New York staat voor vele mensen op de bucketlist als bestemming welke ze ooit nog eens willen bezoeken. Jelmer en ik zijn dit jaar beiden naar New York geweest en vonden het een fijne stad voor een citytrip. Ik was er in juni samen met vier vriendinnen en Jelmer is er in november met een vriend geweest. We vonden het beiden zo’n leuke stad, dat we er graag samen nog eens naar terug willen gaan. De stad is zo groot dat je er met een gemak een week zou kunnen rond lopen, zonder dat het je gaat vervelen! New York is eigenlijk het gehele jaar door goed te bezoeken, maar voor de meeste mensen is de gezellige kerstperiode en de lente favoriet. De stad telt maar liefst 9,5 miljoen inwoners en is de grootste stad van de Verenigde Staten. Hieronder delen we met jullie handige tips en leuke bezienswaardigheden voor een citytrip naar New York.

Vliegtickets

De afgelopen jaren is het eigenlijk vaak in het nieuws geweest dat vliegen naar New York steeds goedkoper wordt. Het zijn natuurlijk nog geen prijzen wat je betaald voor een Europese citytrip, maar als je een beetje goed zoekt en flexibel bent kun je voor €350,- naar New York vliegen. New York heeft meerdere vliegvelden en vooral de vliegmaatschappijen Iceland air en WOW vliegen voor leuke prijsjes naar New York. Als je echt voor een goed prijsje wilt vliegen, kan de overstap in IJsland soms één van meerdere uren zijn. Maar dit geeft dan wel weer de mogelijkheid om even IJsland in te gaan! Mijn vriendinnen en ik hadden zelf maar liefst een overstap van 12 uur en hebben een heel mooi stukje van IJsland in deze tijd kunnen zien.

ESTA

Voordat je naar de Verenigde Staten vliegt moet je in het bezit zijn van een ESTA (Electronic System for Travel). Een ESTA is een verplichte reisvergunning voor de Verenigde Staten, bedoeld voor reizigers die minder dan 90 dagen in de Verenigde Staten willen verblijven. Wanneer je niet in het bezit bent van een geldige ESTA word je niet toegelaten op de vlucht. Een ESTA is na goedkeuring twee jaar geldig, zolang je met het zelfde paspoort reist. Je kunt zelf je ESTA aanvragen, dit gebeurt in het Engels en er worden soms lastige vragen gesteld. Het is ook mogelijk om het via een bureau te regelen, zij nemen dan alle zorgen voor je uit handen. Voor nog geen €30,- regelt estavs.nl gemakkelijk en snel een ESTA voor je. Op deze website doorloop je eenvoudig de stappen en krijg je in de meeste gevallen binnen 24 uur je ESTA toegestuurd. Een groot voordeel van estavs.nl is dat alle vragen in het Nederlands worden gesteld en ze kunnen een spoed ESTA voor je aanvragen. Daarnaast is het belangrijk dat je paspoort nog minimaal net zo lang geldig is als je verblijf in de Verenigde Staten. Check daarom ruim op tijd zowel je paspoort als je ESTA.

Let op: ook als je een tussenlanding in de Verenigde Staten hebt, dien je in het bezit te zijn van een ESTA.

Stadsdelen

New York is onder te verdelen in vijf verschillende stadsdelen. Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island en the Bronx. De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in Manhattan, zoals Empire State Building, Central Park en 9/11 Memorial & Museum. In Manhattan bevinden zich ook de bekende wijken als Little Italy, Soho, China town en Harlem. Wanneer je voor het eerst naar New York gaat, ben je eigenlijk vooral in Manhattan te vinden. Wil je goedkoper overnachten kijk dan eens naar overnachtingen in de wijk Brooklyn. Je slaapt hierbij een stuk goedkoper als in Manhattan en met de metro ben je in nog geen 20 minuten in hartje Manhattan. Zorg er dan wel voor dat je accommodatie aan een goede metroverbinding met Manhattan zit. Wanneer je van plan bent vaker met de metro te gaan reizen, koop dan een unlimited Ride Metrocard. Met deze metrokaart kun je zeven dagen voor $31,- dollar per persoon onbeperkt met de metro reizen. Ideaal voor in een mega stad als New York!

