Colombia is een land wat maar liefst 28x groter is als Nederland. Het kan daarom af en toe best lastig zijn om een fijne reisroute door Colombia samen te stellen. Wij hebben in december 2019 drie weken door dit fantastische land gereisd en hebben vooral de highlights gezien. In drie weken kun je natuurlijk nooit door heel Colombia reizen, maar je kan wel een goede indruk krijgen van dit prachtige land. Hieronder lees je onze reisroute door Colombia.

Bogota

De stad Bogota zal voor vele het beginpunt zijn van hun reis door Colombia. Bogota is de hoofdstad van Colombia en door vele gezien als een sfeerloze en onveilige stad. Wij hebben zelf helaas Bogota moeten overslaan, omdat wij onze overstap in Toronto hadden gemist. Hierdoor konden we pas twee dagen later doorvliegen naar Bogota en hadden we niet meer genoeg tijd om ook nog de stad te verkennen. Wij hebben daarom, maar één nacht dichtbij het vliegveld geslapen en zijn de volgende dag alweer doorgereisd. Mis je niet je overstap? Dan zou ik je aanraden om een dag of drie in Bogota te verblijven. Bogota ligt op een hoogte van 2.600 meter, waardoor het een stuk koeler is als in de rest van Colombia en het hierdoor fijn acclimatiseren is.

Minca

Absoluut een hoogtepunt tijdens onze reisroute door Colombia was Minca. Vanuit Bogota namen we een vlucht naar Santa Marta. Vanuit Santa Marta reisden we met taxi en colectivo door naar Minca. Minca is een dorpje midden in de Sierra Nevada van Colombia. De natuur is hier prachtig! Je kunt er verschillende wandelingen doen of gewoon relaxen in een hangmat. Wij sliepen hier bij Casas Viejas wat zeker met het fantastische nieuwe zwembad een dikke aanrader is.

Tip: binnenlandse vluchten zijn in Colombia vaak erg goedkoop en kosten vaak slechts een paar tientjes meer dan een urenlange busrit.

Colombia, Minca, Casas Viejas, Sierra nevada

Palomino

Na Minca reis je eenvoudig met de bus door naar Palomino. Je reist als eerste terug met de colectivo naar Santa Marta, waarna je de bus pakt richting Palomino. Je kunt er ook voor kiezen om eerst Tayrona National Park te bezoeken, maar wij hadden eerst zin in zon, zee en strand. Palomino is een dorpje wat we niet een heel geweldig dorpje vonden. Heb je weinig tijd in Colombia of wil je liever andere dingen zien? Dan zou ik Palomino als eerste skippen.

Colombia, Palomino

Tayrona National Park 

Dit National Park is ontzettend populair in Colombia. Zo populair dat het park tegenwoordig zelfs enkele weken per jaar dichtgaat om de natuur te laten herstellen. Reis je naar Colombia en is Tayrona National Park één van de redenen waarom je naar Colombia reist. Check dan van te voren online of het park niet gesloten is. Tayrona National Park is een fantastisch natuurgebied. Je kunt er heerlijk wandelen en de wandelingen komen uit bij een fantastisch strand. Je kunt er voor kiezen om in het National Park (op het strand) in een hangmat te overnachten, maar je kunt ook terug hiken.

Slaaptip: Op loopafstand van het Tayrona National Park vind je Eco Hostal Yuluka. Een heerlijke plek met een fijn zwembad en restaurant. Ze hebben zowel dorms als privé twee persoonskamers.

Colombia, Tyrona National Park, Monkey, aap, wildlife

Colombia, Tyrona National Park, paradise beach

Cartagena 

Na natuur is het weer tijd voor een beetje cultuur. Vanuit Tayrona National Park reis je door naar Cartagena. Houdt rekening met een reistijd van een hele dag, want het verkeer is vaak erg druk! Cartagena is een stad waar het altijd heel warm is en daardoor is een hostel met een zwembadje wel lekker. Zorg ervoor dat je ’s morgens vroeg op pad gaat, zodat je de hitte een beetje voor bent. Cartagena vonden wij een GE-WEL-DIGE stad vol met kleur, koloniale panden en een rijke historie. Slenter door de stad, eet een lekker ijsje en geniet van de zonsondergang op de stadsmuur.

Colombia Cartagena

Colombia Cartagena

Salento

Je kunt op verschillende manieren van Cartagena naar Salento reizen. De bus doet er zo’n 22 uur over en daarom was voor ons het vliegtuig een betere optie. Je kunt vliegen op zowel Armenia als Pereira om daarna met de bus verder te reizen naar Salento. Salento is een heerlijk dorpje! Op internet lees je veel recensies dat mensen het te toeristisch vinden, maar wij vinden dit heel erg meevallen. Salento ligt in de koffieregio van Colombia en je kunt Salento wat ons betreft daarom niet verlaten zonder een koffieboerderij te hebben bezocht. Ook een traditoneel Colombiaans potje Tejo moet op je to-do list in Salento staan. Daarnaast is Salento de uitvalbasis voor een hike door Valle de Cocora. Valle de Cocora is een vallei met de hoogste palmbomen ter wereld en het is er heerlijk wandelen.

Valle de Cocora, Colombia, koffie plantage, Salento

Valle de Cocora, Colombia, koffie plantage, Salento

Medellin

Onze laatste bestemming in Colombia was de stad Medellin. Medellin was tot een tiental jaren geleden één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Tegenwoordig is het er veilig en super leuk. Er is genoeg te doen om je een week te vermaken! Helaas hadden wij maar 4 dagen de tijd, maar hebben wel een goede indruk van de stad gekregen. Slapen doe je het beste en veiligst in de wijk El Poblado Er zijn hippe barretjes, free walking tours en leuke activiteiten. Daarnaast is Medellin de plek om een keertje te paragliden, een walking tour te doen door de sloppenwijk comuna 13 of om een uitstapje te maken naar het kleurrijke dorp Guatapé.

Colombia, Medellin, Communa 13

Langer de tijd dan drie weken? 

Heb je langer de tijd in Colombia dan is deze route heel eenvoudig uit te breiden. Zo hebben wij goede verhalen gehoord over de La Guajira woestijn, de stad Cali, de amazone bij de stad Leticia en natuurlijk de welbekende Lost City trek. Eigenlijk is er in Colombia super veel mogelijk. Je kunt de route natuurlijk ook andersom reizen. Bepaal je reisroute door Colombia aan de hand van je aankomst en vertrekplaats om het optimale uit je reis te halen.