De meeste toeristen in Vietnam bezoeken het eiland Cat Ba alleen voor het bezichtigen van Ha Long Bay. Vanuit Cat Ba gaan er dagelijks meerdere boten de zee op, waardoor Cat Ba een fijne uitvalbasis is om deze prachtige natuur te bewonderen. Ha Long Bay is voor vele zelfs één van de highlights van hun reis door Vietnam. Wat ons betreft is Cat Ba inderdaad een fijne uitvalbasis voor het organiseren van een boottocht naar Ha Long Bay, maar daarnaast zijn er op eiland ook nog genoeg andere activiteiten te doen. In deze reisgids vind je handige info voor als je binnenkort het eiland Cat Ba bezoekt.

Hoe kom ik er?

Je reist heel eenvoudig met de bus en boot vanuit Hanoi naar Cat Ba. Je kan met de lokale bus gaan, maar in Hanoi kun je ook op elke straathoek een bus/boot ticket bestellen. Wij betaalden voor ons buskaartje + bootticket $12,- per persoon, waarbij je wordt opgehaald bij je accommodatie en wordt afgezet bij je volgende accommodatie op Cat Ba. De reistijd vanaf Hanoi naar Cat Ba is ongeveer 4 á 5 uur. Reis je van zuid naar noord? Dan kun je Cat Ba ook vanuit de regio Ninh Binh bereiken. Je reist dan ook met bus/boot en de reistijd is dan ongeveer een uurtje of zes.

Cat Ba, Veerboot, Ferry.

De beste reistijd voor Cat Ba

In oktober en november is het weer op Cat Ba goed en zijn er relatief weinig toeristen! Wij waren er zelf in de maanden juni / juli en er waren toen vooral veel Vietnamese en Chinese toeristen. Daarnaast heb je tijdens onze zomermaanden niet altijd geluk met het weer op Cat Ba.

Cat Ba Town

Het middelpunt van het eiland is Cat Ba Town. In Cat Ba Town vind je de meeste accommodaties en aantal gezellige restaurants en barretjes. Daarnaast kun je hier scooters huren en zijn er meerdere tourbureautjes waar je boottochten en activiteiten kunt regelen. In Cat Ba Town vind je vooral veel backpackers, waardoor de sfeer er vaak gezellig en relaxt is.

Cat Ba, viewpoint, uitzicht punt, cat ba city

Waar vind je de leukste restaurants?

In Cat Ba Town overnachten veruit de meeste toeristen en hier zijn dus ook de meeste restaurants te vinden. Je hoeft je hostel vaak maar uit te lopen of je loopt al tegen een eettentje aan. Wil je een keer iets anders als Aziatisch dan is er ook meer dan genoeg keuze. Onze favoriete restaurants waren:

Yummy Restaurant; is een Aziatisch restaurant niet ver van de boulevard. Je kunt in de restaurant vooral lekker en goedkoop eten! Adres: 227 Nui Ngoc, Cat Ba Town

Oasis Bar; je vindt zowel Oasis Bar als Oasis Bar 2 aan de boulevard. Er hangt hier vooral een fijne sfeer en je kunt er voor zowel een hapje als een drankje goed terecht. Het eten is vooral Westers georiënteerd en niet heel bijzonder. De sfeer maakt daar in tegen alles goed. Leuk voordeel is dat je bij Oasis Bar 2 bij consumptie in het restaurant gratis gebruik mag maken van het zwembad! Adres: Oasis Bar: 225 Street 1/4, Cat Ba Town en Oasis Bar 2: 254 street 1/4 , Cat Ba Town

Mona Restaurant; was onze persoonlijke favoriete restaurant in Cat Ba. Je eet hier op het dakterras met een mooi uitzicht over zee! Gezellig, sfeervol en lekker eten! Adres: 180 1/4 road, Cat Ba Town

