Tijdens al onze reisavonturen waren wij maar liefst zes keer in Azië te vinden. Azië is al sinds onze aller eerste Azië bestemming (Sri Lanka) ons favoriete werelddeel! Je vindt er de perfecte mix van cultuur, natuur en niet geheel onbelangrijk het is er meestal erg betaalbaar. De meeste landen welke wij in Azië bezochten waren landen in Zuidoost-Azië. Japan ligt in Oost-Azië en is hierdoor een stuk duurder dan de andere Aziatische landen. Niet alleen de prijs is een groot verschil ten opzichte van de andere landen, maar Japan is in vele opzichten anders dan de andere Aziatische landen. Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze in dit artikel voor je op een rijtje gezet

Hygiëne

Japan stelt hoge eisen aan hygiëne en dat is overal terug te vinden. Alles is er schoon en er is bijna geen afval op straat te vinden. In Tokyo vonden wij het niet nodig dat de housekeeping onze kamer schoonmaakte en we kregen de dag ernaar meteen te horen dat ze morgen wel langs komen. Het hotel had verplicht gesteld dat de kamers minstens eens in de twee dagen schoongemaakt dienden te worden voor de hygiëne! Een groot verschil met andere Aziatische landen, waar de hygiëne soms ietsje verder te zoeken is.

Toiletten

Nergens in Azië vind je toiletten welke je in Japan vindt. Meestal ben ik in Azië al blij dat het geen gat in de grond is en de rest maakt dan niet zoveel meer uit. In Japan zijn de toiletten in 95% van de gevallen goed geregeld! Je vindt ze met de meest nieuwe snufjes als een verwarmde WC-bril, een privacy geluidje, automatisch doorspoelen, automatische rand schoonmaak en ga zo maar door. De toiletten waren ook in grote getalen te vinden (gratis) en allemaal schoon! Vooral de snufjes vonden wij erg leuk, maar aan die verwarmde WC-bril konden wij niet echt wennen …

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Japan is goed geregeld en het grootse verschil met andere Aziatische landen: alles rijdt op tijd! We hebben gebruik gemaakt van de lokale treinen, de super snelle shinkansen, de metro en de bus. Het OV in Japan is zo goed geregeld dat we geen enkele keer een taxi hebben besteld.

Geen opdringere verkopers

Hier werden we in Japan erg blij van. Normaal gesproken wordt je als toerist om de minuut aangesproken met ‘good price for you, my friend’. In Japan werden we zelden aangesproken. Dat loopt toch een stuk rustiger en relaxter door de winkelstraten.

Overal goede wifi 

We hadden van te voren al een lokale simkaart gekocht, maar we hebben deze helemaal niet gebruikt. Overal was de wifi meer dan goed. In de hotels was de wifi vaak nog beter en sneller als bij ons thuis! In de metro heb je wifi, in de trein is er wifi en op sommige plekken is er zelfs stadswifi!

Veilig

Japan is één van de veiligste lande ter wereld. Het wereld economisch forum onderzoekt jaarlijks de veiligheid van landen. Japan stond in 2018 op de 10e plek. Nederland vond je in 2018 terug op de 17e plek. Wij hebben ons in Japan ook geen moment onveilig gevoeld en je kon zowel overdag als ’s avonds veilig over straat lopen!

Vending Machines 

Op iedere straathoek in Japan vind je wel een (of meerdere) Vending Machines. In deze machines kun je echt van alles kopen. Gewoon een flesje water, maar ook ijsjes, eieren, warme maaltijden, kleding en zelfs kattenvoer. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het word wel verkocht in een Vending Machine.

Gestructureerd en georganiseerd 

Eigenlijk is alles in Japan gestructureerd en georganiseerd. Het openbaar vervoer rijdt op tijd, op de weg staat aangegeven waar je moet lopen en bij de metro is aangegeven waar je in de lijn moet staan.

Wat zijn dan wel de gelijkenissen met andere Aziatische landen?

Het lekkere eten, mooie cultuur, tempels en de enorme drukte. Daarnaast vinden wij de bevolking in de meeste Aziatische super vriendelijke en altijd bereid om je te helpen. Japan is anders als andere Aziatische landen, maar daarom zeker niet minder leuk! Het is een unieke ervaring en het is een makkelijk, veilig en fijn land om doorheen te reizen. Ben jij al eens in Japan geweest? Welke verschillen vielen jou het meeste op?