De meeste toeristen zullen tijdens hun rondreis door Sri Lanka niet stoppen bij het plaatsje Hikkaduwa. Toen wij onze taxichauffeur vertelden dat we hier echt een stop wilden maken keek hij ons in eerste instantie een beetje raar aan. Toch zijn we blij dat we hebben doorgezet en een bezoek hebben gebracht aan het indrukwekkend Tsunami museum nabij Hikkaduwa in Sri Lanka.

26 december 2004

Op 26 december 2004 vond een zware zeebeving (9,3 op de schaal van richter) plaats in de Indische Oceaan. Deze beving zorgde voor een enorme vloedgolf die zich over de Indische Oceaan verplaatste. Verschillende landen werden verrast door deze enorme vloedgolf met als gevolg meer dan 230.000 doden! Sri Lanka is één van de landen die destijds ernstig is getroffen. In Sri Lanka overleden meer dan 38.000 mensen en meer dan een miljoen mensen raakten alles kwijt.

Het museum

Dit museum maakte op ons een grote indruk. Aan de hand van foto’s wordt je meegenomen naar de Tsunami van 2004. Als je binnenkomt word je vriendelijk ontvangen door één van de lieve dames die het museum hebben opgezet. Ze vertellen over het ontstaan van de tsunami en de ellende wat deze natuurramp met zich heeft mee gebracht. De foto’s tonen stuk voor stuk het enorme leed wat de bevolking heeft moeten doorstaan. Het is een relatief klein museum dat vooral gebruik maakt van foto’s. Je mag binnen geen foto’s maken en er wordt geen entree gevraagd. In de laatste kamer van het museum staat een giftbox waar je een eigen bijdrage in kan storten.

Hoe kom je bij het museum?

Het makkelijkste kom je er met een taxi vanuit Galle of Unawatuna. Vanaf Unawatuna is ongeveer een driekwartier rijden. Je kan het museum ook met de trein bezoeken. Het Telwatta railway station ligt op ongeveer 5 minuutjes lopen van het museum. Tip: is Unawatuna of Galle je laatste stop in Sri Lanka en vlieg je daarna naar huis? Vraag dan aan de taxichauffeur om op weg naar het vliegveld een tussenstop bij het museum te maken.

Wij hebben uit respect voor de bevolking geen foto’s gemaakt in het museum. In dit artikel zie je de foto’s van Unawatuna. Unawatuna is in 2004 hard getroffen door de Tsunami en is weer volop in opbouw. Het museum is vrij heftig om te bezoeken, maar wat ons betreft zeker de stop waard. Dit stukje recente geschiedenis hoort helaas bij Sri Lanka.