Over precies een maand zouden we vertrekken voor onze ‘grote’ reis dit jaar naar Nicaragua. In onze reisplanning van 2018 konden jullie al lezen dat we lang hebben getwijfeld, maar dat we in januari toch de knoop hadden doorgehakt. Nicaragua had alles wat we op dat moment zochten. Een prachtige natuur, mooie oude koloniale steden en natuurlijk de fantastische stranden op de Corn Islands. Helaas gaat in onze reis in juni naar Nicaragua niet meer door. We hebben onze reis inmiddels omgeboekt en zullen over een maand niet in het vliegtuig naar Nicaragua stappen. Nieuwsgierig waar we nu naar toe vliegen? Lees dan snel verder.

Waarom niet meer naar Nicaragua?

In april kwam er naar buiten dat de regering van Nicaragua een versobering van de pensioenen wilde en de bijdrage van werknemers aan de sociale zekerheid wilde verhogen. De gepensioneerde gingen naar aanleiding van deze versobering van de pensioenen de straat op, om hun onvrede hierover te laten zien. Bij deze protesten sloten uiteindelijke andere Nicaraguanen zich aan, waaronder duizenden studenten. De situatie is sinds die tijd helaas een stuk verslechterd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat er in het hele land wegen zijn geblokkeerd, er nog steeds (gewelddadige) demonstraties zijn en dat er veel openbaar vervoer bedrijven staken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor Nicaragua aangepast naar oranje. Dit houdt in dat het ministerie adviseert om alleen naar Nicaragua te reizen indien noodzakelijk.

De knoop doorhakken

Natuurlijk hielden we de situatie in Nicaragua al sinds april goed in de gaten. We hadden ons onder andere aangesloten bij diverse Facebook groepen. In deze Facebook groepen wordt je op de hoogte gehouden door andere reizigers en een aantal Nederlanders die wonen en werken in Nicaragua. We zagen het land letterlijk veranderen en hadden daarom zelf al besloten om niet meer rond te reizen door Nicaragua. We konden namelijk niet meer reizen, zoals wij het fijn vinden. Zowel de heenweg als de terugweg hadden we een tussenlanding op Panama en we hadden al meerdere telefoontjes met KLM gepleegd om te vragen of we er hier misschien uit mochten. Dit was mogelijk, maar dan moesten we wel de wijzigingskosten betalen. Doordat de het ministerie het reisadvies afgelopen week heeft aangepast lage alle opties in eens weer open.

Alle mogelijkheden weer open

Doordat het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangepast konden we ineens weer kiezen voor een land waar we echt warm van werden. Panama vonden we leuk, maar we werden er niet zo blij van als Nicaragua in eerste instantie. We hebben contact gezocht met onze annuleringsverzekering en omdat het reisadvies was aangepast naar alleen noodzakelijke reizen konden we een nieuwe bestemming kiezen. Weer zijn er vele bestemmingen de revue gepasseerd. We dachten onder andere aan Mexico, de Verenigde Staten en zelfs voor een tweede keer dit jaar naar Thailand! Omdat we beiden hele fijne herinneringen hebben aan Azië hebben we uiteindelijke besloten om naar Vietnam te gaan!

Nieuwe plannen maken

We hebben onze tickets bij KLM gewijzigd en vertrekken op 22 juni naar Vietnam! Ik word er zo blij van als ik er aan denk! Hoewel het (vooral voor Noord-Vietnam) niet helemaal het seizoen is, kijken we er enorm naar uit om dit uitgestrekte land te ontdekken. We vliegen van Amsterdam naar Hanoi en zullen in Vietnam van Noord naar Zuid reizen. Vanuit Ho Chi Minh-stad vliegen we vervolgens weer terug naar Amsterdam. Verder hebben we nog helemaal geen plannen en moeten we ons nog helemaal in lezen in dit voor ons ‘nieuwe’ land. De Lonely Planet is afgelopen weekend gekocht en we gaan het allemaal maar eens rustig bekijken.

Ben jij al eens in Vietnam geweest? Alle tips voor bestemmingen, accommodaties, tourtjes en restaurantjes zijn meer dan welkom.