Het stond al tijden op mijn to-do lijstje: uitzoeken hoe we op reis geld kunnen besparen met betrekking tot pinnen in het buitenland. Is het nu goedkoper om geld op te nemen met je creditcard? Of kun je beter je pinpas gebruiken? En kun je nu beter alles contant betalen of is pinnen in winkels en hotels voordeliger? Natuurlijk had ik wel eens blogs gelezen, maar of dat ook voor ons van toepassing was? Ik had geen idee. Ik ging er een avondje voor zitten en heb voor jullie allerlei handige tips en tricks met betrekking tot geld op nemen in het buitenland op een rijtje gezet.

Als eerste is het goed om te vermelden dat ik in dit artikel uitga van vreemde valuta. Pinnen van de Euro buiten Nederland heb ik in dit artikel buiten beschouwing gelaten. Daarnaast maak ik in dit artikel onderscheid tussen pinbetalingen (pinnen in winkels, hotels, café’s, etc.) en geld opnames (het opnemen van contant geld).

De kosten geld opnemen in het buitenland

Het opnemen van geld en pinbetalingen zijn in het buitenland niet gratis. Afhankelijk van je bank betaal je voor pinbetalingen en het opnemen van contant geld een koersopslag en eventuele transactiekosten. Hieronder vind je een overzicht van de kosten per bank en de kosten van het desbetreffende pakket per maand.

Wat mij direct opvalt is het Rabo TotaalPakket. Bij het Rabo TotaalPakket betaal je als enige geen transactiekosten bij het opnemen van vreemde valuta. Bij de andere banken betaal je bij elke opname al een flink bedrag aan transactiekosten. Wanneer je veel reist kan het daarom interessant zijn om maandelijks een hogere bijdrage te betalen, om vervolgens goedkoper uit te zijn.

Wanneer ben je voordeliger uit?

De maandelijkse kosten voor het goedkoopste pakket (Rabo DirectPakket) bedragen €1,30 per maand. Dit komt neer op een jaarbedrag van € 15,60.  Bij het duurste pakket van de Rabobank zijn de kosten voor het opnemen van vreemde valuta gratis. De maandelijkse kosten voor dit pakket zijn echter een stuk duurder. Jaarlijks betaal je voor dit pakket € 56,40. Het verschil in jaarlijkse kosten tussen het goedkoopste en duurste pakket bedraagt € 40,80.

Wanneer je meer dan 12x per jaar een geldopname in vreemde valuta doet, dan ben je met het ‘duurste’ pakket van de Rabobank al goedkoper uit. Zeker als je vaker reist of langer op reis bent kan dit een overweging waard zijn. In landen als Vietnam, Peru en Sri Lanka halen we dit vaak al in één reis. We pinnen in deze landen bijna dagelijks, omdat het opnemen van grote bedragen vaak niet mogelijk is.

Contant betalen, met de pinpas of met de creditcard?

Als we naar het overzicht kijken dan is zowel geld opnames als pinbetalingen altijd goedkoper met de pinpas dan met de creditcard. Bij het opnemen van de contant geld met je creditcard betaal je per opname minimaal € 4,50 aan transactiekosten! Als je dat enkele keren per reis doet kan dit bedrag flink oplopen. Zeker omdat je in Azië en Zuid-Amerika vaak maar een klein bedrag per keer kan opnemen. Neem waar mogelijk daarom een zo groot mogelijk bedrag in één keer op om eventuele transactiekosten te beperken. Bij pinbetalingen zit er een klein verschil in koersopslag met betrekking tot pinnen met je pinpas en pinnen met je creditcard. Betalen met contanten is in alle gevallen (behalve bij het Rabo Totaalpakket, omdat je hier geen transactiekosten betaald) de duurste optie, wegens de hoge transactiekosten bij het opnemen van geld.

Let op: naast de boven genoemde kosten worden bij sommige geldautomaten ook nog geld in rekening gebracht voor het gebruik van de automaat. Dit wordt altijd gemeld tijdens het opnemen van het geld. Wil jij deze kosten voorkomen? Google dan van te voren waar je het beste kan pinnen met jouw pinpas in het desbetreffende land.

Overige tips en tricks 

Hierboven hebben we de kosten voor het betalen in het buitenland onder de loep genomen. Natuurlijk zijn niet alleen de kosten op reis belangrijk en zijn er meer handige tips met betrekking tot geldzaken op reis.

  • Check voordat je op reis gaat de vervaldatum van je bankpas en/of creditcard.
  • Zet je pinpas op wereldwijd! Heel eerlijk gezegd hebben wij dit zelf al meerdere keren vergeten en je staat toch raar te kijken als het pinnen niet lukt.
  • Neem altijd je paslezer mee op reis. Je weet immers nooit of je hem nodig hebt op reis. Het is een kleine moeite en mocht je toch vergeten zijn om je pinpas op wereldwijd te zetten dan kun je dit alsnog onderweg doen.
  • Kun je bij pinbetalingen kiezen tussen de lokale munteenheid of Euro’s? Kies dan voor de lokale munteenheid. Dat is bijna altijd goedkoper, wegens hogere wisselkoersen. Je kiest dan voor de optie “Without conversion”.
  • Zorg ervoor dat het telefoonnummer van je bank bekend is, zodat jij bij diefstal direct kan bellen om je pas te blokkeren.
  • Download voor je vertrekt een app met de actuele wisselkoersen. Zo weet je altijd wat het bedrag in Euro’s is.
  • Zet alleen geld wat je op reis nodig hebt op je lopende rekening en de rest op een spaarrekening of zelfs bij een andere bank. Mocht je geskimd worden dan ben je niet direct al je geld kwijt.

Dit zijn mijn tips en tricks met betrekking tot geld in het buitenland. In dit artikel hou ik alleen rekening met tarieven met betrekking tot het opnemen van vreemde valuta. Alle overige aspecten als kwaliteit, service en overige dienstverlening van een bank zijn hierbij buitenbeschouwing gelaten. Zoek van te voren altijd goed uit welke voorwaarden jouw bank hanteert en gebruik altijd je gezonde verstand. Wat is jouw ultieme tip met betrekking tot pinbetalingen en geld opnemen in het buitenland?