Voordat we naar Peru vertrokken hadden we al besloten, als we niet te veel last zouden hebben van hoogteziekte we de hike naar Rainbow Mountain zouden gaan maken. We hadden van vrienden en van andere reizigers, welke we onderweg waren tegengekomen, veel positieve verhalen gehoord. Iedereen zei dat het elke stap en elke hap naar lucht waard zou zijn.

Wat is Rainbow Mountain?

Rainbow Mountain is in Peru bekend als de Vinicunca berg en staat voor zeven kleuren berg. De kleuren van deze berg zijn afkomstig van diverse mineralen welke hier in de grond zitten, zoals koper en ijzer. Rainbow Mountain ligt in de zuidelijke regio van Cusco in de Andes. In Cusco zit op elke straathoek wel een tourbureautje, welke voor jou een dagtour naar Rainbow Mountain kan verzorgen. Meestal betaal je hiervoor tussen de 70 en 100 Sol per persoon (wat ongeveer tussen de 17 en 25 Euro is). Het beginpunt van de trail naar Rainbow Mountain begint op 4200 meter, waarnaar je na 6 kilometer hiken het eindpunt Rainbow Mountain bereikt op een hoogte van ongeveer 5100 meter.

Hiken naar Rainbow Mountain

Het acclimatiseren ging ons zowel in Puno (3800m) en in Cusco (3200m) behoorlijk goed af. In Puno hadden we de eerste dag nog een beetje hoofdpijn, maar na een aspirine en een goede nacht hadden we daarna eigenlijk nergens meer last van. In Cusco besloten we dan ook om een tour te boeken richting Rainbow Mountain! Rond een uurtje of 03:30 in de ochtend werden we opgehaald door een busje bij ons hotel. Na 3 uur rijden in het donkere landschap komen we uiteindelijk aan bij het beginpunt van onze hike. Na een ontbijtje bij een lokale familie beginnen we vol goede moed aan de 12 kilometer lange hike (heen en terug). Het eerste gedeelte van de hike is behoorlijk pittig, omdat je meteen van af het begin aardig aan het stijgen bent. Na nog geen één kilometer was ik al zo gesloopt, dat me longen na elke stap om lucht schreeuwden. In principe begin je de tocht met je groepje waarmee je in de bus zat, maar iedereen loopt al snel zijn eigen tempo en de gidsen verspreiden zich een beetje over het pad. Mocht je je dus echt niet lekker voelen, dan kun je altijd snel een gids aanspreken welke zuurstof en andere middelen bij zich hebben tegen hoogteziekte.

Mocht je na deze 6km nog niet helemaal gesloopt zijn dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om je hike te verlengen met de Red Valley, ook hier hebben we heel veel goede verhalen over gehoord en het schijnt echt de moeite waard te zijn. Wij hebben dit zelf niet kunnen doen, omdat we pas veel te laat bij Rainbow Mountain waren en we eigenlijk al meteen aan onze terugtocht moesten beginnen, om weer op tijd bij het busje te zijn.

Rainbow mountain panorama roadto

Was het de zware hike waard?

Om maar meteen eerlijk te zijn: ik vond het de zware hike, de reistijd (6 uur in een busje), de hoofdpijn, misselijkheid en het happen naar lucht niet waard. Toen we bijna in de buurt kwamen van Rainbow Mountain en iedereen zei je bent er bijna, zei ik dan ook gelijk tegen Jelmer: serieus is dit het? Heb ik hiervoor al deze ‘ellende’ doorstaan? Ik vond de kleuren in het echt gewoon veel minder duidelijk, dan de kleuren welke je altijd op foto’s voorbij ziet komen en door al deze prachtige foto’s en geweldige verhalen waren de verwachtingen behoorlijk hoog! Je kunt het een beetje zo bekijken: als je een zonnebril met polarisatie op hebt zijn de kleuren zo als op de foto’s, maar wanneer je deze niet meer op hebt vond ik het echt een beetje tegen vallen. Jelmer vond het daar in tegen wel helemaal geweldig, maar zijn conditie is dan ook net wat beter dan dat van mij, waardoor hij niet na elke stap naar lucht hoefde te happen. Misschien heeft dat er iets mee te maken?

Als jullie de foto’s zien denken jullie vast huh? Niet waard? Maar het ziet er zo geweldig uit! Ja, dat is ook zeker waar. Maar vergeet niet dat je als je ‘maar’ 3 weken op reis bent, je zeker 2 dagen kwijt bent aan Rainbow Mountain. De avond ervoor ga je op tijd naar bed omdat je wekker om 3 uur gaat en daarnaast ben je aan het einde van de dag helemaal gesloopt, en als je veel last hebt gehad van de hoogte heb je ook zeker nog een dag nodig om van dat kater gevoel af te komen. Ik heb zeker geen spijt van deze hike, maar ik zal het niet zo snel nog een keertje doen. Er is zoveel anders leuks te doen in Peru!

Rainbow mountain, vinicunca panorama samen