Kõya-San ligt in het Noord-Oosten van Japan op een hoogte van 900 meter. Kõya-San ligt hoog in de bossen ten zuiden van Osaka en is één van de meest spirituele plekken van Japan. In Kõya-San zijn er verschillende tempels te bezoeken en je kunt er dwalen over een mysterieuze begraafplaats. In een aantal tempels is het als reiziger slapen bij monniken. Wij sliepen een nacht bij monniken en het was een bijzondere ervaring. Benieuwd? Je leest het in dit artikel.

Hoe kom je in Kõya-San?

Het dorpje Kõya-San ligt behoorlijk afgelegen op een top van een berg. Om er te komen moet je met de trein, kabelbaan en bus reizen. Wij reisden vanuit Kyoto en waren tenminste een uurtje of 3 onderweg, maar het was de reis meer dan waard. Het was verassend rustig in de trein en in de kabelbaan. De natuur die langs je heen schiet is fantastisch en laat een heel ander stukje Japan zien! Een stukje wat je niet wilt missen.

Slapen bij monniken in de tempel

Wat het plaatsje Kõya-San onder andere zo bijzonder maakt is dat je er kan overnachten in een tempel. Je slaapt uiteraard niet letterlijk in de tempel, maar in een gebouw ernaast. Je slaapt er op een tatami vloer met een dun futonbedje en de wanden zijn van papier. Er zijn in Kõya-San meerdere tempels waar je kan overnachten, maar wij hebben gekozen voor de Shukubo Koya-san Eko-in Temple. Deze boeddhistische tempel is 1000 jaar oud en heeft een prachtige tuin. Wanneer je hier overnacht kun je de ochtenddienst, het Goma-vuurritueel en meditaties bijwonen. In deze tempel zijn het boeddhistische vegetarische ontbijt en diner inbegrepen. De maaltijden worden op vaste tijden geserveerd in je eigen kamer. Het overnachten in een tempel in Kõya-San is niet goedkoop, maar het geeft wel een unieke ervaring.

Wat is er nog meer te doen? 

Naast het overnachten in de tempel is er natuurlijk nog meer te doen in Kõya-San. In de omgeving kun je prachtig wandelen en je vindt er veel andere tempels waarvan veel te bezoeken zijn. Zo zijn de tempel Kongōbu-ji en de tempel Ichi-no-Hashi mooi om te bezichtigen. Een andere bijzondere activiteit in Kõya-San is een avondtour over de begraafplaats. Samen met een monnik loop je in het donker over de twee kilometer lange begraafplaats. De monnik vertelt ondertussen verhalen over de graven en het boeddhistische geloof. De begraafplaat is twee kilometer lang en de tour duurt ongeveer een uur á anderhalf uur. De tour wordt georganiseerd door de monniken van de Shukubo Koya-san Eko-in Temple, maar je hoeft er niet perse te overnachten om mee te kunnen.  Als je mee wilt met de tour kun je je hier aanmelden. De kosten zijn ongeveer €20,- per persoon.

Wij kijken met veel plezier terug op ons avontuur in Kõya-San. De overnachting in dit dorpje is niet goedkoop en het is een behoorlijke pittige reis, maar de ervaring is het meer dan waard. De begrafenistour vonden wij echt de moeite waard en de monnik vertelde de verhalen met veel passie.