Colombia was onze eerste bestemming tijdens onze wereldreis en natuurlijk hebben wij ook hier weer onze kosten bijgehouden. Tijdens het opstellen van ons wereldreis budget gingen wij voor Colombia uit van een budget van € 85,- per dag voor twee personen. Van dit budget moesten we overnachten, van A naar B komen en natuurlijk een paar leuke activiteiten doen. Benieuwd of we binnen dit budget zijn gebleven? Je leest hieronder wat drie weken reizen door Colombia ons heeft gekost.

Colombia, Medellin

Tickets

De tickets naar Colombia zitten niet bij ons dagbudget ingerekend, omdat iedereen op een andere manier Colombia binnen reist. Wij reisden met een enkeltje vanaf Amsterdam en betaalden hiervoor € 425 per persoon. Een behoorlijk bedrag, omdat het slechts een enkeltje was. Als ik nu kijk op Skyscanner betaal je voor een retourtje Amsterdam – Bogota in mei 2020 een bedrag rond de € 550. In augustus betaal je op dit moment voor hetzelfde retourtje bijna € 900! Staat het reizen door Colombia op jouw bucketlist? Hou dan de websites als Skyscanner goed in de gaten voor de beste deal.

Overnachtingen

Overnachten kun je in Colombia zo duur maken als je zelf wilt. Wij sliepen in Colombia het vaakst in tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Twee nachten in een dorm en hadden twee keer een kamer met een eigen badkamer. Wel sliepen we altijd in accommodaties met een hoog cijfer op booking.com en zat het ontbijt er vaak bij inbegrepen. Gemiddeld gaven we in Colombia een bedrag uit van € 25,- per nacht.

Colombia, Salento

Vervoer

Colombia is een land wat 28x groter is als Nederland. Wil je dus zowel wat van het noorden als het zuiden ontdekken ben je behoorlijk wat aan reizen en reizen kosten geld. Wij hebben in Colombia drie keer een binnenlandse vlucht genomen, omdat dit erg veel tijd scheelde en qua prijs vaak niet eens zo heel veel duurder is als een bus. Viva Air is een goedkope budgetmaatschappij waarbij je al voor een paar tientjes van Noord naar Zuid kan vliegen. Voor lokale bussen betaal je slechts enkele euro’s. Is het niet mogelijk om met een bus ergens naar toe te reizen? Ga dan voor een colectivo. Een colectivo is een soort taxi busje welke je deelt met andere reizigers en hierdoor dus goedkoper uit bent. In totaal gaven we in drie weken een bedrag van € 500,- uit aan vervoerskosten voor twee personen.

Eten en drinken

In Colombia hebben wij geen enkele keer zelf gekookt! Dit omdat we tijdens het reizen ons budget goed bijhielden en er continue ruimte was om buiten de deur te eten. Wel kochten we vaak een lunch in de supermarkt en gingen dan ’s avonds uiteten. Het eten en drinken in Colombia is dan ook onze grootste kostenpost. We hebben maar liefst €550 uitgeven aan deze categorie. Dit bedrag klinkt enorm, maar is omgerekend zo’n €13 per persoon per dag. Hiervoor hebben we dus elke avond buiten de deur gegeten, af en toe een koffie, ijsje of taartje besteld en een lunch gekocht. Het ontbijt zat in 80% van onze overnachtingen bij de prijs inbegrepen.

Colombia, Eten, Medellin, Poke Bowl

Bezienswaardigheden en activiteiten

Aan bezienswaardigheden en activiteiten hebben we in Colombia weinig geld uitgegeven. In totaal een bedrag van €180. De meeste bezienswaardigheden in Colombia zijn gratis (natuur en steden) of kosten relatief weinig. Zo hebben wij geparaglided voor €35 per persoon, deden we een tour door Comuna 13 voor €17,50 per persoon en gingen we op koffietour voor €5 per persoon. De entree, busje en verzekering voor Tayrona National Park was € 20,- per persoon. Allemaal bedragen die goed te betalen zijn en hierdoor is het mogelijk om deze categorie relatief laag te houden.

Overige

In de categorie overige vallen alle kosten welke niet in bovenstaande categorieën thuis horen. Zo hebben we af en toe een fooi gegeven aan een straatmuzikant, kochten we wat souvenirs en moesten we af en toe voor de WC betalen. In deze categorie zitten ook de kosten van onze was, de kapper voor Jelmer en onze uitgaven voor zonnebrand en muggenspray. In totaal hebben we hieraan €65 uitgegeven.

Colombia, Comuna 13, Medellin

Eindbalans drie weken reizen door Colombia

In totaal hebben we voor drie weken reizen door Colombia een bedrag van €1800 uitgeven en dat is ook precies het bedrag dat we hadden begroot. Hiervoor hebben drie weken alles kun doen wat we wilden en hebben niets hoeven laten! Het leuke hiervan is dat het ook nog een stuk goedkoper had gekund als we vaker zelf hadden gekookt, minder binnenlandse vluchten hadden genomen en vaker in een dorm hadden geslapen. Mocht jij binnenkort door Colombia reizen dan is het goed om te weten dat je zelfs met een minder budget prima door Colombia kan reizen.