Top 10 bezienswaardigheden

Vrijheidsbeeld

Kenmerkend voor New York is natuurlijk het vrijheidsbeeld. Het vrijheidsbeeld is te vinden op Liberty Island en is met een ferry vanuit Battery park te bereiken. In 20 minuutjes vaar je langs de skyline van New York richting het vrijheidsbeeld. Is je budget wat kleiner? Kies dan voor de gratis veerdienst tussen New Jersey en Manhattan.

9/11 Memorial & Museum

11 september 2001 was één van de zwartste dagen uit de Amerikaanse geschiedenis. Tegenwoordig vind je op de plek van de aanslag een prachtig ontworpen memorail en is er een museum gebouwd met nog originele fundamenten van de twin towers. Ik vond het bezoek erg indrukwekkend. Je hoort verschillende geluidsfragmenten, ziet verschroeide brandweerauto’s en persoonlijke boodschappen van mensen welke op dat moment aanwezig waren in de twin towers. Wat mij betreft kippenvel.

Empire State Building

Met de lift raas je in moordend tempo naar de 86e verdieping van het een na hoogste uitzichtpunt van New York. Het Empire State Building was een wedstrijd tussen Chrysler en General Motors, voor wie het hoogste gebouw van New York kon bouwen. General Motors won met het Empire State Building met een verschil van tientallen meters.

Top of the Rock

Vanaf het dak van het Rockefeller center heb je naar onze mening het mooiste uitzicht over New York. Met aan de ene kant uitzicht op central park en aan de andere kant uitzicht op het Empire State Building en lower Manhattan!

MoMa

MoMa is het Museum of Modern Art en ligt in hartje Manhattan. Het museum is één van de grootste kunstmusea van New York. Op de bovenste verdieping van dit museum vind je de grote namen zoals Picasso, van Gogh, Andy Warhol en Monet. Iedere vrijdagavond tussen 16:00 en 20:00 is het museum gratis te bezoeken.

Central Park

In hartje Manhattan omringd door een muur van wolkenkrabbers vind je het vier kilometer lange Central Park. Central Park is de ontspanningsplek voor de New Yorkers. Je kunt hier in de zomer heerlijke fietsen, picknicken, hardlopen of skaten. In de winter is het heerlijke schaatsen op de grote plas.

Times square

Times square kent iedereen wel van de grote klok, welke elk jaar weer aftelt naar het nieuwe jaar. Eigenlijk is Times square een groot kruispunt helemaal omringd door billboards. Het plein dankt zijn naam aan het voormalige hoofdkantoor van de krant New York Times. Wanneer je in New York bent geweest, kan een bezoekje aan Times square niet ontbreken.

High line & Chelsea market

Een vrij nieuwe bezienswaardigheid in New York is de High Line. De High Line is een oude trambaan, welke is omgebouwd tot een lange wandelpromenade. Je kunt hier heerlijk slenteren boven de straten van New York. Aan het begin van de High Line bevindt zich Chelsea Market. Chelsea Market is een omgebouwde fabriekshal waar het oreo koekje is bedacht en gemaakt. Tegenwoordig vindt je er diverse eettentjes en winkeltjes.

Wallstreet

Het financiële centrum van New York is Wallstreet. Ik vond de straat zelf een beetje tegen vallen. Het is erg grijs en door de hoge gebouwen loop je eigenlijk volledig in de schaduw van deze gebouwen. Rond lunchtijd komt het district pas echt tot leven, wanneer werknemers de straat op gaan voor het scoren van een lekkere lunch. De bekendste bezienswaardigheid van Wallstreet is de ‘Charging Bull’. Er wordt gezegt dat je de horens, de neus en de testikels moet aanraken voor geluk.

Brooklyn Bridge

Deze brug werd officieel geopend in 1883 en was destijds de enige verbinding tussen Brooklyn en Manhattan. De brug is in veel films te zien, waardoor het één van de bekendste bruggen van de Verenigde Staten is. Je kunt over deze brug wandelen of fietsen. Zorg er wel voor dat je begint aan de kant van Brooklyn, zodat je tijdens het wandelen of fietsen over de brug een mooi uizicht hebt op de skyline van Manhattan.

Ben je van plan meerdere bezienswaardigheden te bezichtigen, dan kan het zich lonen om eens te kijken naar de New York CityPASS. Met deze pas kun je kiezen uit negen bezienswaardigheden, waarvan je er zes mag bezoeken. De pas kost $122,- en is negen dagen geldig vanaf het eerste gebruik.

Ben jij wel eens in New York geweest? Of heb je nog leuke tips voor een citytrip naar New York?

-Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met estavs.nl-