bestemming en data welke mee zouden doen tijdens deze kortingsweken. Alle tickets zijn goedkoper dan eerder bij KLM. Het verschil is jammer genoeg maar enkele tientjes en wat mij betreft is het geen wereldkorting zoals de KLM beweert. Wil je goedkoper je ticket scoren? Kijk dan eens naar andere luchtvaartmaatschappijen. De app en website van Skyscanner zijn hierbij een handig hulpmiddel. De KLM Werelddeal weken van het najaar van 2019 zijn geldig tot en met 19 september.

Disclaimer: dit is slechts een steekproef van 3 vluchten. Wellicht zijn er bij andere tickets een groter prijsverschil tussen de KLM Werelddeal weken en de “normale” prijs. Hou er daarnaast rekening mee dat ticketprijzen altijd flucturen op basis van vraag en aanbod.