Cat Ba, Mona restaurant, Cat Ba City

Boottochten naar Ha Long Bay

Zoals al eerder aangegeven zijn de meeste toeristen maar voor één reden op Cat Ba: een boottocht door het prachte Ha Long Bay! Zo ook wij. We zouden in totaal 2 nachten op het eiland verblijven en daarna doorreizen naar onze volgende bestemming. Helaas ging door het aanhoudende slechte weer onze boottocht telkens niet door en bleven we langer op het eiland in de hoop dat de boottocht de andere dagen wel door zou gaan. Het mocht helaas niet baten en uiteindelijk moesten wij Cat Ba verlaten zonder de karstgebergten vanuit het water te hebben gezien. Wij boekten onze tour bij Cat Ba Ventures en ondanks dat de boottochten niet doorgingen (waar zij niets aan konden doen, dat bepaald de overheid) zijn wij enthousiast over dit tourbureautje. We konden elke dag zonder problemen onze boottocht omzetten naar de volgende dag en toen we uiteindelijk besloten om het eiland te verlaten kregen we heel netjes ons geld terug! Je vindt Cat Ba Ventures aan de boulevard in Cat Ba Town.

Wat is er naast Ha Long Bay te zien en te doen op Cat Ba?

Gelukkig zijn er naast de boottochten door Ha Long Bay ook nog genoeg andere dingen te doen op het eiland Cat Ba. Wij hebben ons ondanks het slechte weer prima vermaakt en hebben met de scooter het eiland verkent. Het eiland zelf is al super leuk om rond te rijden en via de app Maps.me kun je onder andere naar een aantal onbekendere uitzichtpunten rijden. Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn:

Hospital Cave; op het eiland vind je meerder grotten, waarvan Hospital Cave de bekendste is. Deze grot werd gebruikt als ziekenhuis tijden de Vietnamoorlog. Je kunt de grot zowel met gids als zelf bezoeken. De entree is 40.000 dong per persoon en voor het parkeren van je scooter betaal je nog eens 5000 dong.

Cat Ba, Hospital Cave, Ziekenhuis grot, Vietnam War

Cat Ba National Park; als je vanaf de Hospital Cave iets verder rijdt kom je vanzelf uit bij het Cat Ba National Park. De wandeling naar het uitzichtpunt is pittig, maar vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland!

Stranden; hoewel het bij ons niet echt strandweer was hebben we wel langs meerdere stranden gereden. Je hebt verschillende stranden op het eiland en de bekendste stranden zijn Cat Co 1, Cat Co 2 en Cat Co 3. Vooral Cat Co 1 is populair onder de Vietnamezen zelf en toen wij hier langs reden konden we niet anders dan even een foto maken van de bizarre drukte!

Cat Ba, Cat Ba beach

Cannon Fort; vanaf Cat Ba Town kun je lopen naar het fort, maar de weg is behoorlijk stijl! Heb je dus een scooter gehuurd dan zou ik zeker met de scooter omhoog gaan. Het fort vond ik zelf niet heel bijzonder, maar het uitzicht vanaf hier over het eiland en de karstgebergten is dan wel weer meer dan de moeite waard. De entree is 40.000 dong per persoon en voor het parkeren van je scooter betaal je 10.000 dong.

Cat Ba, Canon fort, Cannon fort, View point,

Waar moet je verder rekening mee houden?

-Mocht je een uitje naar Cat Ba National Park op de planning hebben vergeet dan geen deet mee te nemen. Je wordt hier namelijk echt helemaal lek geprikt door de muggen en andere beestjes.

-De stroom valt in Cat Ba snel uit! Bij ons gebeurde dit ’s nachts en het is dan echt pikkedonker! Zorg er dus voor dat je een zaklamp mee hebt of dat je mobiel is opgeladen, zodat je dit als zaklamp kan gebruiken.

-Op Cat Ba zie je ook veel floating restaurants. Deze restaurants vind je op het water en zijn vooral gespecialiseerd in vis. Helaas hebben wij voornamelijk slechte verhalen over deze restaurants gehoord en zijn ze behoorlijk overpriced.