Ja, we mogen Petra afstrepen van onze bucketlist! Afgelopen week bezochten we deze bijzondere stad en het was zoveel meer dan we er van verwacht hadden! Petra is meer dan 2000 jaar geleden de hoofdstad geweest van de Nabateeërs en is in 1812 herontdekt.

Petra is het meest bekend vanwege de indrukwekkende graftomben en tempels welke in het rode zachte zandsteen zijn uitgehakt. De meeste toeristen komen niet verder dan de Treasury maar als je verder de stad in loopt is er zoveel meer te zien! De stad heeft een totale oppervlakte van meer dan 100km2. Mocht je daarom genoeg tijd hebben zou ik er voor kiezen om Petra twee dagen te bezoeken. Welke bezienswaardigheden wil je in Petra zeker niet missen?

De Treasury

De Treasury is waarschijnlijk het meeste gefotografeerde en bekendste monument van Petra. Vanaf het visitor center loop je door de Siq naar de Treasury. De siq is een kloof van 1,2km lang welke de belangrijkste toegang tot Petra vormt. In de kloof zijn nog overblijfselen van de Romeinse straat zichtbaar en op de wanden zijn er verschillende inscripties en godenbeelden te zien. De totale wandeling naar de Treasury is een kilometer of twee. Vandaar dat veel mensen niet verder komen dan dit punt, omdat je deze 2 kilometer ook nog weer terug moet lopen! Aan het einde van de Siq kun je een glimp opvangen van de Treasury. Zorg ervoor dat je ’s morgen op tijd vertrekt, omdat de Treasury in de ochtend het beste belicht is door de opkomende zon!

De graftombes

Wanneer je nog een kilometer verder loopt dan de Treasury kom je uit bij de graftombes. Dit enorme monument bevat meer dan 10 graftombes waarin de Nabateese koningen werden bijgezet. Vanaf de kloof loopt er een trap naar de graven. Tip: het normale looppad ‘de kloof’ van Petra leidt je door een rivierbedding (wadi). Wanneer je van deze route afwijkt en parallel van dit pad hoger loopt heb je een prachtig uitzicht op alle tombes en op Petra!

Monestry

Als je vanaf de Tombes verder de kloof volgt kom je na ongeveer een kilometer aan het begin van een trap richting de Monestry uit. De trap naar de Monestry telt 800 treden en je loopt hierbij door een kloof met allerlei kraampjes en gastvrije Jordaniërs. Na een pittige klim van ongeveer 45 minuten bereik je de Monestry. De Monestry is het grootste ontdekte monument van Petra wat de mannelijke versie van de Treasury is! Vanaf de Monestry is het nog mogelijk om nog verder te lopen. Als je verder loopt wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over zowel het monument de Monestry als de omgeving!


De historie, prachtige rode rotsen en de gastvrije Jordaniërs maken Petra een echte belevenis. Mocht je van plan zijn een bezoekje aan Petra te brengen, zorg er dan voor dat je ’s morgens op tijd vertrekt. Het licht schijnt dan prachtig in de kloof en op de Treasury, wat net dat beetje extra geeft! Daarnaast is het ’s morgens nog een stuk minder druk dan in de middag, waardoor je mooie foto’s kunt maken en extra kunt genieten!

Meer lezen over Jordanië?
– Hiking in Petra | Al-Kubtha trail
– In een kokosnoot| Jordanië
– Video: Jordanië
– 10x doen in Jordanië