Wie op citytrip naar Sofia gaat zal in een paar dagen al een leuk gedeelte van de stad hebben gezien. Sofia is een stad met niet al te veel grote highlights, maar waar je je prima een aantal dagen kunt vermaken. Naast het centrum van Sofia zijn er vanuit Sofia ook een aantal leuke dagtrips te maken. Zo kun je onder andere de Vitosha berg net buiten Sofia beklimmen.

Het Vitosha gebergte

Het Vitosha gebergte is vanuit de stad Sofia goed te zien. Het gebergte ligt aan de rand van de stad en is met het openbaar vervoer makkelijk te bereiken. In de zomer kun je hier heerlijk wandelen en in de winter is het zelfs mogelijk om te skiën. De berg is in totaal 19 kilometer lang en 17 kilometer breed. Het gebergte is geliefd onder zowel toeristen als bij de lokale bevolking, waardoor het vooral in de weekenden gezellig druk kan zijn. Je vindt in dit gebied meerdere wandelingen met ieder zijn eigen charme en moeilijkheidsgraad. Wij kozen ervoor om naar de top Cherni Vrah te wandelen. Nieuwsgierig naar de andere wandelingen? Neem dan eens kijkje op deze site voor de mogelijkheden.

Hoe kom ik bij het beginpunt van de Cherni Vrah wandeling? 

Pak vanuit het centrum van Sofia metrolijn 2 naar het eindstation Vitosha (€ 0,80 per persoon). Dit ritje duurt afhankelijk van waar je opstapt in het centrum 5 á 10 minuten. Pak vanaf het eindstation Vitosha bus 122 naar de stoeltjeslift van de berg. Je kunt hier veel meer bussen nemen afhankelijk van waar je wilt starten en welke wandeling je wilt lopen. De bus kost wederom € 0,80 per persoon en brengt je in een kwartiertje naar de stoeltjeslift van de berg. Neem vervolgens de stoeltjeslift naar het eindstation. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten en kost voor een retourtje € 8,60 per persoon.

Tijd om te wandelen naar de top

Nadat je bent uitgestapt uit de stoeltjeslift is het tijd om te wandelen. Het eerste gedeelte (45 minuten á een uur) is het klimmen over stenen naar boven. Vooral met warm weer is dit behoorlijk pittig, omdat je over ongelijke stenen naar boven wandelt. Vervolgens kom je terecht op een grindpad wat na het geklim en geklauter makkelijk te lopen is (20 minuten). Na het grindpad vervolgt de weg weer in stenen. Hier doe je ook nog zeker een halfuurtje over. Boven op de berg vind je een wc en een kleine kantine, waar je wat te eten kunt halen. Onderweg heb je continue uitzicht op de stad Sofia!

Vitosha berg, Sofia, Vitosha mountain, Bulgarije

Andere handige tips

De berg is 2290 meter hoog. Hoewel wij de wandeling deden met 28 graden is het boven op de berg koud! Zorg er daarom voor dat je een vestje of iets meeneemt. Daarnaast hebben wij de wandeling op sneakers gedaan (zonder sokken). Op zich is dit prima te doen, maar ik had wel een paar behoorlijke blaren na het wandelen. Hou er rekening mee dat je al wandelend met zowel de heen als terugweg ongeveer 3 á 4 uur onderweg bent. Met de reistijd van de metro, bus en lift kost dit uitje je zeker een halve dag.